One World Romania: Cu Avi Mograbi și Michel Khleifi despre Israel și Palestina

Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania revine la București între 15 și 24 martie, în mai multe locații din centrul orașului.
Una dintre secțiunile festivalului se concentrează în fiecare an pe o zonă geografică despre care ne dorim să înțelegem cât mai multe, cu ajutorul poveștilor spuse de oamenii care trăiesc acolo. Pentru ediția actuală am pregătit secțiunea „Focus: Israel și Palestina”, cu șase documentare incitante și două retrospective care ne onorează, dedicate cineaștilor Avi Mograbi și Michel Khleifi.
 
RETROSPECTIVA AVI MOGRABI
Unul dintre cei mai incitanți și originali cineaști contemporani, Avi Mograbi se numără printre invitații speciali ai acestei ediții a festivalului. Realizând în ultimele decenii o serie de filme greu de clasat, în care discursul politic și abordarea documentară se îmbină adesea cu formule stilistice neașteptate, ce nuanțează și, în același timp, surprind temele abordate din perspective surprinzătoare, Mograbi este cu certitudine un iconoclast.
 
Aspectele societății israeliene care îl interesează pe cineast sunt în același timp particulare și universale. Sunt particulare deoarece surprind tipurile de relaționare ale israelienilor cu populația palestiniană, manifestate în moduri diverse, dar cel mai adesea prin atitudini agresive și de superioritate. Și sunt universale deoarece la baza tuturor acestor raportări se află mecanisme recognoscibile la nivelul oricărei națiuni, toate fiind formate în jurul unor mituri și credințe colective, menite să le confere în același timp unicitate și un ascendent față de celelalte. 
 
Maniera cinematografică a lui Mograbi e marcată de un umor sarcastic, de multe ori dureros de privit, din cauză că nu propune neapărat căi de ieșire din fundătura ideologică și politică în care pare scufundat Israelul din filmele sale. Constatările lui amare se aseamănă cu cele ale unui bufon prea lucid pentru a putea face abstracție de realitățile ce îl înconjoară, dar în același timp prea pasionat de viață, cu toate registrele ei, pentru a nu o cânta. Din această ciocnire temperamentală aparent paradoxală rezultă o perspectivă spectaculoasă și spectaculară asupra societății și a oamenilor care o formează, potențată mult de talentul performativ al lui Mograbi, protagonist al tuturor filmelor sale.  
 
În cadrul retrospectivei pe care i-o dedicăm prezentăm patru documentare fantastice realizate de Avi Mograbi între 2002 și 2016: „August: un moment înaintea erupției” (2002), Răzbună-mi unul dintre ochi” (2005), „Z32” (2008) și „Între frontiere” (2016). După fiecare proiecție, Avi Mograbi va fi prezent în sală pentru a discuta pe larg cu spectatorii bucureșteni.
 
RETROSPECTIVA MICHEL KHLEIFI 
Michel Khleifi e un tip unic de cineast, un interpret formidabil al lucrurilor care zac ascunse în cele mai îndepărtate cotloane ale sufletelor noastre. E un poet.
 
Născut în Nazaret în anii 1950, după ce studiază cinemaul la Bruxelles, Khleifi revine pentru a-și filma țara natală așa cum nu o făcuse nimeni înaintea lui, cu un fel aparte de a se folosi de instrumentarul cinematografic, rezultatul fiind un melanj între ficțiune, documentar și docudramă, într-un stil foarte poetic - lirismul funcționând în filmele sale ca un fel de cheie magică ce deschide porțile către realitate.  
 
Majoritatea filmelor lui pun în discuție societatea și cultura palestiniană, ca și relațiile dintre israelieni și palestinieni. Oricine poate rezona cu aceste căutări și creațiiale lui Michel Khleifi din ultimii patruzeci de ani, indiferent de unde ar fi și din ce mediu provine. Cu el, avem senzația că trăim pe pielea noastră deposedarea și exilul tuturor oamenilor a căror identitate a fost răpită de colonialism. Cu el, descoperim diversitatea poporului palestinian prin viața de zi cu zi a indivizilor săi, descoperim cum pământurile lor devin din ce în ce mai fracționate, simțim dubla restricție impusă femeilor de către societatea patriarhală a Palestinei aflată sub ocupație israeliană, suntem martori la o serie de transformări politice și sociale. Cu el, punem degetul pe rană într-un mod nespus de frumos și de complex, nefiind niciodată voaiorist sau lacrimogen.
 
În cadrul retrospectivei pe care i-o dedicăm prezentăm trei documentare realizate de Michel Khleifi între 1980 și 2004: „Memoria fertilă” (1980), „Psalmul pietrelor” (1990) și „Ruta 181: fragmente dintr-o călătorie prin Israel și Palestina” (2004, realizat în colaborare cu Eyal Sivan).
 
SECȚIUNEA FOCUS
În secțiunea „Focus: Israel și Palestina” încercăm să demontăm prejudecăți cu ajutorul protagoniștilor și realizatorilor. Unul dintre documentarele incluse în această secțiune este „Samouni Road”, realizat de Stefano Savona.
 
Povestea relatată în acest film este cunoscută în mass-media ca „Incidentul Zeitoun" care a avut loc în ianuarie 2009, într-o suburbie rurală a oraşului Gaza (Palestina), când 48 de civili au fost omorâţi în timpul nopţii, într-un atac al armatei israeliene. Familia Samouni a pierdut în acea noapte 29 de persoane, printre care bărbaţi, femei şi copii. Regizorul reuşește să ne conducă dincolo de masacrul orb şi de devastarea pământului - scene pe care le vedem zilnic în media. Prin modul cineastului de a se raporta la familia Samouni, întâlnim o familie palestiniană obişnuită şi paşnică, o familie de fermieri care încearcă să-şi reconstruiască viaţa după o traumă majoră. 
 
Abonamentele generale și cele de 5 intrări sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania – pe facebook și blog, pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației! 
 
De acum înainte puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației, devenind „Prieten OWR”. Aflați mai multe despre ce înseamnă să fiți alături de noi ca Cinefil” sau ca „Suporter” de aici.
 
ORGANIZATOR: Asociația One World Romania
PARTENER PRINCIPAL: Programul Statul de Drept Europa de Sud Est al Fundației Konrad Adenauer
SPONSOR PRINCIPAL: KAUFLAND
CU SPRIJINUL: Administrația Fondului Cultural Național, Centrul Național al Cinematografiei,
Primăria Capitalei prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, UNHCR – Agenția
ONU pentru Refugiați, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaștilor din România,  Organizația Internațională pentru Migrație
SPONSORI: BOSCH
PARTENERI: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Goethe-Institut
București, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Forumul Cultural Austriac, Swiss Sponsor's Fund, Ambasada Elveției în România, British Council, Ambasada Statului Palestina, Delegația Valonia-Bruxelles la București, Ambasada Ucrainei în România, Ambasada Suediei la București, Ambasada Libanului, Institutul Maghiar Balassi, ACID, Humanitas, Périphérie, microfilm, Fundația Friends for Friends, CEREFREA Villa Noël
PARTENER LOGISTIC: DHL
PARTENER DIGITAL:Canopy
BILETE PRIN: Eventbook
PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
PARTENERI MEDIA: Radio România Actualități, Radio România Cultural, DOR, Scena9, Observator Cultural, Hotnews, Radio Europa Liberă, Film Menu, Sub25, Liternet, All About Romanian Cinema, Films in Frame, Istoria cu Virgil, Graphic Front, Verbs Describe Us 
 
  

0 comentarii: