Echipa filmului „De ce eu?” - seară de gală la Berlin. Primele reacții în presa internațională



Echipa filmului De ce eu?, în regia lui Tudor Giurgiu, va lua parte miercuri, 11 februarie, de la 19.30 (ora locală), la premiera oficială a peliculei, la Festivalul de la Berlin. La seara de gală de la Kino International, alături de regizor, se vor afla actorii Emilian Oprea, Mihai Constantin, Andreea Vasile, Sore Mihalache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache și Alin Florea.
Vor fi prezenți la eveniment și co-scenarista Loredana Novak, producătoarea Oana Giurgiu, producătorul executiv Bogdan Crăciun, monteurul Lemhényi Réka, designer-ul de costume Szélyes Andrea, sunetiștii Florin Tăbăcaru și Alexandru Dumitru, asistenta de regie Adriana Itu. După proiecție, echipa va răspunde întrebărilor publicului, într-o sesiune de Q&A.

Premiera oficială va fi precedată, tot miercuri, de la 11.45, de o conferință de presă cu jurnaliștii acreditați la festival. Cel de-al treilea lungmetraj al lui Tudor Giurgiu este proiectat în secțiunea Panorama Special și a fost deja achiziționat de agentul de vânzări internațional Heretic Outreach. În cinematografele din România va rula începând din 27 februarie.

De ce eu?, inspirat de cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, a atras atenția presei internaționale încă de la prima proiecție cu public de la Berlin. „Kafka ajunge în România post-comunistă”, scrie publicația americană „The Hollywood Reporter”, descriind filmul ca pe o amplă alegorie a țării în tranziție, „atractivă vizual și solid realizată”. „Un thriller politic românesc rar”, titrează Cineuropa.org, considerând că De ce eu? va avea un impact asupra spectatorilor români și a celor din fostele țări comuniste, afectate de corupția generalizată, și va contribui la schimbarea direcției în cinematografia românească, care duce lipsă de filme de gen.

Cotidianul german „Tagesspiegel” scrie că „filmul capătă în cea de-a doua parte un caracter sumbru, dramatic, existenţial, care face actul de disperare din final credibil. Cristian, jucat de Emilian Oprea, crede în munca lui, i se dedică total. Unul ca el ar fi, oriunde în lume, printre câştigători. Nu şi în România”. „Impecabil și atent la fiecare detaliu”, notează și renumitul critic rus Alexey Gusev în cronica de pe Séance.ru. „De ce eu? le oferă spectatorilor imaginea sumbră a unei țări corupte, fără să-și piardă încrederea în puterea individului sau în cea a cinema-ului ca entertainment”, notează East European Film Bulletin. „Giurgiu demonstrează încă o dată că este un artist persuasiv, De ce eu? împăcând atât cererile publicului larg (conflicte lucide, scene de sex, un ritm intens) cât și întrebările profunde legate de corupția morală, favorizându-le totuși pe acestea din urmă”.

Cristian (Emilian Oprea) este un tânăr procuror idealist care încearcă să rezolve un complicat caz de corupție în tumultuosul context social-politic din România anilor 2000. El investighează cazul unui coleg procuror suspectat de luare de mită, fals şi uz de fals, sustragere de documente. Ancheta are însă implicaţii la nivel extrem de înalt și îi spulberă tânărului magistrat încrederea în justiţie. Încercînd să descopere adevărul, Cristian intră într-o zonă periculoasă și se expune unor revelații dureroase și neașteptate.

Protagonist este preluat Emilian Oprea, actor la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila, aflat la debut în rol principal într-un lungmetraj de cinema. Distribuția este completată de Mihai Constantin, Andreea Vasile, Dan Condurache, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Alin Florea, Lucreția Mandric, Sore Mihalache, Ionuț Caras, Virgil Ogășanu.
Loredana Novak și Tudor Giurgiu semnează scenariul filmului. Giurgiu participă pentru a doua oară la Festivalul de la Berlin – în 2006, Legături bolnăvicioase a fost selecționat în Panorama.

Trailerul oficial: http://youtu.be/pU3FukXdiBk
Facebook: www.facebook.com/deceeufilmul

De ce eu? este produs de Libra Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Bulgarian National Film Center, Eurimages, Programul MEDIA și SEE Cinema Network, cu participarea HBO România. Co-producători: Hai-Hui Entertainment, Chouchkov Brothers, Cor Leonis Films.
Proiectul a fost dezvoltat în cadrul Berlinale Coproduction Market, EAVE - European Audiovisual Entrepreneurs și CineLink Co-Production Market.

În România, filmul va fi distribuit de Ro Image 2000, în colaborare cu Transilvania Film.

Participarea echipei filmului la Festivalul de la Berlin este susținută de Centrul Național al Cinematografiei, Institutul Cultural Român, prin ICR Berlin, și Uniunea Cineaștilor din România.

0 comentarii: