Lunea de carte spaniola la Carturesti

Curtea Veche Publishing, Institutul Cervantes şi Ambasada Spaniei în România vă invită la dezbaterea volumului Creionul tâmplarului de Manuel Rivas, al doilea eveniment din cadrul seriei „Lunea de carte de limba spaniolă”, ce va avea loc pe 31 octombrie, de la ora 18.00, la Ceainăria Cărtureşti (Str. Arthur Verona, nr. 13-15, parter). Dezbaterea va fi moderată de Iulia Popovici şi îi va avea ca invitaţi pe Prof. Sanda Popescu Duma, Ştefania Nalbant, coordonatoarea colecţiei Byblos, şi regizorul Laurenţiu Damian.

Dezbaterea va aduce în discuţie şi legătura dintre volum şi lumea filmului, întrucât romanul a fost ecranizat în 2003, în regia lui Antón Reixa, iar filmul a primit trei premii şi patru nominalizări la festivaluri importante din Europa. Ca o curiozitate, Manuel Rivas are un rol cameo în film, apărând într-o secvenţă a filmului ce îl prezintă pe personajul principal dus pe plajă şi aliniat alături de alţi prizonieri.

Cartea lui Manuel Rivas, Creionul tâmplarului, apărută la Curtea Veche Publishing în traducerea Alexandrei Reocov, este o tristă şi impresionantă frescă a unei tumultuoase perioade din istoria Galiciei - momentele ce au urmat preluării puterii de către Franco. Protagonişti sunt Daniel Da Barca, un doctor cu puternice convingeri de stânga şi iubita lui, Marisa Mallo. După instaurarea dictaturii lui Franco, Da Barca este arestat, devenind liderul pușcăriașilor, a căror lume pare mai morală decât cea din exteriorul zidurilor închisorii. În tot acest timp Marisa Mallo își pune în balanță propria viață încercând să îşi salveze iubitul. Rezultatul este un mozaic nostalgic, nespus de trist, din care răzbat atât strigătele disperate ale protagoniştilor nevoiţi să vieţuiască departe unul de altul, cât şi cele ale unui întreg popor ale cărui libertăţi ajung să fie grav îngrădite.
Volumul este scris în galiciană, limbă minoritară a comunităţii în care Manuel Rivas s-a născut. Iar acest fapt este, în sine, un manifest politic, o declarare a principiilor autorului într-o formă care a devenit apreciată pe plan internaţional, fiind cea mai tradusă operă din istoria literaturii galiciene. Autorul este considerat un revoluţionar în literatura contemporană galiciană, iar lucrările sale încorporează elemente substanțiale din istoria, folclorul și peisajul galician.

Creionul tâmplarului de Manuel Rivas face parte dintr-o campanie amplă de promovare a literaturii contemporane de limbă spaniolă, desfășurată de Curtea Veche Publishing cu sprijinul Ambasadei Spaniei în România. Campania se desfăşoară în luna octombrie şi în prima parte a lunii noiembrie şi încearcă, prin sloganul Literatura contemporană urmează calea clasică: scrie acum, apoi aşteaptă, să aducă dorinţa de a (re)descoperi literatura contemporană de limbă spaniolă. Alături de volumul Creionul tâmplarului de Manuel Rivas, în cadrul campaniei sunt promovate şi volumele altor trei cunoscuţi scriitori contemporani: Voinţa şi norocul  de Carlos Fuentes, Nimfa nestatornică de Guillermo Cabrera Infante şi Căzuţi din cer de Ray Loriga.
Toate cele patru volume incluse în campania de promovare  vor fi aduse în dezbatere în cadrul „Lunii de carte spaniolă“: cel dintâi a fost Voinţa şi norocul de Carlos Fuentes (17 octombrie), iar după Creionul tâmplarului de Manuel Rivas, vor urma Căzuţi din cer de Ray Loriga (7 noiembrie) și Nimfa nestatornică de Guillermo Cabrera Infante (14 noiembrie).
„Lunea de carte spaniolă“  este un ciclu de mese rotunde ce pun în centru literatura de limbă spaniolă în traducere românească. Seria de evenimente a fost începută de Institutul Cervantes din Bucureşti în urmă cu mai mulţi ani şi este reluată în această toamnă după o perioadă de pauză.

0 comentarii: