Polonia, cu umor, la Salonul de Bandă Desenată

Institutul Polonez aduce la Salonul European de Bandă Desenată expoziția „Pastile poloneze” a artistei Fanny Vaucher. Fanny trăiește în Polonia și descrie în benzi desenate impresiile ei despre polonezi și Varșovia.

„Pastile poloneze” este blogul ilustrat al lui Fanny Vaucher prin care isi descrie impresiile despre polonezi si Varsovia: www.pilulespolonaises.blogspot.com In 2013, desenele ei au fost tiparite in forma unei carti cu acelasi titlu care a aparut la editurile Fundacja Nowej Kultury Bec Zmiana (Polonia) și Les Edition Noir sur Blanc (Elvetia). 

«De ce în Polonia nu exista jaluzele la ferestre?» «De ce filmele în versiune originala sunt citite, si nu dublate?» «De ce polonezii sunt amatori de înghetata, chiar si iarna?» Trucul lui Fanny Vaucher consta în a-si pune întrebari. Si nu doar unele, din când în când, nu: o mie si una de întrebari, în fiecare zi, tot timpul. Aceasta ilustratoare a emigrat din Elvetia la Varsovia. Interogatiile sale le traduce în desene apropiate de imaginile în acuarela si cerneala neagra ale lui Lewis Trondheim. Prin anecdotele scurte în care se pune pe ea însasi în scena, Fanny Vaucher aduce o privire apropiata de cea a unui antropolog asupra acestei tari, careia nu-i cunoaste nici limba, nici codurile sociale. «Mi-am dorit sa descopar Varsovia, pentru ca nu stiam nimic despre aceasta capitala. Nu aveam nicio imagine mentala, nici un cliseu despre ea», explica ea cândva, când se afla la Lausanne, orasul sau natal.
K. Gornik, Le Courrier , 20.07.2013

Fanny Vaucher s-a nascut în Elvetia în 1980 si si-a petrecut copilaria în Burkina Faso. Titulara a unui masterat în Litere al Universitatii din Lausanne, a lucrat atât în presa si în edituri ca si corector, înainte de a se dedica pasiunii sale, desenul.

În anul 2012, dupa ce a urmat cursurile pentru ilustratori si creatori de benzi desenate la Scoala de Arte Plastice Aplicate din Geneva, pleaca sa traiasca în Polonia, la Varsovia, unde creeaza aventura "Pastilelor poloneze". Din acel moment, lucreaza atât la Varsovia, cât si la Lausanne, în domeniile ilustratiei, al cartii pentru copii, al revistelor pentru tineret, dar si pentru un proiect personal, de banda desenata.

0 comentarii: