Forum tineret - 26 februarie 2020


Pe 26 februarie 2020 Institutul Francez din România şi Ambasada Franţei în România organizează Forumul „Tineri în secolul XXI”. 

Forumul își propune să fie un spațiu de întâlnire pentru tinerii care dezvoltă proiecte (culturale, educative, sociale, etc.), dar și pentru cei a căror activitate este în slujba tinerilor. Alături de liderii proiectului internațional „18-XXI”, participanții vor dezbate teme relevante pentru tinerii cu inițiativă și vor căuta factorii care le influențează capacitatea de acțiune și inovare.
Forumul va avea două părţi. 

În prima parte a evenimentului, regizorul Emmanuel Demarcy-Mota va întâlni tineri care fac parte din societatea civilă, creatori de proiecte inovatoare și sustenabile. Atelierul va fi structurat ca un schimb informal de idei în cadrul căruia proiectele românești prezentate vor fi raportate la principiile Cartei 18-XXI, cum ar fi integrarea în context european, interculturalitatea, educația sau responsabilitatea față de mediul înconjurător. Se va discuta de asemenea despre rolul antreprenoriatului în cultură și despre avantajele unei rețele care să poată facilita comunicarea între entități și domenii.

În a doua parte a evenimentului va fi prezentat în detaliu proiectul 18-XXI, care a luat naștere la Théâtre de la Ville în momentul în care copiii născuţi în anul 2000 au început să împlinească vârsta de 18 ani.  Totul a pornit de la conștientizarea unui context global comun: naţionalismul și extremismul iau amploare, omenirea se confruntă cu problemele climatice iminente și cu provocări generate de migrație. În faţa tentației de a bate în retragere, 18-XXI propune construirea, reinventarea,  interogarea, prin forţa artei și a culturii, a unui teritoriu comun, uman, pentru a însoţi noul secol și pentru a crea unitate în jurul tinerilor.

Publicul va avea șansa de a asista la o discuție spumoasă  despre cultură și lumea în care trăim. Având ca punct de plecare o cartă redactată de un grup de artiști, oameni de știință și filosofi, Proiectul 18-XXI are ca scop promovarea și facilitarea de proiecte creative care construiesc punți între generații, domenii, teritorii și culturi. Carismaticul regizor Emmanuel Demarcy-Mota (directorul Théâtre de la Ville și inițiatorul proiectului), alături de Constantin Chiriac (directorul Festivalului Internațional de Teatru Sibiu – partener în proiectul 18-XXI), se vor întâlni cu oamenii de cultură și reprezentanții ai societății civile în cadrul unei dezbateri moderate de Elvira Lupșa, curatoare de artă. Conferinţa va fi deschisă de către Ambasadoarea Franţei în România, Doamna Michèle Ramis.

Programul activităților:
10:00
Atelier pentru dezvoltarea proiectelor iniţiate de tineri cu Emmanuel Demarcy-Mota
The Entrepreneurship Academy, str. Semilunei, nr.4
Înscrieri la adresa invitation@institutfrancais.ro.

17:00
Conferință de prezentare a proiectului „18-XXI”
Teatrul Excelsior
Moderatoare : Elvira Lupșa
Desfășurător :
17:00 Prezentarea proiectului 18-XXI de către Emmanuel DEMARCY-MOTA
17:30 Discuție cu Constantin CHIRIAC pe baza ideilor Cartei 18-XXI
18:00 Concluziile Atelierului pentru dezvoltarea proiectelor (TBC)
19:00 Q&A
19:30 Cocktail

Intrarea liberă pe bază de rezervare:
https://www.bilet.ro/eveniment/tineri-in-secolul-xxi-7769-23412

Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/909237319491241/

0 comentarii: