Cioran in strada de Dan Perjovschi

CIORAN IN STRADA DE DAN PERJOVSCHI
Pe 8 aprilie 2011, Emil Cioran, ar fi implinit 100 de ani. Pentru a aduce un omagiu unic acestei personalitati ce se revendica deopotriva de la spatiul romanesc si de la cel francez, Ambasada Frantei si Institutul Francez din Bucuresti propun un proiect artistic in premiera, prin care opera lui Cioran va deveni parte din spatiul public bucurestean: Cioran in strada de Dan Perjovschi. Dan Perjovschi, cea mai cunoscuta marca din arta romaneasca vizuala, la nivel international, este cel care va traduce grafic gandirea si textele lui Emil Cioran, pentru a le expune in fata marelui public in spatii care sunt folosite in mod obisnuit pentru campanile publicitare comerciale.
Inaugurarea proiectului va avea loc joi, 7 aprilie, la ora 18.30, cand Dan Perjovschi va realiza un desen exclusiv pe peretele din spatele Institutului Francez, desen inspirat dintr-un citat reprezentativ pentru opera si gandirea lui Emil Cioran.
Cioran in strada este primul demers de a integra o opera literara intr-un proiect cultural stradal. Din carti si de pe rafturile bibliotecilor, proza lui Emil Cioran ajunge in inima strazii, chiar in spatiul dezumanizat unde se imbulzesc locuitorii capitalei. 20 de citate selectionate din intreaga opera a scriitorului vor putea fi citite in statiile de metrou si de autobuz, de la Piata Universitatii la Biblioteca Centrala Universitara si pana in Grozavestiul studentesc. Trecatorii se vor intalni prin urmare, in drumurile lor cotidiene, cu aceste texte puternice, scurte, pline de impact, cu un Cioran esentializat, expus intr-un soi de « recipiente mici », de mostre semnificative pentru gandirea acestui scriitor. Acest centenar este prilejul ideal pentru a redescoperi vitalitatea extraordinara a acestui scriitor, care nu merita sa fie muzeificat, ci dimpotriva adus in fata cititorilor sai  intr-o intalnire autentica, fie si pentru un moment de lectura simplu si efemer.
Provocarea nu a constat doar in a aduce o opera literara in spatiul public, ci si de a o reinterpreta printr-un alt filtru estetic. Artistul vizual caruia i-am lansat si care a acceptat aceasta provocare este Dan Perjovschi. Asocierea lui Dan Perjovschi cu acest proiect nu este una intamplatoare. Ironia percutanta a textelor lui Emil Cioran gaseste un ecou contemporan viu in desenele epurate ale lui Dan Perjovschi. Proiectul reprezinta o premiera si in creatia lui Dan Perjovschi, care isi integreaza pentru prima oara lucrarile in spatiul public bucurestean.
    Le fait que la vie n’ait aucun sens est une raison de vivre, la seule du reste. 
   Faptul ca viata nu are nici un sens este singura ratiune de a trai, singura de altfel.
                                Emil Cioran
« Strada este un loc propice jocurilor sociale : spatiul intim se retrage pentru a lasa locul conventiilor. Proiectul nostru se vrea o celebrare a vitalitatii lui Cioran tocmai in acest spatiu dezumanizat, cel care foloseste ironia pentru a-i consola pe cei vii ca exista o superioritate a vietii asupra mortii, si ca aceasta se exprima in incertitudine. L-am provocat pe artistul Dan Perjovschi cu aceasta propunere imposibila, si anume de a-l traduce pe Cioran intr-un limbaj propriu. » (Didier Dutour, Director adjunct al Institutului Francez din Bucuresti)  
Proiectul a fost realizat cu sprijinul BRD Groupe Société Générale si GDF SUEZ Energy Romania si a beneficiat de sustinerea Primariei Municipiului Bucuresti, a Grupului Humanitas si a Orange Romania.
Emil Cioran s-a nascut la 8 aprilie 1911 la Raşinari (Sibiu) si a urmat cursurile Facultaţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti. La doi ani dupa terminarea facultatii ii apare prima carte, Pe culmile disperarii (1934). Va mai publica inca patru carţi in ţara, inainte de a se stabili definitiv in Franţa. Intre 1933 şi 1935, se afla la Berlin, ca bursier al Fundaţiei Humboldt. Reintors in ţara, ocupa vreme de un an (1936) postul de profesor de filozofie la Liceul „Andrei Şaguna" din Braşov. In 1936, pleaca la Paris cu o bursa a Institutului Francez din Bucureşti, care i se va prelungi pana in 1944. In 1940, incepe sa scrie Indreptar patimaş, ultima sa carte in limba romana, a carei varianta definitiva (ramasa inedita pana in 1991) va fi incheiata in 1945, an cand se stabileşte definitiv in Franţa. Dupa 1945, incepe sa scrie in limba franceza, iar in 1949 ii apare la Gallimard prima carte, Precis de decomposition; ii vor urma, pana in 1987, inca noua, publicate la aceeaşi prestigioasa editura pariziana. Cu excepţia Premiului Rivarol, care i se confera in 1950 pentru debutul francez, va refuza toate celelalte importante premii literare decernate ulterior (Sainte-Beuve, Combat, Nimier). Moare la Paris, in data de 20 iunie 1995.
Dan Perjovschi (n. 1961 Sibiu, Romania) este desenator, ilustrator, scriitor si jurnalist roman. Lucrarile sale de arta reprezinta o combinatie intre desene, desene animate, graffiti si se afla pe peretii muzeelor sau ai altor spatii contemporane de expunere din lumea intreaga. Perjovschi abordeaza teme sociale de actualitate in operele sale si a avut un rol important in cultura romaneasca, fiind ilustrator si autor de articole pentru revista 22 din Bucuresti. A avut expozitii in New York, Portugalia, Spania, Germania, Ungaria, Suedia, Elvetia, Marea Britanie. In prezent, locuieste si lucreaza in Bucuresti.

0 comentarii: