Salonul de Proiecte: Breaking the News & UFOtopia

Breaking the News & UFOtopia
Artiști: Dan Perjovschi și Cristian Răduță
20 septembrie – 29 octombrie, 2017
Vernisaj: Miercuri, 20 septembrie, 19.00
 
Salonul de proiecte deschide noul sezon expozițional cu o provocare la dialog ce îi pune față în față pe artiștii Dan Perjovschi și Cristian Răduță, continuând astfel un format de lucru prin care artiști din generații diferite sunt invitați să producă împreună o expoziție. În programul de până acum, astfel de forme de interacțiune nu s-au desfășurat niciodată într-un cadru strict, iar în situația de față Dan Perjovschi a fost cel care a propus colaborarea cu Cristian Răduță. Structura expoziției face vizibilă tensiunea dintre două registre: pe de o parte, realitatea vieții de zi cu zi, iar pe de altă parte dimensiunea imaginarului presărată cu umor, care survine în momentele de scurtcircuitare a cotidianului.
 
Dan Perjovschi utilizează ca materie primă ziarul, pe care îl înglobează în practica sa intervenind asupra lui în diverse moduri, artistul fiind interesat atât de materialitatea, cât și de conținutul ziarului ce se perimează rapid. Perjovschi comentează în mod incisiv realitățile curente ale lumii contemporane, deturnează și recontextualizează în permanență evenimentele care compun orizontul prezentului, le revelează semnificația și ne reamintește de necesitatea angajamentului nostru ca cetățeni. Pentru Dan Perjovschi ziarul este o platformă cu care a lucrat direct încă din 1991 – când a început colaborarea sa cu Revista 22 –, prin care comunică (realizând proiecte pentru și din ziare), din care își extrage ideile sau pe care o utilizează fizic, ca material de lucru în diverse tipuri de instalații spațiale și cărți de artist. Un alt mod de a lucra cu materiale nepretențioase, aparținând realității cotidiene, se regăsește și în practica lui Cristian Răduță care încorporează în obiectele sale sculpturale materii reziduale precum polistiren, hârtie, plastic sau tablă. Ceea ce rezultă este un tip de sculptură-bricolaj care conține, pe de o parte, trimiteri la utopia explorării spațiale și la eșecurile inerente acestei antreprize ambițioase, iar pe de altă parte evocă în mod concret space junk-ul care orbitează la infinit în jurul Pământului. Un alt element care traversează practica celor doi artiști este umorul: Dan Perjovschi recurge la un tip de umor direct și acid, în timp ce la Cristian Răduță umorul rezultă din discrepanța ce se creează între grandilocvența proiectelor de „cucerire” a universului și pauperitatea materialelor de care artistul se folosește.
 
Dan Perjovschi (n. 1961) este unul dintre cei mai apreciați artiști români pe plan internațional, având o activitate artistică de peste 30 de ani. În desenele sale, el abordează teme sociale și politice de actualitate pe care le comentează cu subtilitate și umor. A avut numeroase expoziții în instituții prestigioase din întreaga lume precum MoMA (US), Kunsthalle Basel (CH), Kiasma (FI), Reykjavik Museum of Art (IS), Van Abbe Museum (NL), Tate Modern (UK), Para/Site Art Space (HK), Moderna Museet (SE). Printre premiile câștigate de artist se numără George Maciunas Prize (2004), ECF Princess Margriet Award (2012, cu Lia Perjovschi), Rosa Schapire Art Prize (2016).
 
Cristian Răduță (n. 1982) traiește și lucrează în București. Din 2016 este co-fondator al spaţiului de artă Sandwich București. Practica sa artistică include sculpturi, obiecte și instalații care pornesc de la situații și personaje ipotetice, uneori absurde, exploatate cu umor. În lucrările sale, el speculează relațiile și tensiunile care se creează între diferitele materiale industriale și de bricolaj pe care le folosește. A expus, printre altele, la Muzeul de Sculptură Królikarnia Palace Varşovia, Sandwich București, Galeria ElectroPutere Craiova, MNAC București.

Mulțumiri speciale: Jane Lombard Gallery New York, Galerija Gregor Podnar Berlin, Galeria Sandwich București

Expoziția este organizată de Asociația Salonul de proiecte și face parte din proiectul Local și/sau Global: metodologii de producție artistică.

Cu sprijinul: Centrul pentru Cultură Contemporană Club Electroputere, Craiova

Parteneri media: Scena9.ro, Revista 22

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Sponsor: Catleya

Salonul de proiecte beneficiază de sprijinul pe termen lung al Fundației Art Encounters, Timișoara.
 
Salonul de proiecte este un program curatorial inițiat în anul 2011 de Magda Radu și Alexandra Croitoru. Acest program își propune realizarea unor expoziții, prezentări și dezbateri care se concentrează predominant asupra artei contemporane din România, punând producțiile tinerilor artiști într-un context local și internațional mai larg. Între 2011 și 2015 Salonul de proiecte a activat în cadrul MNAC Anexa cu sprijinul Muzeului Național de Artă Contemporană din București. Începând cu toamna lui 2015 programul funcționează exclusiv prin intermediul Asociației Salonul de proiecte. Echipa: Alexandra Croitoru, Magda Radu, Ștefan Sava, Alina Bucur.

Salonul de proiecte
Tipografia Universul, Corpul B, Etaj 1
Ion Brezoianu 23-25, București, România
Joi – Duminică / 15.00 – 19.00
www.salonuldeproiecte.ro http://www.facebook.com/SdeProiecte

0 comentarii: