Competiția One World Romania 12

Între 15 și 24 martie are loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania, în șase locații din centrul Bucureștiului. Noul site al festivalului este activ și cuprinde informații despre filmele ediției.

Zece documentare incitante atât formal, cât și tematic, vor intra în competiție pentru singurul trofeu One World Romania. La ediția din 2019 acordăm pentru prima dată un premiu în bani, oferit cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Documentarele Competiției ne arată povești din toate colțurile lumii - din Italia până în Japonia, din Mali până în Franța, din Kârgâzstan până în Ungaria, din Ucraina până în Statele Unite ale Americii și din Ungaria până în Spania. De asemenea, abordează tematici foarte diverse, regăsindu-se în nouă dintre secțiunile principale ale festivalului. Pe opt dintre realizatorii filmelor îi veți putea întâlni după fiecare proiecție, programate seară de seară la Cinemateca Eforie, și reluate a doua zi la ARCUB, la Cinemateca Union sau la Cinema Elvire Popesco. 

Cu această ocazie îi veți cunoaște și pe membrii Juriului One World Romaniaformat din cinci elevi de liceu, aleși în fiecare an pe baza unui eseu liber pe o temă relevantă din punct de vedere social. Provocarea pe care am lansat-o anul acesta este ca elevii să își imagineze și să descrie o comunitate pe care o consideră ideală

Filmele din competiție
În „35 de ani cu Nao și familia sa”, regizorul japonez Ise Shinichi își filmează timp de 35 de ani familia, în centrul atenției fiind nepoata sa cu dizabilități – o decizie luată după un diagnostic sumbru pus de medici. În documentarul „Înainte să se întoarcă tata”, realizatoarea Mari Gulbiani urmărește două adolescente din Georgia, din familii ultra-conservatoare, care reușesc să evadeze din universul lor închis, cu ajutorul filmelor. În documentarul „Jamilia”, regizoarea Aminatou Echard ne prezintă mai multe femei kirghize și problemele cu care se confruntă ele zi de zi. Documentarul lui Christian Sonderegger, „Coby”, ne arată, fără a-l exotiza, procesul prin care trec persoanele transgender, dar și prin ce trec cei apropiați lor. Regizorul Denis Gheerbrant ne face cunoștință, în „Mallé în exilul său”, cu un nobil din Mali care muncește în prezent la Paris, simțindu-se ca un sclav, ducând astfel o viață complet opusă față de cea din țara natală, unde deține - la propriu - sclavi. Iar în filmul „O femeie captivă”, al Bernadettei Tuza-Ritter, o cunoaștem pe Marish, menajera unei familii middle-class din Ungaria supusă de angajatorii săi unor umilințe inimaginabile.   

Abonamentele generale și biletele individual sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania – pe facebook și site-ul noii ediții, pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației! 

De acum înainte puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației, devenind „Prieten OWR”. Aflați mai multe despre ce înseamnă să fiți alături de noi ca Cinefil” sau ca „Suporter” de aici.


De asemenea, până la 15 martie puteți depune către ANAF Declarația 230 prin care puteți redirecționa un procent din impozitul anual pe venit către Asociația One World Romania. Declarația completată cu datele asociației se poate descărca de aici.

0 comentarii: