Festivalul ArteKino la Cinema Elvire Popesco, 6-10 decembrie



Online e plăcut, dar offline și pe marele ecran e încă și mai interesant… Între 6 și 10 decembrie, Cinema Elvire Popesco al Institutului Francez București găzduiește, în premieră, secțiunea offline a festivalului ArteKino. Publicul român va putea asista la proiecțiile unice a 5 producții cinematografice îndelung aplaudate în cele mai prestigioase festivaluri din întreaga lume.
 
Creat la inițiativa canalului cultural franco-german de televiziune ARTE, ArteKino Festival se află la a doua ediție și se desfășoară în Franța și în toată Europa între 1 și 17 decembrie. O selecție de 10 filme de lungmetraj europene de excepție vor putea fi urmărite în peste 15 săli de pe continent dar și online, în 45 de țări europeene, pe portalul artekinofestival.com unde spectatorii pot beneficia de subtitrări în 4 limbi. Internauții europeni vor avea acces, în total, la 50 000 de vizualizări gratuite (5000 pentru fiecare film).
 
Spectatorii și utilizatorii platformei vor alege și vor decerna Premiul Publicului în valoare de 30 000 € și pot câștiga un sejur în capitala Germaniei, cu ocazia Berlinalei.
 
Bilete disponibile pe eventbook.ro
 
Arta cinematografică în viziunea ARTE, la Sala Elvire Popesco :
 
Inimi cicatrizate de Radu Jude
România, Germania // 141 min
1937. Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării. Adaptare liberă după opera literară a lui M. Blecher.
 
Festivaluri: Locarno Festival (Special Jury Prize), BFI London IFF, Hamburg FF (Hamburg Producers Award), Haifa FF (Special Mention), Busan IFF, Goteborg FF și alte 11 festivaluri.
Miercuri, 06 decembrie 2017 / 19.00
 
Colo de Teresa Villaverde
Portugalia // 132 min
În Portugalia, viața unei familii este dată peste cap de criza economică. Frumosul apartament în care locuiesc membrii ei nu mai e decât amintirea bunăstării trecute. Aflat în șomaj, tatăl își petrece zilele pe acoperișul clădirii, cu ochii pierduți în zare, spre un orizont lipsit de orice perspectivă. În fiecare zi, mama se întoarce acasă la capătul puterilor după orele petrecute la cele două locuri de muncă ale sale. Fiica adolescentă este retrasă, comunică puțin cu cei din jur, și se întreabă dacă părinții ei mai au suficienți bani ca să-i plătească abonamentul de transport până la școală. Camera de filmat rămâne discretă – privilegiind planurile generale – tocmai pentru a surprinde mai bine trăirile personajelor. Cu toate acestea, filmul nu este static, familia respectivă încercând să se mobilizeze și să meargă înainte. Unul după altul, membrii ei își părăsesc rolurile în care îi descoperim la începutul filmului, relațiile dintre ei evoluează și îi aduc în fața unor noi oportunități. Chiar dacă nu-și dau seama imediat, tatăl, mama și fiica și-au luat destinul în propriile mâini.
Festivaluri: Berlin IFF, Uruguay IFF, Hong Kong IFF, Indie Lisboa, Melbourne IFF, Scanorama FF Vilnius, Bildrausch Filmfest Basel (Best Film)
Joi, 07 decembrie 2017 / 

20.30  Soare arzător (Soleil battant) de Clara Laperrousaz, Laura Laperrousaz 
Franța // 95 min
Împreună cu Emma și Zoé, adorabilele lor gemene în vârstă de 6 ani,  Gabriel și Iris își petrec din nou vacanța în Portugalia, într-o casă familială. Într-un decor unde soarele este singurul stăpân, printre râsetele zglobii ale fetelor și reprizele de scăldat, trecutul cuplului își face loc în peisaj. Emma e apăsată de un secret mult prea greu de dus pentru ea, dar pe care nu-l poate împărtăși surorii sale.
Sâmbătă, 09 decembrie 2017 / 16.00  
 
Șevaliera de Athina Rachel Tsangari
Grecia  // 105 min
În mijlocul Mării Egee, şase bărbaţi stau la pescuit pe un iaht luxos. Decid să joace un joc. Performanţele le vor fi măsurate, curajul pus la încercare. Cel ce va câştiga va fi cel mai tare dintre ei şi va avea dreptul să poarte pe degetul mic semnul victoriei: şevaliera.
Festivaluri: Locarno 2015 (competiţie), Sarajevo 2015, Toronto 2015, Londra 2015, Salonic 2015, Rotterdam 2016
Sâmbătă, 09 decembrie 2017 / 20.15
 
Fără Dumnezeu (Bezbog / Godless) de Ralitza Petrova
Bulgaria, Danemarca, Franța // 99 min
O asistentă medicală vinde pe piața neagră cărțile de identitate ale pacienților ei atinși de demență. Împinsă de lăcomie dar și de dependența de morfină, ea încearcă să uite în acest fel de vidul afectiv în care se află dar și de frica din ce în ce mai puternică de a nu fi prinsă de poliție.
Festivaluri: Locarno Festival (Best Film, Best Actress), Sarajevo IFF (Special Jury Prize), CPH PIX (Best Film), Reykjavik IFF (Best Film), Toronto IFF, Torino FF, Black Nights IFF, Hamburg FF and 14 alte festivaluri.
Duminică, 10 decembrie 2017 / 17.30
 
Toate filmele sunt prezentate în versiune originală, cu subtitrări în limbile română și engleză

0 comentarii: