Seria Wittstock 3 și masterclass Volker Koepp

Duminică, 23 februarie, va fi proiectată la Cineclubul OWR ultima parte a seriei Wittstock, un demers cinematografic deosebit care urmărește prin intermediul a șapte filme și timp de două decenii destinele muncitoarelor din fabrica de textile din orașul omonim. După proiecție, regizorul Volker Koepp va ține un masterclass despre ce a implicat realizarea unui astfel de proiect și despre practica lui documentară în general.  

Seria Wittstock a debutat în 1975, cu scurtmetrajul Fetele din Wittstock (Madchen in Wittstock), care urmărea modul în care viața profesională și mediul din fabrică le schimbă pe trei tinere femei dintr-o regiune rurală. Ceea ce începuse ca un film oarecare ce documenta condițiile de trai și de muncă ale proletariatului est-german s-a transformat gradual într-o serie care surprinde în timp real schimbările politice și sociale pe care le-a traversat țara, de la regimul comunist trecând prin reunificarea Germaniei și până la primii zece ani de capitalism. În paralel cu valoarea de document istoric a acestor filme, ele zugrăvesc cu afecțiune destinul a trei fete pe care le vedem maturizându-se sub ochii noștri. 
Ultimul film din serie, intitulat „Wittstock, Wittstock”, a apărut în 1997, cu toate că închiderea fabricii de textile fusese surprinsă în capitolul precedent. Volker Koepp a hotărât totuși să urmărească modul în care protagonistele sale s-au adaptat la noua ordine economică. Cu ajutorul unor filmări și interviuri realizate între 1974 și 1984, Koepp reconstruiește condițiile acelui trecut recent care însemna stabilitate în muncă și apoi se centrează mai mult decât celelalte episoade asupra vieților private ale celor trei femei, disponibilizate după căderea comunismului. Filmul reprezintă o ocazie pentru ele de a-și exprima punctul de vedere asupra așa-zisei perioade de tranziție, greutății de a nu mai avea un loc de muncă și nesiguranța zilei de mâine. Toate aceste sentimente oglindesc perfect confuzia care a cuprins toate populațiile - inclusiv pe cea din România - în perioada post-comunistă, când s-au găsit proiectate brutal într-un sistem economic ale cărui reguli nu le stăpâneau.

Volker Koepp s-a născut în Polonia în 1944, iar faptul că s-a format în paralel cu marile transformări ale Europei postbelice i-a influențat în mod decisiv opera. După studii la Universitatea Tehnică din Dresda și la Facultatea de Film din Potsdam-Babelsberg, se specializează în genul documentar. Opera lui se împarte în corpusuri de filme legate între ele de un spațiu, o intenție estetică sau o tematică comune. Unul dintre proiectele lui majore se centrează pe lucrătoarele fabricii de textile din Wittstock, un orășel din nordul Berlinului, pe care le-a urmărit mai bine de douăzeci de ani. Koepp aliază această dedicație cu principii estetice bine definite, precum refuzul de a apela la comentariul explicativ sau de a se baza pe un scenariu predefinit.

Programul zilei de 23 februarie
POINT
Ora 18.00 - „Wittstock, Wittstock” - Germania, 1997 - regia Volker Koepp - 117 minute - film subtitrat în limba engleză
Ora 20.00 - Dialog cu cineastul Volker Koepp

Intrarea la Cineclub se face pe bază de bilet, al cărui preț este de 10 RON /film, respectiv 5 RON/film (preț redus pentru pensionari, elevi, studenți, persoane cu dizabilități).

Biletele pot fi achiziționate de pe platforma Eventbook înainte de ziua proiecțiilor sau pot fi achiziționate la intrare, în ziua proiecțiilor.

Puteți susține misiunea Asociației One World Romania și dezvoltarea proiectelor asociației devenind „Prieten OWR”. Astfel, te vei număra printre primii posesori ai unui abonament pentru următoarea ediție a festivalului și vei avea, timp de un an, locuri asigurate la toate Cinecluburile noastre.

Toți cei care au achiziționat abonamente generale la OWR#13 pot intra gratuit timp de un an la proiecțiile Cineclubului OWR, rezervându-și un bilet cu valoare 0 de pe site-ul Eventbook.

Organizat de Asociația One World Romania în parteneriat cu Goethe-Institut Bucuresti, cu sprijinul AFCN și Kaufland.    

0 comentarii: