Prelegeri despre Democratie cu Razvan Ion

UNIVERSITATEA BABES-BOLYAI, CLUJ
FACULTATEA DE STIINTE POLITICE
Seria "Prelegeri despre Democratie"
Razvan Ion - Anarhismul, de la individualism extrem la colectivism total
Vineri, 25 martie 2011, 15.00

Facultatea de Stiinte Politice
Sala II/2
Str. G-ral Traian Mosoiu nr. 71, Cluj


Anarhismul, ca gandire politica, se intinde pe toata axa stanga-dreapta, concentrandu-se in extreme, ca mai apoi sa se elibereze si sa se amestece in ceea ce numim postmodernitate/postmodernism. Daca in prima faza aceasta se supunea modernitatii conceptuale, caracterizata de catre o perpetuua antinomie, in prezent rigoarea acestui cadru de analiza sociala slabeste. Definitia devine tot mai flexibila in incercarea de a ingloba cat mai multe aspecte 'noi': de la global, gen, si pana la reprezentare si simulacru. Ceea ce caracterizeaza curentul acesta in contemporaneitate este sustinerea si acceptarea pluralitatii intr-o ordine a relatiilor de putere absente.
O prelegere de initiere, academica, in studiul anarhismului contemporan, privit ca instrument ideologic radical. Aceasta propune o abordare interdisciplinara, incercand astfel sa analizeze legaturile dintre anarhism si alte curente/miscari, precum feminismul, queer theory, critical race theory (teorie critica rasiala), disability studies (studii despre dizabilitati ca fenomen socio-cultural),animal liberation (miscarile de eliberare a animalelor) si envinronmental justice (justitia mediului).

Razvan Ion este teoretician, curator, manager cultural si activist politic. Este impreuna cu Eugen Radescu  co-editor al PAVILION - journal for politics and culture, co-director al BUCHAREST BIENNALE - bienala internationala de arta contemporana Bucuresti, iar din 2008 a fost numit director al PAVILION UNICREDIT - centrul de arta si cultura contemporana. A fost profesor invitat la University of California, Berkeley; Facultatea de stiinte Politice Cluj; Academia de Arta, Timisoara; Universitatea din Lisabona, Universitatea din Londra, Universitatea din Oxford. Scrie pentru diverse reviste si ziare, iar recent a curatoriat expozitia "Exploring the Return of Repression" la Pavilion, Bucuresti si rum46, Aarhus. A tinut conferinte si prelegeri la diverse institutii de arta precum Headlands Center for the Arts, San Francisco, California; La Casa Encedida, Madrid; Calouste Gulbenkian Foundation, Lisabona, Badischer Kunstverein, Karlsruhe etc. Scrie pentru diverse reviste si ziare, iar recent a curatoriat expozitia "Exploring the Return of Repression" la Pavilion, Bucuresti si rum46, Aarhus. in prezent lucreaza la volumele "Exploring the Return of Repression" si "Rhizomic Structures Of Art Institutions. Neo-Politics Of Culture", ce urmeaza sa fie publicate in limba engleza. Urmatoarele sale proiecte curatoriale includ “Smash the Church! Smash the State!”, care dezbate problema anarhismului, activismului colectiv si a miscarilor socio-politice in arta contemporana, si "Disruptive Monsters: From Representing to Constructing Situations", ce vor fi intinerate in 2011 in mai multe spatii europene. Este profesor la masteratul de filozofia si istoria culturii din cadrul Universitatii Bucuresti. Traieste si lucreaza la Bucuresti.

O prelegere organizata de UBB Cluj, Facultatea de Stiinte Politice si Pavilion - journal for politics and culture si CENPO.

Imagine: CrimeThink - ex-workers collective.

0 comentarii: