Galeriile Artmark: Comoara din covor


Licitația de Covoare. 28 februarie. Ora 19.30
Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță

Nizami Ganjavi, cel mai renumit poet al literaturii persane, compunea în secolul al XII-lea o serie de poeme romantice strânse laolaltă sub denumirea de Khamsa (Cele cinci comori). Poemele sale au reprezentat o bogată sursă de inspirație pentru arta miniaturii, devenind probabil unele dintre cele mai ilustrate texte persane. La British Library este ținut la mare preț manuscrisul Khamsa realizat la comanda Împăratului Akbar în 1590.

Dar poemele lui Nizami Ganjavi au inspirat în aceeași măsură și pe meșterii de covoare.

Înduioșat de povestea de dragoste princiară, maestrul persan Abdolkarim Esfahani realiza acum două secole o capodoperă a artei decorative, un covor prezent în licitația Artmark din 28 februarie. Cu peste 1.000.000 de noduri, Covorul Isfahan din lână ilustrează o scenă de vânătoare din poemul lui Nizami Ganjavi și pleacă în licitație de la un preț de pornire de 19.000 €.

Cu siguranță iubitorii de astfel de piese unice vor aprecia arta și meștesugul maestrului Abdolkarim Esfahani, ale cărui covoare se găsesc astăzi în cele mai mari muzee ale lumii.

Licitația de față vă prezintă de asemenea o varietate de covoare persane, turcești, pakistaneze, din Azerbaijan sau Uzbekistan, precum și scoarțe oltenești sau maramureșene, covoare muntenești sau moldovenești. Un univers decorativ, cu povești întrețesute cu migală și măiestrie.

0 comentarii: