Green Hours: Chutney - 24 aprilie

Marţi 24 aprilie, ora 21.00

Teatrul LUNI & teatru' LA MASA vă invită în bistro-ul UpperGreen la:
CHUTNEYun spectacol de Vitalie Bichir după Kitchen de Banana Yoshimoto

 
cu: Valentina Popa, Istvan Teglas, Vitalie Bichir

"Un băiat şi o fată suspendați pe o scara, deasupra iadului, privesc cu frică către cazanul care clocotește. O privelişte amețitoare, limbile de foc pârjolesc totul ȋn cale, căldura e insuportabilă şi totuși, ei doi nu se țin de mână. Chiar dacă sunt cele mai apropiate persoane de pe lumea asta, chiar dacă sunt cei mai buni prieteni, oricât de trişti şi singuri ar fi, ei vor să stea pe propriile lor picioare. Dar totuși dintr-o parte se vede că sunt un cuplu, o femeie şi bărbatul ei, chiar dacă ei nu se comportă aşa."
Vitalie Bichir – “cu siguranţă nu-s un psiholog ȋn care să aveți încredere...”
 
Chutney este un termen britanic, împrumutat din limba hindi (“chatni” înseamnă “a pisa” sau “a zdrobi”), care denumeşte un preparat picant, folosit ca acompaniament al unui fel principal. Mai pe româneşte, este un fel de sos gros sau pastă, folosit la asezonarea cărnii şi a legumelor, căci are un gust dulce-sărat-acrişor-picant, extrem de plăcut şi de interesant.

Mikage este o tânără atipică, pentru care determinarile vârstei îmbracă forme bizare. Când altor fete le plac parfumurile, florile exotice sau baieţii romantici, ea se hrăneşte cu imagini domestice, decupate de obicei din bucătarii. Printre apropiaţi i se număra storcătorul de fructe, cuţitul de pâine şi gresia pe care calcă. Până şi la moartea bunicii sale Mikage se izolează lângă frigider, găsind în zumzetul lui consolările pe care nu pot sa i le ofere cei din jur. (…) Destinul lui Mikage e la fel de incert ca mişcarea celor alături de care îşi duce zilele, în viata ei irump dezvăluiri spectaculoase şi se iau revanşe tranşante asupra anilor trecuţi. Universul lui Mikage este unul al paradoxurilor stranii, al obsesiilor, al revenirilor şi al unei înţelepţiri anevoioase. Un univers aromat ca o bucătărie înaintea prânzului duminical. (Prezentarea Humanitas a cărţii Kitchen de Banana Yoshimoto - Colectia: Raftul întâi)


Teatrul contemporan nu iartă nimic. De această dată, trei actori tineri au construit un spectacol care porneşte ca un show de gătit şi ajunge la dezvăluirea unui love story timid, stângaci, cu nuanţe aproape inefabile. Când intri în noul băruleţ de la parter din Green Hours, acest club veteran care a inovat tot ce înseamnă teatru în România, te pomeneşti că ai în faţă o masă cu ingrediente, ca la orice cooking show obişnuit. Aşa începe totul. Treptat, participanţii intră într-o succesiune a dezvăluirilor mai mult sau mai puţin comode, se provoacă, se tachinează, se înduioşează, eat, pray, love. Mâncarea devine un pretext, cam ca în cazul cinelor romantice unde ştim cu toţii că arareori poţi înghiţi mai mult de 3 îmbucături. Ce reuşesc fenomenal de bine Istvan Teglas, Valentina Popa şi regizorul – personaj atotştiutor Vitalie Bichir (cel responsabil cu ideea de a dramatiza “Kitchen” de Banana Yoshimoto şi de a găti sos Chutney pe marginea ei)? Desigur, reuşesc – în cele din urmă – să gătească sos Chutney. Dar mai reuşesc o chestie foarte, foarte tare: să păstreze dialogul într-un firesc atât de autentic, într-o normalitate atât de frumoasă şi de sinceră, încât primul lucru pe care l-am întrebat pe Bichir după spectacol a fost: “Cât aţi improvizat din text?” “Absolut nimic. Pur şi simplu, suntem atât de buni”. Da, pur şi simplu, sunt atât de buni. Iar conceptul de spectacol este inovativ şi delicios. Ca şi sosul chutney pe care veţi fi invitaţi să-l degustaţi la final.
(Lorena Lupu)
...vă aşteptăm cu drag!

0788.452.485 (luni-vineri: 11.00-18.00)

0 comentarii: