Imagini din filmul „De ce eu?”, în noul videoclip Luna Amară



Noul videoclip al trupei Luna Amară, lansat oficial astăzi, este construit în jurul filmului De ce eu?, regizat de Tudor Giurgiu. Piesa „Oameni noi”, de pe albumul „Pietre în alb” (2011), inclusă pe coloana sonoră a peliculei, se suprapune perfect pe mesajul și atmosfera din De ce eu?, un film despre corupție, politică și justiție. De ce eu? va fi lansat în peste 60 de săli de cinema din toată țara, începând din 27 februarie.

„Cred că e un moment extrem de important, fără exagerare, în istoria filmului politic românesc și a societății civile post-decembriste, un moment în care muzica cu mesaj politic și filmul politic se întâlnesc. Cristian Panait este un personaj tragic, pierdut în hățișurile corupției și minciunii politice despre care cântăm de 15 ani încoace”, spune Mihnea Blidariu, solistul formației Luna Amară.

„Sperăm că acest film, această melodie și acest videoclip îi vor face pe oameni să acționeze mai ferm atunci când vine vorba de corupția autorităților și a politicienilor, pentru că, după cum am putut vedea și în cazul procurorului Panait, un sistem social și politic putred și corupt e un pericol, inclusiv pentru viața fiecăruia dintre noi”, adaugă muzicianul și activistul clujean.

Videoclipul poate fi urmărit aici: http://youtu.be/GKdymIhfFNk

Un alt videoclip conceput în jurul filmului este cel al piesei „Political Animals”, de pe albumul de debut al formației Grimus, piesă inclusă de asemenea pe coloana sonoră. Clipul poate fi văzut aici: 


Una dintre cele mai apreciate trupe românești de rock alternativ, Luna Amară (fondată în septembrie 2000, la Cluj) este recunoscută pentru piesele cu mesaj politic puternic și implicarea sa în diverse cauze, inclusiv în campania „Salvaţi Roşia Montană”. Luna Amară este compusă din Mihnea Blidariu (voce, chitară, trompetă), Nick Făgădar (voce, chitară), Sorin Moraru (chitară bas), Răzvan Ristea (tobe) și Şerban Onţanu-Crăciun (chitară).

De ce eu? a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin și va rula din 27 februarie, în prima săptămână, în peste 60 de săli de cinema. Proiecții de gală, în prezența echipei, vor fi organizate la București, Oradea (24 februarie, Filarmonica de Stat și Cinema Palace), Cluj-Napoca (25 februarie, Cinema Florin Piersic), Târgu Mureș (27 februarie, Palatul Culturii), Sibiu (28 februarie, Cinema Arta), Iași (1 martie, Casa de Cultură a Studenților), Brașov (2 martie, Sala Patria), Timișoara (3 martie, Filarmonica Banatul), Brăila (5 martie, Casa de Cultură a Tineretului), Constanța (6 martie, Cityplex), Alba Iulia.

Thriller-ul politic a atras atenția presei internaționale la Festivalul de la Berlin, unde a rulat cu casa închisă. Scenariul scris de Loredana Novak și Tudor Giurgiu este inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror și a presiunilor exercitate asupra sa. Protagonist este Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este completată de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.

Trailerul oficial: http://youtu.be/pU3FukXdiBk
Facebook: www.facebook.com/deceeufilmul

De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.
În România, filmul este distribuit de RO Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

0 comentarii: