Istoricul Ian Buruma – invitat special la One World Romania 12

Între 15 și 24 martie are loc cea de-a 12-a ediție a Festivalului One World Romania, în șase locații din centrul Bucureștiului. Festivalul va include o selecție de film documentar realizată de Ian Buruma, unul dintre istoricii cei mai respectați ai lumii, care va fi alături de noi între 16 și 22 martie și va participa la o serie de proiecții și dezbateri.
 
Selecția realizată de Ian Buruma este cât se poate de concludentă pentru preocupările sale. Alegerea scurtmetrajului „Terminus”, al celebrului cineast britanic John Schlesinger, reflectă preocuparea sa pentru cinema și afinitățile - unele de natură familială, Schlesinger fiind unchiul său - cu acest mediu. Buruma a studiat cinematografia japoneză la Tokio, a scris eseuri și articole despre filme pentru cele mai prestigioase publicații ale lumii, unele dintre ele cuprinse în excelentul său volum apărut în 2014, „Teatrul cruzimii: artă, film și umbrele războiului”.
 
În spațiul românesc, invitatul nostru e cunoscut în primul rând pentru două cărți publicate la Editura Humanitas, „Anul Zero. 1945, o istorie” și „Occidentalismul. Războiul împotriva Occidentului” (scrisă împreună cu Avishai Margalit). De altfel, duminică, 17 martie, de la ora 17:00, Ian Buruma se va întâlni cu cititorii și admiratorii cărților sale pentru o sesiune de autografe la Librăria Humanitas de la Cișmigiu.

FILMELE SECȚIUNII
Cele patru capodopere ale documentarului mondial pe care Ian Buruma le va prezenta publicului din București sunt: „Terminus” (1961), de John Schlesinger, „Durerea și mila” (1969), de Marcel Ophüls, „Vârtejul: cronica unei familii” (1997), de Péter Forgács și „Ultimul dintre nedrepți” (2013), de Claude Lanzmann.


„Terminus” a lansat cariera unuia dintre cineaștii britanici cei mai renumiți ai anilor '60-'70, John Schlesinger, responsabil pentru câteva dintre filmele de referință ale perioadei, precum „Darling”, „Midnight Cowboy” sau „Sunday Bloody Sunday”. Documentarul de scurtmetraj, realizat la comanda British Transport Films, surprinde o zi oarecare dintr-o gară importantă a Londrei (Waterloo Station), unde viețile a mii de oameni se intersectează pentru scurt timp, despărțindu-se apoi, cel mai probabil, pentru totdeauna. După proiecția filmului de joi, 21 martie, de la POINT, Ian Buruma va discuta cu spectatorii despre viața și cariera sa, pornind în special de la relația cu unchiul său, John Schlesinger.

 
„Muncitorii au opus tot timpul mai multă rezistență. Însă burghezia era speriată. Avea ce pierde.", mărturisește un personaj în „Durerea și mila", documentarul lui Marcel Ophüls despre colaboraționismul francez din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Alcătuit din interviuri contemporane și imagini de arhivă din jurnale de actualități și filme de propagandă și produs inițial pentru televiziune în 1969, filmul a fost interzis de cenzura gaullistă care se temea că va spulbera mitul rezistenței patriotice franceze în fața naziștilor. După proiecția de duminică 17 martie, Ian Buruma și Radu Jude vor discuta despre cinema și istorie în Atrium-ul Institutului Francez din București. Moderatorul discuției va fi istoricul Adrian Cioflâncă. 
 
Filmat în 1975, însă montat și lansat abia în 2013, „Ultimul dintre nedrepți", realizat de Claude Lanzmann îl are ca protagonist pe Benjamin Murmelstein, fost rabin-șef al Vienei înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial, deportat apoi în Theresienstadt și numit, împreună cu rabinul-șef al Berlinului, Paul Eppstein, și cel al Pragăi, Jacob Edelstein, în conducerea Consiliului Evreiesc (Judenrat) al acestui ghetou „model". Miercuri, 20 martie la Pavilion 32 – Institutul Goethe, după proiecție, vă invităm la o discuție între Ian Buruma și Iulia Popovici, în care un subiect important va fi rememorarea carierei lui Claude Lanzmann, unul dintre cei mai importanți documentariști din istorie 
 
În „Vârtejul: o cronică de familie”, Péter Forgács pornește de la jurnalul filmat, în anii '30 - '40, de unul dintre membrii unei familii de evrei olandezi care va dispărea în lagărele naziste. Filmul include momente fericite și de relaxare care se succedă unele după altele, fiind explicate sau introduse exclusiv de inserturi și de sunete recompuse, ce îi conferă un dramatism inexistent la nivelul imaginilor. Regizorul Péter Forgács i se va alătura lui Ian Buruma pentru o discuție după film, marți, 19 martie, la Cinema Elvire Popesco.  
 
Prezența lui Ian Buruma la București este susținută de partenerii noștri de la Editura Humanitas.
 
Abonamentele generale și cele de 5 intrări sunt disponibile pe platforma partenerilor de la Eventbook. Rămâneți conectați la canalele oficiale One World Romania – pe facebook și blog, pentru a afla ultimele noutăți despre ce pregătim pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului și pentru toate proiectele asociației!   
 
De acum înainte puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației, devenind „Prieten OWR”. Aflați mai multe despre ce înseamnă să fiți alături de noi ca Cinefil” sau ca „Suporter” de aici.
 
De asemenea, până la 15 martie puteți depune către ANAF Declarația 230 prin care puteți redirecționa un procent din impozitul anual pe venit către Asociația One World Romania. Declarația completată cu datele asociației se poate descărca de aici 

0 comentarii: