O lume noua - in premiera internationala la Viena



Scurtmetrajul de ficțiune O Lume Nouă (r. Luiza Pârvu, scenariul Toma Peiu, România – Ungaria – SUA, 2014), va putea fi văzut pentru prima oară în afara României în cadrul Festvalului Internațional de Film Central și Est European Let’s CEE de la Viena (2-11 octombrie 2014). Filmul va fi proiectat în cadrul programului de scurtmetraj Viață și Moarte, sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 14:00 și joi, 9 octombrie, de la 15:00, la Village Cinema.
 
Inspirat de poveștile celor câtorva sute de mii de emigranți români în SUA, printre care s-au numărat și membri ai familiei scenaristului, O lume nouă spune povestea unei întâlniri din Pennsylvania anului 1908, unde Ana Ciotloș este întâmpinată de Petru, vărul soțului ei, în locuința lor din Lumea Nouă. Florin Penișoară și Olimpia Melinte (#Selfie, Canibal, Planșa) sunt protagoniștii peliculei filmate la finalul anului trecut la New York, în care mai apar Ioan Ardelean și Ioan Boeriu.
 
În același weekend, filmul va rula în Competiția Națională a Festivalului de Film de Scurt Metraj Timishort (Timișoara) – sâmbătă, 4 octombrie, de la ora 18:00, la Cinema Timiș, respectiv duminică, 5 octombrie, de la aceeași oră, în Aula BCUT.
 
Regizoarea Luiza Pârvu și  scenaristul Toma Peiu, producătorii principali ai filmului, a căror deplasare este asigurată de Institutul Cultural Român din Viena, vor fi prezenți la prima proiecție a filmului din cadrul Let’s CEE, alături de coordonatoarea de post-producție maghiară Erika Köcsky.
 
Cea de-a treia ediție a festivalul cinematografiei central și est europene de la Viena marchează o triplă aniversare (sau comemorare): 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial, 75 de ani de la începerea Celui de-al Doilea Război Mondial și 25 de ani de la căderea Cortinei de Fier. Printre invitații speciali ai evenimentului se numără regizorul maghiar István Szabó, multiplu premiant la festivalurile de film de la Cannes, Berlin și Veneția, precum și la Premiile Academiei Europene de Film; producătorul Branko Lustig, dublu câștigător al Premiului Oscar, pentru Lista lui Schindler (r. Steven Spielberg, 1993) și  Gladiatorul (r. Ridley Scott, 2000), în a cărui filmografie se mai numără filme precum Regatul Cerului / Kingdom of Heaven (r. Ridley Scott, 2005), Elicopter la pământ / Black Hawk Down (r. Ridley Scott, 2001) sau Alegerea Sophiei / Sophie’s Choice (r. Alan J. Pakula, 1982) sau regizorul român Cristi Puiu, care va participa la proiecția filmului Moartea Domnului Lăzărescu (2005), inclus între cele mai importante lungmetraje realizate în Centrul și Estul Europei în ultimii 25 de ani, dar și la cea a filmului-omnibus Bridges of Sarajevo (Franța-Bosnia-Herțegovina-Elveția-Italia-Portugalia-Bulgaria, 2014), prezentat anul acesta la Festivalul de la Cannes.
 
O lume nouă va avea premiera pe marile ecrane din România în cadrul filmului-omnibus Scurt / 4: Istorii de inimă neagră, alături de scurtmetrajele Trece și prin perete (r. Radu Jude), Kowalski (r. Andrei Crețulescu) și Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină), pe 28 noiembrie 2014.
 
O lume nouă a fost proiectat în premieră absolută în luna iunie, în competiția Zilelor Filmului Românesc, la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj-Napoca. A rulat, până în prezent, în cadrul altor importante evenimente cinematografice și culturale din România: Noaptea Institutelor Culturale (București), Festivalul Internațional de Film Independent Anonimul (București), Festivalul de Film de Scurt Metraj Filmul de Piatra (Piatra-Neamț), TIFFSzereda (Miercurea-Ciuc), TIFF Mureș (Tg. Mureș), Alba Music & Film Festival (Alba-Iulia) sau Noaptea Albă a Filmului Românesc (București, Cluj-Napoca). Până la finalul anului, filmul va mai rula în cadrul altor câtorva festivaluri și evenimente de film din România și din străinătate.
 
Filmul a fost produs de Root Films (România) în co-producție cu Focus Fox (Ungaria) și penproduction.ro, și în asociere cu DaKino Productions, MDV Audio Studio și New York University Tisch School of The Arts (SUA). Realizarea sa a fost posibilă și prin intermediul unei campanii de crowdfunding susținute de aproximativ 100 de donatori, dar și al sprijinului logistic oferit de parteneri români și americani.
 
Grigore Leșe semnează muzica de pe coloana sonoră a filmului, din a cărui echipă de creație mai fac parte directorul de imagine chinez Shan Jin, sound designerul Laura Lăzărescu, monteurul Tudor D. Popescu, scenografele Adriana Răcășan, Lulu Petrescu și Erin Vassilopoulos, graficianul Carmen Gociu. Din echipa de producție mai fac parte Adriana Răcășan (producător), András Muhi, Gábor Ferenczy, Mihai Penișoară (co-producători), Dan Chișu, Mihai Orășanu, Caius Râpanu (producători asociați) și Emily Nan Iason (unit production manager).
 
Născută în 1986 la Craiova și absolventă a Facultății de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale din București, Luiza Pârvu a regizat până in prezent mai multe scurtmetraje. Trei dintre acestea, My Baby (2013), Draft 7 (2011), Aniversarea (2010), scrise și produse alături de Toma Peiu, au fost prezentate la peste 80 de festivaluri și evenimente de film din țară și străinătate. În 2012, Luiza Pârvu a fost nominalizată la Premiul Gopo Tânără Speranță pentru regia filmului Draft 7. În același an, a obținut o bursă pentru a urma Masterul de Film al prestigioasei New York University Tisch School of the Arts, una dintre trei cele mai bine cotate școli de film din lume. O Lume Nouă / Start Anew World a fost produs cu sprijinul universității, în anul II de studii al Luizei, care urmează, în prezent, cursurile din anul III al programului de masterat.
 
Toma Peiu, născut în București, a absolvit secția de Scenaristică a Facultății de Film din cadrul UNATC I.L. Caragiale din București, iar din 2009 scrie și produce filme alături de Luiza Pârvu, împreună cu care a pus bazele companiei de producție Root Films, în 2013. În perioada 2007-2012, a făcut parte din echipele unora dintre cele mai importante evenimente cinematografice din țară, printre care TIFF, Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est, Premiile Gopo sau Festivalul Internațional de Film NexT. A fost membru al Asociației Culturale Este’n’est timp de patru ani, iar în prezent este bursier al The New School University din New York, SUA, unde urmează un Masterat în Film și Studii Media. 

0 comentarii: