O seară de operă la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi

Publicul meloman, amator de istorii și cartografii vechi este invitat la un nou eveniment din Stagiunea „Cartografii sonore” ce promite o experiență culturală inedită: O seară de operă la Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi.

Marți, 12 februarie 2019, de la ora 18:00, vor concerta două dintre cele mai apreciate voci ale operei românești: soprana Veronica Anușca și mezzo-soprana Daniela Chihaia Popa, alături de invitații lor: Sandra Eliza Bărănescu, Andreea Plopeanu și Alexandru Costea. Cei cinci soliști vor fi acompaniați la pian de Marta Tudor.

Harta care a inspirat acest concert este Corso del Danubio da Belgrado fino al Mar Nero, de Giacomo Cantelli da Vignola, publicată la Roma în anul 1684, în plină perioadă de dezvoltare a artelor spectacolului de operă.

Evenimentul face parte din proiectul „100 de ani în 100 de concerte” organizat de UCIMR și finanțat de Primăria Sectorului 1 prin Centrul Cultural al Sectorului 1.

Evenimentul va avea loc în saloanele Muzeului din Strada Londra nr. 39, iar intrarea va fi liberă prin rezervare direct pe site-ul Muzeului (locurile fiind limitate), la această adresă: http://www.muzeulhartilor.ro/event-item/cartografii-sonore-harta-corso-del-danubio-da-belgrado-fino-al-mar-nero/

 
Veronica Anușca și Daniela Chihaia Popa,  nume consacrate și cu o vastă experiență de scenă, au construit un program care pune în valoare vocile tinere pe care le îndrumă, oferind publicului, în același timp, ocazia de a asculta momente de referință din Barocul muzical venețian, operă, belcanto, operetă și lied.

De altfel, autorul hărții ce urmează a fi prezentate a lucrat o bună perioadă la Veneția, iar stilul prin care este realizată harta cuprinde elemente specifice artei și cartografiei din perioada Barocului. Mai multe despre povestea hărții Corso del Danubio da Belgrado fino al Mar Nero vor fi expuse în prezentarea muzeografului Despina Hașegan.

Cu un repertoriu variat, ce acoperă patru secole de muzică vocală (sec. XVII – XX), artiștii vor aduce mai aproape de public emoția unor lucrări celebre compuse de  A. Vivaldi, J. Strauss, I. Kálmán, J. Offenbach, V. Bellini, Ch. Gounod, P. Mezzetti, dar și lucrări de referință scrise de autori români precum N. Bretan, T. Brediceanu, T. Grigoriu.

 
Despre harta Corso del Danubio da Belgrado fino al Mar Nero de Giacomo Cantelli da Vignola, Roma, 1684

Această hartă de secol XVII prezintă cursul inferior al Dunării, de la Belgrad până la Marea Neagră, cu regiunile adiacente acesteia: părţi din Serbia, Bulgaria, Transilvania, Valahia, Moldova, Dobrogea etc. Sunt consemnate numeroase oraşe, cetăţi, graniţe, râuri, precum şi rutele comerciale ce legau oraşele Belgrad şi Iaşi de Constantinopol. Harta este opera unui important cartograf italian, Giacomo Cantelli da Vignola, şi a fost inclusă în atlasul Mercurio Geografico, realizat în colaborare cu gravorul şi editorul Giacomo de Rossi.

De pe marile scene ale operei române, spectacolul muzicii va putea fi trăit cu aceeași intensitate și în elegantele saloane ale Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi. Iubitorii de operă dar și cei mai puțin familiarizați cu acest tip de spectacol se vor putea bucura în egală măsură de complexitatea, forța și radianța artei interpretative în cadrul intim al saloanelor muzeului decorate în spiritul pasiunii pentru geografii antice.
 

 
Stagiunea „Cartografii sonore” este o inițiativă a MNHCV și UCIMR, parte din programul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a celebra Centenarul României alături de public și de cei mai buni artiști ai momentului dar și alături de tineri muzicieni aflați în plină afirmare. „100 de ani în 100 de concerte” este un proiect cultural finanțat de Primăria Sectorului 1 București prin Centrul Cultural al Sectorului 1 în cadrul Programului „Centenar pentru toți, sesiunea 2017 – 2020.”

Totodată, „Cartografii Sonore” este un proiect derulat prin programul „Oportunități la tine acasă” inițiat de UCIMR și dedicat tinerilor muzicieni excepționali, program prin care tineri artiști găsesc oportunități reale de afirmare pe scenele din România. După succesul primelor evenimente, organizatorii promit în continuare să aducă în atenția publicului o nouă perspectivă, inedită, asupra vizitei la muzeu, în apropierea hărților vechi, unde istorii, mentalități, coduri estetice și alte valori ale societăților care s-au succedat de-a lungul vremurilor pot fi descifrate printr-o privire nouă.
Parteneri media: Exces Music, EnjoyTV Romania, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, RFI, Historia, Agenția de Carte, Promenada Culturală, Bucureșteni.ro, România Pozitivă.


Informații suplimentare
Despre Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi este singura instituţie culturală cu acest specific din România și printre puținele din lume. Muzeul deține o colecţie de peste 750 de hărţi vechi şi gravuri ce reprezintă în principal regiunile române dar și țările Europei și alte continente. Nucleul central al colecției îl constituie donația familiei Adrian și Daniela Năstase din anul 2003, an în care a fost inaugurat Muzeul.

Găzduit într-o clădire construită în perioada interbelică, într-un stil ce aduce aminte de palatele venețiene de secol XV, MNHCV își propune să devină mai mult decât un muzeu, să fie un loc de intersecție al artelor și un centru pentru studierea și reconsiderarea istoriei și a geografiilor lumii.

Despre UCIMR
UCIMR  este o organizație non-guvernamentală de utilitate publică, dedicată muzicienilor și dansatorilor profesioniști, reunind, în prezent, circa 10.000 de membri la nivel național. În cei 21 de ani de activitate, UCIMR s-a impus în viața culturală prin coerența și continuitatea proiectelor sale, al căror impact a contribuit la îmbunătățirea condiției artiștilor români și la atragerea unui public nou cu fiecare proiect.

Din anul 2009, UCIMR susține și promovează tinerii interpreți români, printr-un program dedicat, intitulat „Oportunități la Tine Acasă”. Programul acordă oportunități de afirmare tinerilor muzicieni prin cele peste 100 de concerte susținute în orașe din toată țara, anual. Concertele fac parte din stagiuni independente, festivaluri, cursuri de perfecționare cu maeștri internaționali și concursuri în țară și în străinătate, sprijinite de instituții publice și companii din mediul privat.

De-a lungul timpului, UCIMR a câștigat în competiție deschisă zeci de finanțări și sponsorizări pentru continuitatea proiectelor, fiind mereu aproape de sectorul creativ.

Evenimentele programului atrag anual minimum 10.000 de spectatori în sălile de concerte și cumulează peste 600.000 de vizualizări în mediul online.
 

0 comentarii: