Teatru, magie si dans in Raoul la TNB

Copil minune al lumii spectacolului, James Thiérrée aduce la sfarsitul lui aprilie la Bucuresti cea mai recenta creatie a sa, Raoul, care a triumfat pe scene prestigioase ale lumii, ca Brooklyn Academy of Music din New York sau Barbican din Londra. Inspirat din lumea circului, spectacolul imbina muzica de camera cu iluzionismul, dansul, pantomima si teatrul, avand drept cadru o lume onirica ale carei franghii le tine un singur om, confruntat cu propria nebunie. Spectacolul va avea trei reprezentatii pe scena Teatrului National Bucuresti, pe 29-30.04 si 01.05, la ora 20.
Raoul nu este o poveste simpla, ci o « explozie suprarealista de confetti » (London Dance). Pe scena, un rege decazut, misterios si singuratic, traieste intr-un turn construit de el insusi  pentru a scapa de demonii lumii. Dar ai sai? Singur in mijlocul unui decor complex in metamorfoza perpetua, care pune in miscare toate masinariile teatrale, James Thiérrée creeaza o lume onirica si fermecata. Ne intalnim acolo cu animale de poveste, precum un peste urias, un carabus metalic si o meduza muribunda. Cu fiecare Raoul are relatii de familiaritate sau autoritate, dupa caz. 
Frumos si tulburator precum confesiunea unui om singur in inima vietii. – Le Monde
Singur pe scena, James Thierrée tine sala cu sufletul la gura prin vechea magie a spectacolului complet. – Le Figaro
James Thiérrée, este incarnarea iluziei, inventatorul unui teatru oniric, fizic, animal. Burlesc si shakesperian, senzorial, in perpetua imponderabilitate, James Thiérrée ne face sa credem in visele lui. – Le Matin
James Thierrée este actor, regizor, dansator si acrobat. A crescut in inima spectacolelor de circ, parintii lui, Victoria (sora lui Geraldine Chaplin) si Jean-Baptiste Thierrée fiind fondatorii Circului Bonjour. Debuteaza in circ la 4 ani, in postura de « bibelou » bun la toate pe scena. Tot in copilarie invata numere de magie, sa fie mim si sa cante la vioara. In spectacolele Le Cirque imaginaire si Le Cirque invisible performeaza ca acrobat la sol, la trapez sau pe bicicleta acrobatica.
Urmeaza apoi cursuri de actorie in cadrul unor institutii prestigioase ca Piccolo Teatro din Milano, Harvard Theatre School, Conservatoire national supérieur d'art dramatique de la Paris si Acting International.
La 15 ani, James Thiérrée este Ariel in Prospero's Books al lui Peter Greenaway. Ca actor de teatru si de film a mai jucat pentru regizori ca Bob Wilson, Agnieszka Holland sau Raul Ruiz. In 2007, este nominalizat la César du meilleur espoir masculin pentru rolul din Désaccord parfait al lui Antoine de Caunes. In 1998 fondeaza propria companie de teatru, La Compagnie du hanneton. Primul sau spectacol,  La Symphonie du hanneton, imbina teatrul cu jongleria, acrobatia, dansul, cantarile lirice si muzica. Spectacolul face turul lumii si castiga prestigiosul premiu Adami in 2005 cat si patru premii Molières in 2006 (Spectacol de teatru public, Regie, Revelatie teatrala si Costume – realizate de mama lui, Victoria Chaplin Thierrée). Urmeaza inca doua spectacole care ii confirma statutul de prodige al spectacolului total, La Veillée des abysses in 2003 si Au revoir parapluie, in 2007.
Toate cele 4 spectacole montate de James Thiérrée se joaca pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii, de la Sadlers Wells din Londra la Brooklyn Academy of Music din New York si au parte de critici excelente. Raoul este cea mai recenta creatie a sa, amestec de circ contemporan, muzica si poezie. Spectacolul a debutat la Barbican Centre din Londra in octombrie 2009 si a mai fost jucat la Maison de la Danse - Lyon, Théatre de la Ville – Paris,  UCLA  - Los Angeles, Brooklyn Academy of Music - New York.

Spectacolul Raoul este adus la Bucuresti de Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Bucuresti in parteneriat cu Orange Romania si Samsung Mobile.
Biletele la spectacol sunt puse in vanzare in magazinele Orange si in reteaua Eventim, cat si la casieria Teatrului National Bucuresti, la 4 categorii de pret, 33, 55, 88 si 140 lei. 

0 comentarii: