Petrecerea dezvoltării durabile, 20 iulie


Protecţia mediului înconjurător ne priveşte pe noi toţi şi ea începe cu gesturi simple, de zi cu zi, care seamănă – unele – cu un joc. Pentru a le descoperi şi a le deprinde de o manieră amuzantă, Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din România (IFR) vă aşteaptă la prima Petrecere a dezvoltării durabile, care va avea loc pe 20 iulie, între orele 16.30 şi 23.00, în curtea şi în Atrium-ul Institutului Francez din Bucureşti (IFB).

Acest eveniment cu baloane şi confetti, dar mai ales cu multă conştiinţă, este organizat graţie mai multor parteneri tradiţionali ai Ambasadei Franţei în România şi al IFR – mişcarea socială Let’s do it, Romania”, Librăria Kyralina, Fundaţia Parada, Editura Seneca, agenţia media Image Factory, mişcarea educativă „e-graine”, organizaţia producătorilor şi importatorilor de echipamente electrice şi electronice Ecotic, Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR), Cité des Sciences et de l’Industrie - un spaţiu Universciences, Titus Bakery.

Petrecerea dezvoltării durabile se doreşte a fi un loc de întâlnire pentru întreaga familie, deschis copiilor, părinţilor şi tuturor celor cu mintea şi sufletul tinere, o sărbătoare a implicării ce urmăreşte să sensibilizeze opinia publică în privinţa problemelor de mediu la nivel local, naţional, dar şi la scară planetară. Evenimentul permite totodată actorilor din domeniul ecologic – instituţii, organizaţii, asociaţii – să se întâlnească faţă în faţă cu publicul, să-l determine pe acesta să le urmărească acţiunile îndeaproape şi să se implice activ în protejarea mediului înconjurător.

Cu mic, cu mare, toată lumea va găsi ceva de făcut interesant la Petrecerea noastră :

- Ateliere ludice şi educative despre dezvoltarea durabilă şi reciclare, concepute de organizaţiile Let’s do it, Romania, Image Factory, ASUR şi Ecotic; aceasta din urmă va explica şi demonstra gesturile corecte ale reciclării şi va pune la dispoziţia vizitatorilor recipiente de colectare a bateriilor uzate.

-  Standuri de cărţi aduse de Librăria Kyralina şi de Editura Seneca.

-  Un spectacol de circ în aer liber al Fundaţiei Parada, care lucrează cu copii ai străzii.

-  Un stand de jocuri pentru copii; acestia vor putea totodată să schimbe impresii şi să-şi împărtăşească ideile despre natură si dezvoltarea durabilă, în cadrul proiectului Purtător de cuvânt al l’IFR.

-  Mediateca IFB va oferi spre consultare publicului o selecţie de lucrări pe teme de mediu şi ecologie, jocuri de societate, dar şi câteva tablete pe care cei mici şi cei mari vor putea viziona mini serialul  La famille Kiagi (Familia Kiagi – care se implică), oferit de asociaţia e-graine. Membrii curioşi si ştrengari ai acestei familii  îi vor ajuta pe spectatori să găsească răspunsul la câteva întrebări simple – cum să ne implicăm în  gestionarea resurselor de apă în locul în care trăim sau în conservarea biodiversităţii? De ce să mâncăm hrană bio? Cum să reducem consumul de energie şi amprenta ecologică a fiecăruia dintre noi? Pe scurt, vom vedea cum putem să acţionăm în viaţa de zi cu zi pentru a face ca societăţile în care trăim să fie mai responsabile şi mai solidare.

-  În Atrium-ul IFB, participanţii la Petrecerea dezvoltării durabile vor putea constata că plasticul ar putea lua locul peştilor în apele oceanului planetar – pe pereţii IFB îi aşteaptă expoziţia Poluare: plactic în oceane, concepută  de Cité des sciences et de l’industrie de la Paris, un spaţiu Universcience.

-  Între orele 21.30 şi 23 publicul este aşteptat la proiecţia în aer liber a unui documentar excelent, Descoperirea permaculturii de Adrien Bellay (Franţa, 2016, 82 minute, subtitrat în limba română). Filmul explică schimbările intervenite în sectorul agro-alimentar odată cu extinderea permaculturii, o metodă de cultivare a pământului ce reprezintă o soluţie sustenabilă din punct de vedere ecologic, viabilă din perspectivă economică şi echitabilă în ceea ce priveşte impactul social. Accesibilă oricui, permacultura poate fi pusă în practică oriunde în lume, tot mai multe femei şi tot mai mulţi bărbaţi experimentând această alternativă la agricultura traditională. 

-  Şi dacă vorbim de o Petrecere, cum ar putea lipsi gustările şi dulciurile, cele care respectă mediul înconjurător, desigur.
 
Petrecerea dezvoltării durabile – să descoperim, să discutăm despre şi să protejăm mediul înconjurator, serios dar cu zâmbetul pe buze!

Pentru că „nu moştenim Pământul de la părinţii noştri, ci îl împrumutăm de la copiii noştri” - Antoine de Saint-Exupéry.

0 comentarii: