Nu rata inscrierile la Transilvania Talent Lab

Transilvania Talent Lab este organizat de Festivalul Internaţional de Film Transilvania în parteneriat cu Asociaţia Culturală Control N. A treia ediție a TTL se va desfăşura la Cluj-Napoca în perioada 1 – 5 iunie 2014.

Transilvania Talent Lab se alătură EducaTIFF-ului şi atelierului Let’s Go Digital! ca o nouă platformă de training pentru încurajarea şi şlefuirea talentului profesioniştilor şi amatorilor în domeniului filmului.

Programul îşi propune să contribuie la perfecţionarea unor tineri cineaşti, la descoperirea unor talente noi şi la dezvoltarea unor proiecte aflate în diferite faze de producţie.

Focusul Transilvania Talent Lab  se îndreaptă atât spre latura de producţie de film  – realizarea unui film de la faza de scenariu până în momentul distribuţiei, cât şi spre zona de organizare de evenimente cinematografice – festival de film, proiecţii de film, cinecluburi şi altele.  De asemenea, Transilvania Talent Lab îşi propune să ofere un mediu propice de aprofundare a unor cunoştinţe în domeniul conţinutului audio-video vehiculat în mediul online – crearea de conţinut online sau cross-media, aspecte extrem de necesare şi utilizate frecvent în momentul actual în industria de film din întreaga lume.

Structura programului Transilvania Talent Lab
Timp de 5 zile 15 oameni pasionaţi de film şi new media vor parcurge toate etapele realizării unui film şi unui eveniment cultural în sfera cinematografică. Ei vor participa la proiecţii speciale din cadrul TIFF, seminarii şi masterclass-uri despre regie, scenariu, imagine, sunet, montaj, producţie, crowdfunding, marketing, distribuţie sau strategii de festival şi vor avea şansa de a discuta proiectele lor concrete cu specialişti renumiţi din industria filmului, români şi străini, prezenţi la TIFF.
Transilvania Talent Lab este structurat în 3 MODULE de lucru, adresate tuturor participanţilor, indiferent de domeniul din care provin.

Modul 1: DEZVOLTARE – Dezvoltarea unui proiect cinematografic.
În cadrul seminariilor, întîlnirilor şi masterclass-urilor dedicate acestui modul, participanţii vor putea să asimilieze informaţii şi cunoştinţe despre scenaristică şi etapele dezvoltarii unui proiect cinematografic. De asemenea, vor fi aprofundaţi şi asimilaţi termeni precum „pitching de proiect” şi vor fi discutate modalităţile prin care proiectele cinematografice (fie ele filme, sau evenimente) pot dobândi finanţare.

Modul 2: PRODUCŢIE  – Producerea unui proiect cinematografic
Toţi cei 15 participanţi vor asista la discuţii, întâlniri, studii de caz cu profesionişti din domenii precum producţie, regie, imagine, sunet, montaj, creatori de coloane sonore, precum şi din sfera managementului cultural – organizatori de evenimente cinematografice importante (în ţară şi străinătate). Alături de experţii invitaţi în cadrul Transilvania Talent Lab, participanţii vor putea să parcurgă diferite etape din producţia unui proiect cinematografic – un film sau un eveniment.

Modul 3: MARKETING, DISTRIBUŢIE ŞI MANAGEMENT CULTURAL
Cel de-al treilea şi ultim modul al programului Transilvania Talent Lab aduce în faţa participanţilor o serie de profesionişti din zona festivalieră (organizatori de mari evenimente în domeniu), zona de distribuţie, promovare şi vânzare a filmelor.
Prin prisma seminariilor se va percepe şi aprofunda înţelegerea modului în care toate aceste „laturi” diverse din domeniul cinematografic (parcurse de la ideea unui proiect până la finalizarea lui) se intersectează firesc şi necesar, devenind absolut vitală cunoaşterea tuturor.

Participanţii Transilvania Talent Lab
Propunându-şi să acopere toate laturile necesare dezvoltării şi realizării unui proiect cinematografic, Transilvania Talent Lab este primul program de training din  România care se adresează în egală măsură atât realizatorilor de film, cât şi celor interesaţi de zona de  organizare de eveniment şi management cultural, oameni care îşi doresc să se implice în diferite zone ale cinematografiei, cum ar fi coordonarea unor ateliere şi workshopuri, organizarea de festivaluri, de cinemateci, cluburi de film etc.

De asemenea, pentru că producția și distribuția unui film are din ce în ce mai mult o componentă interactivă, Transilvania Talent Lab se adresează şi artiştilor vizuali şi creatorilor de conţinut online şi cross-media. Sunt invitaţi să participe cei care doresc să aprofundeze cunoştinţe legate de sfera online-ului şi modul în care poate fi folosită aceasta în realizarea unui proiect de film.

Participanţii Transilvania Talent Lab trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani. Sunt invitaţi să se înscrie atât cei cu o pregătire universitară în domeniul filmului, cât şi cei fără.

Transilvania Talent Lab îşi propune să ofere, pe lângă sesiunile de seminarii, masterclass-uri şi studii de caz aplicate pe modulele programului, şedinţe de lucru şi dezbatere pe proiectele pe care participanţii le prezintă prin intermediul aplicaţiei online. Fie că este vorba despre un film sau un eveniment cinematografic, ideile şi planul de lucru vor fi discutate cu experţii Transilvania Talent Lab.

Toţi cei 15 participanţi la cea de-a treia ediţie a programului de training Transilvania Talent Lab vor avea ocazia să ia pulsul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, din prisma întâlnirilor cu importanţi profesionişti din domeniu, vizionării de filme în baza programei de lucru a training-ului şi modului în care vor înţelege la finalul training-ului mecanismele prin care se construieşte un astfel de eveniment cinematografic.

Participanţii Transilvania Talent Lab vor beneficia de acreditare TIFF, care le va garanta accesul la toate proiecţiile şi evenimentele marca TIFF 2014.

Inscrierile Transilvania Talent Lab
Înscrierile pentru Transilvania Talent Lab se derulează în perioada 14 martie – 27 aprilie 2014. Toţi cei interesaţi să participe la cea de-a doua ediţie trebuie să se înscrie online pe www.tiff.ro, urmând paşii aplicaţiei electronice.

Taxa de participare la Transilvania Talent Lab este de 100 de euro, sumă care acoperă cheltuielile de cazare şi masă la Cluj pe perioada programului, accesul la toate proiecţiile şi evenimentele TIFF şi include training-ul specializat acordat participanţilor. Pentru participanții care locuiesc în Cluj-Napoca taxa este de 75 de euro. Cei 15 participanţi vor fi selecţionaţi pe baza aplicaţiei, iar cea mai bună aplicaţie va fi câştigătoarea Bursei Transilvania Talent Lab.

0 comentarii: