Iulia Toma | Migration of Memory / Memory of Migration

MIGRATION OF MEMORY / MEMORY OF MIGRATION
Întâlnire informală cu Iulia Toma

Miercuri, 19 februarie, 19:00
 
Această întâlnire reprezintă al treilea eveniment dedicat prezentării unor lucrări realizate special pentru expoziția Displacement and Togetherness (2019), organizată de Salonul de proiecte la Centrul Cultural Strombeek în contextul Festivalului Europalia. Lucrarea nouă a Iuliei Toma va fi expusă cu această ocazie, iar publicul va avea ocazia să converseze informal cu artista. 
 
Iulia Toma utilizează tehnici variate, specifice mediului textil. Portretele-colaj asamblate cu ajutorul mașinii de cusut înfățișează femei, bărbați și copii care au părăsit țările lor din cauza războaielor civile, a unor circumstanțe politice și economice tensionate. Lucrarea monumentală Migration of Memory / Memory of Migration face parte din #orientalswelcome – un proiect pe termen lung prin care artista explorează atitudinea din ce în ce mai temătoare și ostilă cu care se confruntă imigranții sosiți pe teritoriul României. Consiliul Național Român pentru Refugiați i-a oferit artistei asistență pentru a intra în contact cu refugiați din Siria, Afganistan și Iran care au acceptat să își împărtășească poveștile de viață, descriind împrejurările plecării din țările lor natale și situația lor actuală. Fresca textilă a Iuliei Toma pornește de la aceste interviuri și discuții, însă abstractizează narațiunile și extrage din ele anumite motive și subiecte, inserția lor fiind condiționată de înțelegerea prealabilă dintre artistă și interlocutorii ei. Subiecții sunt prinși între amintirea episoadelor traumatice ale conflictelor militare și ale dislocării, confruntându-se totodată cu nostalgia vieții lor trecute și cu aspirațiile lor neîmplinite.

Producția lucrării, precum și rezidența artistică de cercetare la De School van Gaasbeek (BE) au fost susținute de Institutul Cultural Român.

 
Iulia Toma trăiește și lucrează în București. În practica sa, ea utilizează materiale textile, combinate cu fotografie, instalație și text. Teme precum feminismul, drepturile omului, relațiile interpersonale în comunități restrânse, realitatea locuirii în mediile urbane și problema justiției sociale sunt urmărite cu predilecție în proiectele ei. Iulia Toma predă la Departamentul de Arte Textile și Design din cadrul Universității Naționale de Arte din București. Expoziții (selecție): a 3-a ediție a Bienalei Art Encounters, Timișoara (2019); The Web of Fabric, Ivan Gallery, București (2019); Objects in the Mirror Are Closer Than They Appear, Galeria Eastwards Prospectus, București (2018); Mapping Bucharest: Art, Memory and Revolution 1916–2016, Bienala de la Viena (2015); Buongiorno Varvara Stepanova, Galleriapiu, Bologna (2016); Dura Europos, Ivan Gallery, București (2016); Twilled Connections, Tranzit.ro/București (2015); Salonul de proiecte, București (2012, 2014).
 
Imagine: Iulia Toma, Migration of Memory / Memory of Migration, 2019 (detaliu)
 
Salonul de proiecte este un program axat pe cercetare și producție, promovând arta contemporană din România prin realizarea de expoziții, publicații, prezentări și dezbateri care o plasează în dialog cu contextul regional și internațional. Salonul de proiecte a fost fondat în 2011 în cadrul MNAC Anexa, iar din 2016 funcționează ca centru independent de artă contemporană în Palatul Universul, București. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava
 
Salonul de proiecte
Palatul Universul
Corp B, Etaj 1
Ion Brezoianu 23-25,
București, România
Joi – Duminică / 15.00 – 19.00
www.salonuldeproiecte.ro
http://www.facebook.com/SdeProiecte

0 comentarii: