De azi, în cinematografe, descoperim identitatea Fetei necunoscute, cel mai recent film al fraților Dardenne



La fille inconnue / Fata necunoscută, noul lungmetraj al cineaștilor belgieni Jean-Pierre și Luc Dardenne, va avea premiera românească azi, 24 martie, distribuit de Independența Film. Este povestea unei doctorițe din periferiile Belgiei zilelor noastre (Adèle Haenel), care încearcă să investigheze moartea ciudată a unei paciente imigrante pe care nu o primise pentru o consultație. Măcinată de o vină nejustificată, doctorița nu vrea ca fata necunoscută să dispară ca și cum nu ar fi existat vreodată…

La fille inconnue / Fata necunoscută o aduce în rolul principal pe Adèle Haenel, de două ori câștigătoare a Premiului César. Lungmetrajul a făcut parte din Competiția Oficială a Festivalului de la Cannes de anul trecut, festival care decernase Palme d'Or-ul de două ori până acum fraților Dardenne.


Campania filmului în România este susținută de TV5MONDE, RFI, cinemagia.ro și Librăriile Cărturești.

Durata filmului: 133 min.


Frații Dardenne: « Adèle Haenel este în egală măsură spontană, imprevizibilă şi dezinvoltă »

Adèle Haenel i-a întâlnit pentru prima dată pe cei doi regizori la petrecerea dată după decernarea Premiului Suzanne Bianchetti pentru cea mai promițătoare tânără actriță, în 2014, distincție primită de Adèle. Actrița pe care Jean-Pierre și Luc Dardenne aveau să o aleagă ulterior pentru rolul principal din cel mai recent film al lor i-a impresionat atunci pe cei doi atât de mult, încât au modificat scenariul pentru ca rolul principal, cel al doctoriței Jenny Davin, să poată fi jucat de o tânără.

Regizorii aveau să declare mai târziu: „Puținele cuvintele pe care le-am schimbat atunci ne-au convins că ea este medicul pe care ni-l doream. Avea toate atuurile pentru a da personajului strălucirea tinereţii, o naivitate şi o inocenţă care să înmoaie până şi cele mai aspre inimi. Înainte de a începe filmările, am făcut repetiţii cu actorii timp de 4 săptămâni la locul acțiunii, unde am analizat situaţiile din scenariu. De-a lungul acestei etape esenţiale, Adèle a fost prezentă zilnic şi nu a încetat să-şi pună întrebări şi să propună soluţii. Este în egală măsură spontană, imprevizibilă şi dezinvoltă. Creativitatea ei ne-a oferit câteva soluţii care nu ne trecuseră inițial prin minte“, adaugă ei.

Adèle Haenel despre colaborarea cu frații Dardenne: Nu credeam că mi se va întâmpla vreodată

Câștigătoare a Premiului César pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal, pentru interpretarea din Les Combattants (r: Thomas Cailley, 2014), și a César-ului pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar, pentru Suzanne (r: Katell Quillévéré, 2013), Adèle a debutat în 2002, în Les Diables, de Christophe Ruggia și a interpretat de fiecare dată personaje inedite în 14 filme, până acum.

„Am jucat în filme de artă, dar, având în vedere statutul fraților Dardenne, am fost foarte emoționată atunci când mi-au propus rolul. Nu credeam că mi se va întâmpla vreodată“, spune actrița despre experiența sa cu regizorii belgieni.

Născută la Paris, în 1989, ea este doar cea de-a treia actriță non-belgiană cu rol principal într-un film regizat de frații Dardenne, după 2001, celelalte fiind Arta Dobroshi, din Kosovo, și franțuzoaica Marillion Cotillard.

Prima actriță franceză câștigătoare a premiului Oscar (La vie en rose, 2007), Cotillard fusese alegerea inițială a regizorilor pentru rolul lui Jenny Davin din La fille Inconnue / Fata necunoscută. Marillion lucrase cu frații Dardenne la filmul Deux jours, une nuit (2014), pentru care primise încă o nominalizare la Premiile Academiei Americane de Film și alte numeroase distincții.

Comparată cu Marillion Cottilard, Adèle Haenel a spus: „nu țin cu orice preț să filmez în străinătate. Nu sunt sigură că îmi doresc cariera lui Marillion deși este, cu siguranță, remarcabilă“.

Cunoscută drept activistă feministă și lesbiană, Adèle o cunoaște și se îndrăgostește de regizoarea Céline Sciamma, în 2007, la filmările pentru Naissance des pieuvres. Céline este, de asemenea, câștigătoare a Premiului César pentru cel mai bun regizor.

Alături de Haenel, din distribuția La fille Inconnue / Fata necunoscută face parte Jérémie Renier (In Bruges, unde a jucat alături de Colin Farrell, sau Brotherhood of the Wolf, alături de Mark Dacascos), care avusese rolul principal în pelicula L'enfant (2005) a fraților Dardenne. În film joacă, de asemenea, Olivier Bonnaud, Ben Hamidou, Laurent Caron și Fabrizio Rongione.

Adèle Haenel. Filmografie

2002 Les diables - Regia: Christophe Ruggia
2007 Naissance des pieuvres - Regia: Céline Sciamma
2011 Après le sud - Regia: Jean-Jacques Jauffret
L’apollonide - Regia: Bertrand Bonello
En ville - Regia: Valérie Mrejen
2012 Alyah - Regia: Elie Wajeman
Trois mondes - Regia: Catherine Corsini
2013 Suzanne - Regia: Katell Quillévéré
Premiul César pentru Cea mai bună actriță într-un rol secundar
2014 Les combattants - Regia: Thomas Cailley
Premiul César pentru Cea mai bună actriță într-un rol principal
L’homme qu’on aimait trop - Regia: André Téchiné
2016 Les ogres - Regia: Léa Fehner
Die Blumen Von Gestern - Regia: Chris Kraus
Orpheline - Regia: Arnaud Des Pallières
La fille inconnue - Regia: Jean-Pierre et Luc Dardenne
***
La fille Inconnue / Fata necunoscută. Sinopsis

Viața doctoriței Jenny Davin (Adèle Haenel) se schimbă radical după ce nu răspunde unei paciente care, la scurt timp, este găsită moartă în apropierea cabinetului. Măcinată de vină și de remușcări, doctorița află de la poliție că tânăra este o imigrantă fără acte, fără identitate, și începe propria investigație, cu scopul de nu o lăsa pe fata necunoscută să dispară ca și cum nu ar fi existat vreodată…
***

Independența Film. Aducem filme de la Cannes. Încă din 1997

La fille inconnue / Fata necunoscută (2016) este distribuit în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

De-a lungul timpului, Independența Film a adus de la Cannes peste 10 titluri premiate cu Palme d’Or, alături de alte filme de autor, printre care: I, Daniel Blake (r: Ken Loach) - Palme d’Or, Cannes, 2016, Juste la fin du monde (r : Xavier Dolan) – Grand Prix, Cannes 2016, Snowden (r. Oliver Stone), Youth (r. Paolo Sorrentino) - Cel mai bun film european, 2015, Dheepan (r. Jacques Audiard) - Palme d’Or, 2015, Mommy (r. Xavier Dolan), Deux jours, une nuit (r. Fraţii Dardenne), La grande bellezza (r. Paolo Sorrentino), Nymphomaniac (r. Lars von Trier), La Vie d'Adèle (r. Abdellatif Kechiche) - Palme d'Or, Cannes, 2013, The Hunt (r. Thomas Vinterberg), Amour (r. Michael Haneke) - Palme d'Or, Cannes, 2012, Trainspotting (r. Danny Boyle), Amélie (r. Jean-Pierre Jeunet), Melancholia (r. Lars von Trier), Todo sobre mi madre (r. Pedro Almodóvar), In The Mood for Love (r. Wong Kar Wai), Vicky Cristina Barcelona (r. Woody Allen), Dogville (r. Lars von Trier) etc.

0 comentarii: