Planeta sălbatică. În aprilie, la TV5MONDE



Descoperiți viața în sălbăticie, pe cât de magnifică, pe atât de surprinzătoare, în aprilie, la TV5MONDE. Călătoriți cu noi în Kenya, Québec, Italia, Brazilia, Tibet, Norvegia și Botswana... într-un fabulous safari în jurul lumii, pentru a descoperi viața animalelor sălbatice în mediul lor natural, și pentru a înțelege impactul acțiunii umane asupra lor. Vom întâlni, de asemenea, specialiști care se luptă pentru a proteja planeta sălbatică. O călătorie fantastică și emoționantă în lumea animalelor de lângă noi, văzute de foarte aproape.

O selecție a programelor despre planeta sălbatică, mai jos. Toate emisiunile au subtitrare în limba română.


THALASSA : DAUPHINS, LE GRAND SPECTACLE ! /
THALASA: DELFINII, UN SPECTACOL DE NEUITAT!
Sâmbătă, 1 aprilie, de la 18:30

Zâmbitor, jucăuș și inspirând încredere, star al micului ecran, ne-ar plăcea tuturor să-l avem ca prieten. Delpfinul ocupă un loc special în imaginarul nostru. Dintotdeauna, acest excelent înnotător ne-a atras și ne-a uimit. Un sentiment împărtășit, se pare, pentru că nici el nu a încetat să se apropie de noi.

Prezentator: Georges Pernoud



TERRES SAUVAGES EN DANGER /
TĂRÂMURI SĂLBATICE ÎN PERICOL
Joi, 6 și 13 aprilie, de la 18:30

Omul modifică în mod constant mediul în care trăiește și ridică bariere artificiale (garduri, ziduri) ce traversează căile de migrare folosite de animale. Un documentar în trei părți ce își propune să arate și să înțeleagă cum reușesc totuși aceste animale să își asigure supraviețuirea:

- Partea 1: Botswana, drumul regăsit al zebrelor
- Partea a 2a: Brazilia, sanctuarul tamarinilor - lei aurii
- Partea a 3a: Antilopa tibetană, o cursă pentru viață

Realizator: Guillaume Levis / Bernard Guerrini (Franța, 2016)


LE PRINTEMPS DES RENNES /
PRIMĂVARA RENILOR
Joi, 13 aprilie, de la 19:30

În partea de nord a Norvegiei, în tundra din Finnmark, Nils pornește cu trupa sa de reni în cea de-a 58-a migrație de primăvară. Schimbările climatice fac această deplasare dificilă. Însă păstorul Marelui Nord refuză să se dea bătut. În joc este însăși supraviețuirea populației Sami.

Realizator: Omar Agustoni (Elveția, 2015)



LES 20 CHEFS-D’ŒUVRE DE LA NATURE /
CELE 20 DE COMORI ALE NATURII
Miercuri, 19 și sâmbătă, 22 aprilie, de la 20:00

Îi întâlnim pe pasionații care își închină viața conservării celor mai frumoase parcuri naționale din lume și faunei de aici. Paznici, veterinari sau oameni de știință, toți sunt animați de aceeași pasiune, dragoste pentru animale și planeta noastră.

În aprilie, descoperim Parcul Național din Abruzzo, Italia (miercuri, 19 aprilie) și Parcul Național Amboseli, din Kenya (sâmbătă, 22 aprilie).

Realizator: Emmanuel Piovano (Franța, 2013)


HARFANG DES NEIGES /
BUFNIȚA DE ZĂPADĂ
Duminică, 23 aprilie, de la 18:30  

Considerată drept una dintre cele mai frumoase bufnițe din America de Nord, bufnița de zăpadă este o pasăre impresionantă. Emblemă a Québec-ului, aceasta este asociată cu multe produse și organizații. Însă dincolo de imaginea pe care o propagă, bufnița de zăpadă are o poveste naturală fascinantă și puțin cunoscută.

Realizator: Roger Leblanc (Canada, 2016)

ȘTIAȚI CĂ…?

· Bufnița de zăpadă (având denumirea științifică Bubo scandiacus) este numită, de asemenea, "ookpik" de către inuiți, popor autohton din regiunile arctice din Siberia, Alaska, Teritoriile de Nord-Vest, Nunavut, Yukon, Québec, Labrador și Groenlanda.

· Creșterea renilor face parte din cultura ancestrală a poporului Sami, indigenii din Sápmi (pământ cunoscut, de asemenea, ca Laponia, un cuvânt însă treptat abandonat odată cu trecerea anilor).

· Delfinii sunt animale extrem de inteligente, care și-au construit propriul limbaj (comunică prin intermediul undelor sonore), evoluția creierului lor fiind similară cu evoluția creierului uman. 

În aprilie, vă așteptăm pe site-ul TV5MONDE România [europe.tv5monde.com/ro], pentru a vedea grila completă de programe de limbă franceză. [Ora menționată în grila de programe este ora României (GMT + 2)].  

0 comentarii: