Soldații. Poveste din Ferentari - „un excelent moment al cinematografiei românești”



Lungmetrajul „Soldații. Poveste din Ferentari” al regizoarei Ivana Mladenovic a fost apreciat de presa internațională, după prezentarea în competiția Festivalului de la San Sebastián 2017, drept un debut „în forță”, „un excelent moment al cinematografiei românești”, care trebuie inclus în palmaresul ediției de anul acesta a evenimentului, care se va încheia pe 30 septembrie.
 
Ziarul El Mundo titrează că filmul „Soldații. Poveste din Ferentari” este sincer și îndrăzneț. „Contează nu atât de mult partea dură care se vede, ci delicatețea care se intuiește. Aici camera de filmat a lui Mladenovic ridică un univers. Este vorba despre o lume murdară care, așa cum este de imaginat, lasă urme. De neșters”.
 
„Această bombă cinematografică românească, «Soldații», a stabilit noi previziuni: palmaresul trebuie să includă acest excelent moment al cinematografiei românești”, scrie Fotogramas.es. „Este o strălucită carte de vizită care promite un viitor plin de premii și recunoaștere internațională (…) «Soldații» este un candidat serios la Premio Sebastiane”.
 
Primul lungmetraj de ficțiune al unei cineaste „suprinzătoare”, cum o numește pe Ivana Mladenovic site-ul spaniol de specialitate, face parte din „exclusivul și micul club al celor mai bune suprize ale anului”.
 
În viziunea Screen International, Ivana Mladenovic își face debutul „în forță” în lungmetraj cu această poveste de dragoste dintr-un cartier sărac al Bucureștiului.
„Debutul Ivanei Mladenovic reprezintă realismul social românesc cu chenar etnografic, dar este și o poveste de dragoste dintre doi heterosexuali în aparență între care se crează o legătură neașteptată. (...) Regizoarea ia foarte în serios structurile sociale și condițiile de viață din Ferentari”, mai notează Screen Daily.
 
Presa spaniolă susține că „niciunul dintre filmele lansate anul acesta nu a abodat subiectul relațiilor dintre persoane de același sex cu delicatețea sinceră cu care a făcut-o Ivana Mladenovic în lungmetrajul de debut, «Soldații. Poveste din Ferentari»”.
 
Cineuropa notează: „Filmul promovează o poveste care, îndrăzneț, merge acolo unde niciun alt regizor român nu a mers vreodată. (...) O poveste de dragoste între homosexuali și un comentariu social la adresa inegalității de șanse, «Soldații» este un amestec captivant de documentar și ficțiune, ajutat de faptul că actorul principal, Adrian Schiop, joacă o versiune ficționalizată a lui, după ce a scris scenariul împreună cu Mladenovic, bazat pe romanul lui  autobiografic”.
 
„Soldaţii. Poveste din Ferentari” spune povestea lui Adi, un antropolog în vârstă de 40 de ani, părăsit de curând de iubita lui, care se mută în Ferentari pentru a documenta un doctorat despre manele. Acolo, îl întâlneşte pe Alberto, un rom sărac, fost puşcăriaş, care promite să îl ajute să cunoască cântăreţi. Destul de repede, cei doi încep o relaţie. Când banii se termină, amândoi se trezesc captivi într-un apartament în care se iubesc sincer şi se folosesc unul de altul.
 
Pelicula, o adaptare liberă după romanul cu acelaşi titlu scris de Adrian Schiop şi publicat la editura Polirom în 2013, îi are în rolurile principale pe Adrian Schiop şi Vasile Pavel Digudai.
 
Scenariul este semnat de Ivana Mladenovic şi Adrian Schiop, imaginea – de Luchian Ciobanu, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, costumele – de Maria Pitea, de scenografie a fost responsabil Adrian Cristea, iar de machiaj – Maria Andreescu. Producători sunt Ada Solomon, Jelena Mitrovic (Serbia), Cassandre Warnauts şi Jean Yves Roubin (Belgia).
 
„Soldaţii. Poveste din Ferentari” este o producţie Hi Film Productions (România) în coproducţie cu Film House Bas Celik (Serbia) şi Frakas Productions (Belgia), cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Film Center Serbia, Ministerul Culturii şi Informaţiei Serbia, Tax Shelter of Belgian Federal Government, Casa Kafka Pictures prin Belfius şi Eurimages. A fost finanţat de Proximus Belgia şi Living Pictures Serbia, dezvoltat în cadrul Transilvania Pitch Stop, Cinelink Sarajevo şi cu sprijinul Mobra Film.
 
Filmul va fi lansat în cinematografele românești pe 2 februarie 2018.
 
„Soldaţii. Poveste din Ferentari” este distribuit la nivel internaţional de Beta Cinema, iar în România, de microFILM.
Facebook: https://www.facebook.com/soldatiifilm

0 comentarii: