Romania International Film Festival (RO-IFF) a ajuns la finalul celei de a şaptea ediţii. Peste 40 de filme au fost prezentate în acest an iubitorilor de filme şi invitaţi de marcă din lumea cinematografiei mondiale au venit la Bucureşti cu această ocazie. Sambata seara, în cadru festiv, au fost anunţaţi câştigătorii premiilor din cele două secţiuni în competiţie ale Festivalului: CineBlackSea şi Woman in cinema, premii în valoare totală de 4000 de dolari. Juriul a fost format din personalităţi importante în lumea filmului, atât din România cât şi din străinătate: Alex Levy Heller (director executiv al Festivalului International de Film de la Rio de Janeiro), Melissa Silverstein (blogger, autoarea Women and Hollywood, unul dintre cele mai influente din Hollywood), Antoaneta Banu (critic de film), Claudiu Bleonţ (actor) şi Doru Mitran (director de imagine).
Astfel, trofeul pentru Cel mai bun film al acestei ediţii a revenit filmului Attenberg (Grecia), regia: Athina Rachel Tsangari, pentru ideea care a stat la baza producţiei şi pentru depăşirea graniţelor culturale ale ţării. De altfel, pelicula va reprezenta Grecia la următoarea ediţie a premiilor Oscar.
Cea mai bună regie, la secţiunea CineBlackSea, în viziunea juriului RO-IFF, a purtat semnătura lui Emre Sahin pentru filmul 40, povestea a trei străini care caută o geantă plină cu bani într-un oraş de 12 milioane de locuitori. Filmul, a cărei realizare aminteşte de Snatch sau Pulp Fiction, se distinge printr-un ritm rapid, tăieturi inteligente, filmări şi imagini inedite.
Cea mai bună femeie regizor, câştigătoare, în acest an, a secţiunii Woman in Cinema, este Celine Sciamma pentru Tomboy, un film care, prin felul în care a fost realizat, atrage spectatorul în lumea eroinei principale, explorând împreună primele semne ale adolescenţei.
Cel de-al patrulea trofeu al Festivalului, pentru Cea mai bună înterpretare, a fost acordat actriţei Zrinka Cvitesic pentru prestaţia excepţională din filmul Poteca, unde întruchipează o femeie musulmană care încearcă să-şi reconstruiască mariajul şi să se descurce, în acelaşi timp, cu tradiţiile religioase.
Juriul a ţinut să acorde o menţiune specială actriţei Zoé Héran pentru rolurile Laure / Michaël din filmul Tomboy in regia lui Celine Sciamma, pentru curajul incredibil demonstrat de tânăra actriţă (10 ani) într-un rol principal şi pentru faptul că felul în care a interpretat denotă o maturitate ce nu ţine seama de prejudecăţi. „Este minunat să vezi o actriţă atât de tânără perfect stăpână pe interpretarea ei”, a conchis juriul RO-IFF 2011.
Romania International Film Festival (RO-IFF) se află sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, iar cei care au făcut posibilă această ediţie a RO-IFF, şi cărora le mulţumim, sunt: Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, CNC, RADEF (parteneri instituţionali), Penny Market, Michael Adam Vodka, Label 5, TT&A (sponsori), Howard Johnson Hotels, DHL, Active Rent A Car (parteneri).
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu