Susțineți proiectele One World Romania!

Între 15 și 24 martie are loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania, în șase locații din centrul Bucureștiului. Dar festivalul nu este unicul proiect al Asociației One World Romania – multe dintre ele au deja vechime, altele sunt încă în dezvoltare, dar toate contribuie la creșterea culturii de film documentar și a nivelului de conștientizare a problemelor legate de drepturile omului.
 
După primele ediții ale festivalului au început să se contureze ideile de proiecte care urmau să ne țină ocupați pe toată perioada anului. Așa s-au născut proiectul educațional One World Romania la Școală, programul de distribuție alternativă de film documentar KineDok, proiectul de redescoperire a documentarelor de arhivă românești Sahia Vintage- sau atelierul pentru dezvoltarea de noi proiecte documentare Civil Society Pitch.  
 
 În 2019 am lansat Cineclubul One World Romania – în cadrul căruia de două ori pe lună vizionăm documentare celebre din istoria cinematografiei. Începând cu a doua jumătate a anului plănuim să organizăm replici ale festivalului în mai multe orașe din România. Mai mult, până la finalul anului vom organiza ateliere pentru profesioniști din cinematografie, organizații non-guvernamentale, studenți sau public larg și vom lansa Caietele One World Romania” – o publicație despre film documentar, în care vom invita critici, cineaști și alți specialiști să publice eseuri pe diverse teme relevante pentru dezvoltarea culturii documentare în România.
 
Pentru a putea dezvolta și susține financiar toate aceste proiecte avem nevoie de sprijinul tuturor celor care cred în misiunea noastră, care cred că este important să avem mai mult acces la film documentar și dezbateri publice. De aceea, vă rugăm pe toți cei care vreți să susțineți activ toate aceste proiecte să donați către Asociația One World Romania prin una dintre următoarele metode:
- redirecționarea unui procent din impozitul anual pe venit către Asociația One World Romania prin completarea și depunerea Declarației 230 către ANAF, până pe data de 15 martie 2019. Declarația completată cu datele asociației se poate descărca de aici.
- înscriere în programul „Prietenii OWR”– donații fixe prin sistemul PayPal. Detalii complete aici.
- direct în contul Asociației - IBAN: RO37RNCB0090111191440001, deschis la BCR Lipscani
Dacă încă nu sunteți familiarizați cu proiectele secundare ale Asociației One World Romania, vă invităm să le descoperiți între 15 și 24 martie, în cadrul celei de-a 12-a ediții a festivalului.
 
KINEDOK
Seara de luni, 18 martie, este dedicată proiectului KineDok. De la ora 17:00 la POINT va avea loc o conferință intitulată „Distribuția de film documentar: de la supermarket la butic”. În cadrul acestui eveniment dedicat industriei cinematografice, ne propunem să investigăm noi strategii de distribuție pentru filmul documentar, analizând felul în care distribuitorii internaționali planifică viața unui film, organizând călătoria sa prin diferite platforme și modalități de expunere către public.  
 
Invitații conferinței sunt Diana Tabakov (Doc Alliance, Republica Cehă), Tor Fosse (Tour de Force, Bergen International Film Festival, Norvegia), Oliver Sertic (Restart, Croația) și Maja Lindquist (Doc Lounge, Suedia). Cei patru au o experiență vastă în metode tradiționale și alternative de distribuție, festivaluri de film și platforme VOD și ne vor explica cum lucrează cu cineaștii și cum se promovează un film. 
 
După conferință, de la ora 21:00 la Cinema Eforie avem o avanpremieră KineDok –
proiecția documentarului „O femeie captivă”, care face parte din selecția programului pentru sezonul 2019 și va face turul locațiilor alternative din România.
 
CIVIL SOCIETY PITCH
CIVIL SOCIETY PITCH powered by ONE WORLD ROMANIA încheie pe 19 martie 2019 ediția a 3-a, începută în martie 2018, cu un pitch public dedicat echipelor care au parcurs toate etapele proiectului început anul trecut, au documentat o temă corelată drepturilor omului și au realizat un trailer reprezentativ pentru documentarul în lucru. 
 
În prima etapă a Civil Society Pitch 3 au participat la pitchul inițial din martie 2018 reprezentanți din partea a 13 ONG-uri și 19 regizori și artiști vizuali din 4 țări partenereRomâniaBulgariaUngaria și Republica Moldova
 
La sesiunea de public pitching de pe 19 martie 2019 vor participa 5 echipe (regizor+ONG) care își vor prezenta proiectul de documentar în fața juriului format din cineaștii Mona Nicoară și Alexandru Solomon. Juriul va decide proiectul câștigător și One World Romania va oferi premiul de dezvoltare de 4.000 de euro. Evenimentul este deschis cineaștilor români și internaționali care vizitează festivalul, precum și publicului larg.
 
ONE WORLD ROMANIA LA ȘCOALĂ
One World Romania la Școală este programul educațional desfășurat pe tot parcursul anului, care își propune să introducă filmele documentare și discuția despre drepturile omului în liceele din țară, prin evenimente dedicate elevilor și profesorilor. Elevii au posibilitatea să organizeze Cluburi de film One World Romania, cu proiecții regulate, urmate de discuții libere. Începând din 2017, liceenii organizează și primul festival de film documentar în licee, AdDOC.   
 
Pentru profesorii de liceu, One World Romania la Școală dezvoltă materiale educaționale pornind de la filmele documentare, un instrument care completează materia școlară cu povești reale despre trecut și prezent. În plus, organizează sesiuni de formare intensive la nivel național și local și susține activitatea profesorilor prin platforma educațională online. 
 
În cadrul celei de-a 12-a ediții a festivalului, echipa One World Romania la Școală organizează proiecții speciale dedicate elevilor de liceu cu intrarea liberă. La Cinemateca Eforie, de luni 18 martie până joi 21 martie. Găsiți mai multe detalii aici: https://goo.gl/rcNH1X.
 
Programul proiecțiilor pentru liceeni
Luni, 18 martie, ora 10:00
„Înainte să se întoarcă tata” (regia: Mari Gulbiani)
Luni, 18 martie, ora 14:00
„La nord de soare” (regia: Inge Wegge, Jørn Nyseth Ranum)
Marți, 19 martie, ora 14:00
„Distanța dintre mine și mine” (regia: Mona Nicoară și Dana Bunescu)
Miercuri, 20 martie, ora 14:00
„Camorra” (regia: Francesco Patierno)
Joi, 21 martie, ora 14:00
Program scurtmetraje Sahia Vintage
 
Abonamentele generale și biletele individual sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania – pe facebook și site-ul noii ediții, pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației!  

0 comentarii: