Artisti romania contemporani la Institutul Francez

Joi, 17 martie, ora 17.30, Ambasada Franței și Institutul Francez din București inaugurează expoziția Identităţi - artiști români contemporani care regrupează lucrările a 9 artiști români contemporani : Jan Albu, Matei Enric, Mirela Iordache, Valeriu Mladin, Carmen Paiu, Alma Redlinger, GinaSter, Roman Tolici și Zoiţa. Expoziția este curatoriată de Armelle Le Saint Dezauzié și va fi deschisă publicului în perioada 18 martie – 3 aprilie 2011. Ambasadorul Franței în România, Henri Paul, Rectorul Universității Naționale de Arte, Ruxandra Demetrescu și curatoarea expoziției, Armelle Le Saint Dezauzié vor fi prezenți la inaugurarea expoziției. 

« Pictura românească contemporană se aseamănă peisajului care o înconjoară : în același timp elevată, cultivată, salbatică, animată de pulsaţii imprevizibile. Artiștii contemporani prezentaţi aici oferă o amplă panoramă a tendinţelor acesteia, fie că sunt deja monștri sacri (tineri sau mai puţin tineri), apreciaţi în circuitul internaţional, ori artiști înca recunoscuţi doar pe plan local, exigenţa lor lipsită de compromisul faţă de modele vremii, intensitatea expresiei și remarcabila lor măestrie ne surprind, cu atat mai mult cu cât nu este ușor sa îi descoperi prin intermediul mediilor de comunicare obișnuite. », Armelle Le Saint Dezauzié, curatoarea expoziţiei.

Jan Albu
s-a născut în 1959 în Vrancea. A expus începând cu 2006, la galerii din București și din țară. Lucrările lui se regăsesc în colecții particulare din România, Franța, Anglia, Germania, S.U.A., Liban și Israel.

Matei Enric
s-a născut în 1978 la București și este licențiat al secției de Artă Plastică – Patrimoniu Cultural a Facultății de Teologie Ortodoxă. Până în prezent a avut 3 expoziții personale și a participat la mai mult de 30 de expoziții colective, printre care la The Ark, Galeria D’art sau Palatul Voievodal Curtea Veche. Execută și lucrări de restaurare, iar picturile lui se regăsesc în colecții din România, Serbia, Italia, S.U.A, Ungaria și Franța.

http://matei-enric.blogspot.com/


Mirela Iordache
s-a născut la București în 1978 și a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă, secția de Artă Plastică - Patrimoniu Cultural. Expune din 1994 și a avut prima expoziție personală în 2003. În 2011 expune la Galeria Maurice Mathurin, la Tours în Franța. 
http://www.artabus.com/iodarche/
Valeriu Mladin s-a născut în 1958 la Lipova, Arad și a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj. În 2004 a primit Ordinul şi Medalia „Meritul Cultural în grad de cavaler”, Premiul Ministerului Culturii şi Artei la a IV-a Trienală Internaţională de Artă din Majdanek, Polonia și bursa „Kultur – Kontakt” la Salzburg în Austria. În 2010 a avut expoziția 44 la Cărturești Verona, București. 

Carmen Paiu
s-a născut în 1957 la Lugoj și a urmat cursurile Academiei de Artă de la Cluj. A avut mai mult de 10 expoziții personale în țară și în afara ei, iar lucrările ei au fost incluse în peste 30 de expoziții colective. „... Carmen Paiu şopteşte, ca o litanie, un haiku abstras din calităţile intrinseci ale hârtiei şi ale compunerii unui detaliu de grafică colorată.(...) Avem a face cu o drămuire într-adevăr niponă a decupajului fond-formă, cu un minimalism inteligent, fluent şi poetic, rezultat al aluziei, nu al respingerii.” (Observator cultural)
Alma Redlinger s-a născut la Bucureşti în 1924 și a urmat cursurile Academiei libeeă de artă, profesor M.H.Maxy și este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din 1951. În ianuarie 2009, a avut loc lansarea albumului Alma Redlinger (editura ALEXIS), de Vasile Petrovici și Daria Simion, care a deschis seria albumelor de artă “Artiști plastici români contemporani”. Pictorița a avut numeroase expoziții și participări la expoziţii de artă românească sau expoziții internaționale peste hotare: Atena, Moscova, Berlin, Viena, Helsinki, Barcelona, Haga şi Amsterdam (1992), Beijing, Liban, Montabaur (2004). Este inclusă în International Who’s Who in Art and Antiques, Who’s Who in the World și The World Who’s Who of Women.
GinaSter s-a născut în 1981 la Brașov și din martie 2010 face parte din grupul de artiști Art738. În anul 2010 a expus în cadrul a 7 expoziții colective, inclusiv în cadrul evenimentelor Noaptea Galeriilor și Noaptea Agențiilor cât și în proiecte de artă stradală "What Color are you", București și "Free Art / Street Art", Copșa Mică (august 2010).
Roman Tolici este născut în Ghetlova, URSS în 1974, a urmat cursurile Universității Naţionale de Artă din Bucureşti și în prezent trăieşte şi lucrează în Bucureşti. Pictor consacrat, Roman Tolici a expus la Collectiva Gallery din Berlin și la Virtuell-Visuell Kunstverein, Dorsten. În București, a avut expoziții la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Galeria Posibilă și H’art Gallery. Lucrările lui au fost incluse în numeroase expoziții colective, printre care amintim AGAINST ALL ODDS, Slag Gallery, New York (2008) sau BADLY HAPPY, The Performance Art Institute (PAI), San Francisco (2010).
Zoița s-a născut în 1978 la Fetești și a avut prima expoziție în 1999, la Galați. În 2010 a avut 4 expoziții în București : "Tranzitoriu" la Spațiul de Artă Contemporană, The Lobby, "Toi" Ștefan B Shop, "Story of the moment" StudioArte Bucuresti și "Unfinished Project" la Institutul Irecson. Este membră a grupului de artiști Art738.
Tablourile sunt expuse la parterul și primul etaj al Institutului Francez. Fiecare autor are între 1 și 4 pânze în expoziției. 

0 comentarii: