Seară poloneză cu vioară la Sala Radio

Marta Kowalczyk, laureată a numeroase concursuri internaționale de vioară va susține un concert la București, pe 10 noiembrie, la Sala Radio. Artista poloneză va fi acompaniată de Orchestra Națională Radio. 
 
În cadrul sărbătoririi a 80 de ani de la înființarea primului Institut de Cultură Poloneză din București, precum și de la stabilirea relațiilor culturale polono-române, Institutul Polonez din București vă invită la un concert în al cărui program se va afla  Concertul pentru vioară și orchestră nr. 1 de Karol Szymanowski, în interpretarea remarcabilă a Martei Kowalczyk.
 
Concertul de la Sala Radio, sub bagheta renumitului dirijor Gerd Schaller, va avea loc, de asemenea, în preziua aniversării a 99 de ani de la cucerirea independenței de către Polonia, care a avut loc la 11 noiembrie 1918.
 
Violonista poloneză a colaborat cu artiști de prestigiu internațional, precum Salvatore Accardo, Barry Douglas, Arto Noras, Antoni Wit sau Bruno Giuranna. Recenta sa interpretare  a Sonatei nr. 2 pentru vioară și pian de Krzysztof Penderecki a fost descrisă de publicația londoneză „The Times” ca „o interpretare remarcabilă, care îți taie respirația, cu un deosebit simț stilistic, dedicație, superbă trasare a liniei melodice, virtuozitate și alterație“.
 
Artista a început studiul viorii la vârsta de șapte ani. După absolvirea cursurilor Universității de Muzică „Fryderyk Chopin” din Varșovia a primit diploma cu mențiune a Royal Academy of Music din Londra. În anul 2017 a studiat și la Academia Stauffer din Cremona.
 
Printre cele mai recente distincții primite de violonistă se numără Premiul Royal Philharmonic Society, Premiul J & A Beare, Grand Prix și două premii speciale la Concursul Internațional  de muzică de Cameră „Ludwig van Beethoven” de la Lusławice, premii la Concursul „Johannes Brahms” din Austria și la Concursul Internațional de Vioară din China, precum și medalia Magna Cum Laude acordată de Universitatea de Muzică din Varșovia.
 
În anul 2016, Marta Kowalczyk a debutat la Wigmore Hall din Londra, interpretând în primă audiție în Marea Britanie  lucrarea „La Follia” de Krzysztof Penderecki. În stagiunea muzicală trecută a susținut concerte, printre altele, și la Concertgebouw din Amsterdam, Purcell Room din Londra, Radial System V din Berlin și la Filarmonica din Bratislava. A evoluat și pe scene din Italia, precum și cu cele mai apreciate orchestre din Polonia, ca și cu Orchestra Filarmonicii Busan din Coreea de Sud. 
 
Din anul 2017 Marta Kowalczyk este concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Basel.
Concertul de la Sala Radio va începe pe 10 noiembrie la ora 19.00.
 
Mai multe despre violonistă: martakowalczyk.com 
Informații despre bilete pe pagina organizatorului: www.orchestreradio.ro

0 comentarii: