Au început lucrările pentru construirea PRIMULUI SPITAL de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România

Asociația Dăruiește Viață a marcat astăzi, 7 decembrie, printr-o conferință de presă, începerea lucrărilor de construcție pentru PRIMUL SPITAL de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România.
 
Alături de fondatoarele asociației Dăruiește Viață, Carmen Uscatu și Oana Gheorghiu, la eveniment au participat artistul Tudor Chirilă, actorul Pavel Bartoș, jurnaliștii Paula Herlo și Alex Dima, precum și reprezentanți ai companiilor și peste 20 de personalități culturale și sociale care susțin proiectele asociației.
 
„În condițiile în care statul român nu a făcut nimic, Asociația Dăruiește Viață și-a asumat să construiască primul spital de oncologie și radioterapie pediatrică din România. Nu am fi reușit fără ajutorul sponsorilor, al companiilor și al tuturor oamenilor care au donat la numărul 8844 cu mesajul SPITAL sau pe Bursa de Fericire. Acest spital nu va avea nevoie doar să fie construit, ci de un parteneriat pe termen lung cu sponsorii, cu companiile, cu oamenii care contribuie”, a punctat Carmen Uscatu, fondatoare a asociației Dăruiește Viață. 
 
„Am început prin a crea infrastructura. Ne dorim să creăm, de asemenea, registre pentru toți bolnavii de cancer din țară. În România, aceasta boală cruntă vine la pachet cu umilința sistemului, cu șutul pe care pacientul îl primește în momentul când se îmbolnăvește, deși plătește an de an asigurări”, a fost mesajul transmis de Oana Gheorghiu,  fondatoare a asociației Dăruiește Viață.
 
„Dăruiește Viață a creat primul centru de diagnosticare a leucemiei din România! Gândiți-vă că toți copiii români trebuiau să plece la Viena ca să poată fi diagnosticați.  Acest spital care începe să fie construit este doar lovitura finală a ceea ce Dăruiește Viață a făcut într-un timp foarte lung. Este un lucru de mândrie extraordinară. Un spital. Un spital de la zero! Știți ce se întâmplă în America atunci când într-un spital se descoperă bacterii? Se închide și se arde! Întrebați-vă câte spitale din România au bacterii nozocomiale. Cu atât mai mult ceea ce se întâmplă astăzi este ceva fără precedent. Există un nou spital, un spital construit de la zero - să dăm această veste din gură în gură și să continuăm să susținem acest proiect!”, a spus Tudor Chirilă, în aplauzele sălii.
 
Arhitecta proiectului, Raluca Șoaită, a exemplificat conceptul noului spital: „Ne-am propus să schimbăm conceptul spitalelor prin acest proiect. Când copiii intră în spital vor intra de fapt într-un spațiu al jocului, vom avea săli tematice, o terasă în aer liber, o bibliotecă, o sală de sport, unde copiii vor putea să aibă diverse activități, să nu se plictisească. Tema conceptului este „Copacul vieții” - în interior, copiii vor avea diferite lumi. Buncărul de radioterapie va fi o lume a apelor subterane, sau vizuina unui arici. Vom lansa și o aplicație, astfel încât copiii să poată avea contact și cu lumea exterioară atunci când sunt în spital. Ce ne dorim este ca în momentul când vin la spital, și copiii și părinții să nu aibă această teamă pe care o resimt acum.”

0 comentarii: