Echipa filmului „De ce eu?” începe turneul prin țară. Personalități din politică și justiție, la premiera de gală



Personalități din politică, justiție, media, cultură și societatea civilă sunt așteptate la premiera de gală a filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu. Covorul roșu se va întinde luni, 23 februarie, de la 19.30, la Palatul Național al Copiilor, unde câteva sute de invitați vor vedea în avanpremieră drama inspirată de controversatul caz Cristian Panait, și joi, 26 februarie, la CinemaPRO. La serile de gală vor fi prezenți, alături de Tudor Giurgiu, actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Virgil Ogășanu, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea și membri ai echipei.

De ce eu? a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin și va rula din 27 februarie, în prima săptămână, în peste 60 de săli de cinema. Proiecții de gală, în prezența echipei, vor fi organizate și la Oradea (24 februarie, Filarmonica de Stat și Cinema Palace), Cluj-Napoca (25 februarie, Cinema Florin Piersic), Târgu Mureș (27 februarie, Palatul Culturii), Sibiu (28 februarie, Cinema Arta), Iași (1 martie, Casa de Cultură a Studenților), Brașov (2 martie, Sala Patria), Timișoara (3 martie, Filarmonica Banatul), Brăila (5 martie, Casa de Cultură a Tineretului), Constanța (6 martie, Cityplex), Alba Iulia.

Thriller-ul politic a atras atenția presei internaționale la Festivalul de la Berlin, unde a rulat cu casa închisă. Scenariul scris de Loredana Novak și Tudor Giurgiu este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui procuror din Oradea, Alexandru Lele, și a presiunilor exercitate asupra sa. „Filmul despre Panait e, oarecum, filmul despre eșecul unei generații din care fac parte. Care a crezut că schimbările politice ale anului 1989, că despărțirea de comunism va însemna o rupere definitivă cu sistemul vechi mafiot și corupt. În 2002 (anul morții lui Panait), dar și în prezent, realitatea românească e una dură: vechii ofițeri și activiști din Securitate monopolizează nu doar afaceri importante, ci și poziții importante în politică”, declară regizorul Tudor Giurgiu.

Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

Protagonistul este Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este completată de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

De ce eu? este cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu, după Legături bolnăvicioase și Despre oameni și melci.

Trailerul oficial: http://youtu.be/pU3FukXdiBk
Facebook: www.facebook.com/deceeufilmul

De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.

În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

0 comentarii: