„Q.E.D.”, selecționat la Festivalul de la Salonic



Filmul „Q.E.D.”, scris și regizat de Andrei Gruzsniczki, a fost selecționat la cea de-a 55-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Salonic (31 octombrie – 9 noiembrie), unul dintre cele mai importante evenimente de gen din Europa Centrală și de Est. Filmul va fi proiectat în secțiunea Balkan Survey, dedicată celor mai bune producții recente din regiune, în prezența regizorului. Printre cele 11 lungmetraje selectate se află și câștigătorul Palme d’Or, Winter Sleep, în regia lui Nuri Bilge Ceylan.

În secțiunea Balkan Survey, în calupul dedicat scurtmetrajelor, a fost inclusă și o altă producție Icon Production – Cai putere, în regia lui Daniel Sandu.

Q.E.D., care va fi lansat în cinematografele din toată țara pe 10 octombrie, a câștigat Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Roma și a fost selecționat în circa 20 de festivaluri, inclusiv la New York, Göteborg, Vilnius sau Karlovy Vary, în programul „Variety Critics Choice”. A fost singurul film românesc din competiția internațională TIFF 2014 și a câștigat un premiu pentru scenografie la Festival of Central and Eastern Film din Wiesbaden – goEAST.

Drama cu accente policier are ca punct de plecare decizia unui matematician de a publica o cercetare într-o revistă a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului. Gestul său nu rămâne fără consecințe. În rolurile centrale: Ofelia Popii și Sorin Leoveanu, alături de Florin Piersic Jr. Tensiune, compromis, prietenie și trădare, într-un film care împrumută din aerul filmelor clasice de spionaj și îi are în distribuție și pe Virgil Ogășanu, Tora Vasilescu, Dorian Boguță, Marc Titieni, Paul Ipate, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunțeanu şi Mihai Călin.

„O poveste despre paranoia și trădare – parte thriller, parte comedie de moravuri”, îl descria „The New York Times”, după proiecția de la festivalul New Directors/ New Films, în această primăvară. Potrivit publicației de specialitate „Variety”, „Q.E.D.” este excelent filmat în alb-negru și reușește „o remarcabilă recreare a epocii”. Iar „The Hollywood Reporter” apreciază că este „un film inteligent structurat și bine jucat”.

Absolvent al Academiei de Teatru și Film din București, promoția 1994, Andrei Gruzsniczki se află la al doilea lungmetraj de cinema, după „Cealaltă Irina” (2009), debut proiectat și premiat în numeroase festivaluri.

Filmul este produs de Velvet Moraru, prin ICON Production, casa de producţie din spatele „Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu” (regia Andrei Ujică, 2010).

Pelicula este realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & The Group şi cu participarea Abis Studio și HBO România.

Ne găsiți pe Facebook: https://www.facebook.com/qedfilmul

0 comentarii: