Piața Națiunile Unite - Personaj de bandă desenată


Situată la intersecția câtorva dintre cele mai importante și aglomerate artere și zone turistice ale Bucureștiului (Dâmbovița, Centrul Vechi, Casa Poporului și Piața Unirii), Piața Națiunile Unite a fost la un moment dat recunoscută ca un centru cultural efervescent. Acum este faimoasă datorită traficului infernal, semafoarelor nesincronizate, bannerelor publicitare care până nu demult acopereau clădiri de patrimoniu și nu în ultimul rând datorită poluării fonice neîntrerupte.

Pentru Elite Art Club UNESCO, această zonă a devenit o a doua casă și pentru că vecinii noștri ne-au spus că vor mai multă culoare în jur, ne-am lansat împreună într-o serie de ateliere de creație, a căror scop a fost regăsirea și dezvăluirea identității zonei și comunității, folosindu-ne în același timp de arta stradală pentru a scoate în evidență punctele cheie ale zonei și pentru a transmite mesajele rezidenților.

Unele dintre principalele întrebări de la care am pornit au fost: Cum redai rezidenților un spațiu care este prin definiție un spațiu de tranziție? Ce s-ar schimba dacă am dezvolta o legătură mai intimă cu orașul, dacă am observa în ce fel ne afectează, dar și în ce fel îl afectăm? Ne-am simți mai liberi sau mai responsabili? Cum am acționa față de comunitățile și rezidenții săi? 

Prin cele 4 ateliere: de grădinărit cu Ioana Maria Marin, de scriere creativă cu Vera Ion, de explorare performativă cu Alina Medoia și bană desenată cu Dan Michiu Dinescu, Elite Art Club UNESCO și-a propus să faciliteze o altfel de întâlnire cu spațiul public, să ofere un cadru pentru experimentare și joc, să invite la o schimbare de perspectivă asupra zonei și a propriului impact în comunitate, să activeze un altfel de ochi asupra realității din jur - unul care chestionează și se chestionează, de explorator.

Andrada Lăutaru (jurnalistă) și Alexandra Voivozeanu (socioloagă) au transformat amintirile și viziunile rezidenților despre zonă în povești și uneori în poezii, iar Sorina Vazelina și Dan Michiu Dinescu le-au transferat apoi în 13 ilustrații de bandă desenată. Acestea vin în completarea lucrărilor realizate în 2017 de Sweet Damage Crew și Raid, în cadrul proiectului Utopia Urbană, iar împreună formează o expoziție permanentă în Piața Națiunile Unite. 

Proiectul Perimetru Subiectiv este în primul rând despre oameni, despre locuri și despre memorii.  Apoi este despre schimbările care ne dau peste cap ritualurile zilnice, personaje memorabile, interacțiuni amuzante sau absurde, obsesii dezvoltate față de o bancă, sau o fântână, sau o grădină. Elite Art Club UNESCO și-a propus arhivarea acestor memorii ale spațiului într-un mod cât mai accesibil publicului larg.

Prin toate activitățile proiectului am vrut să reamintim oamenilor că orașul este al lor, pentru ei și despre ei, iar poveștile și istoriile lor sunt cele care oferă orașului personalitate și identitate, pentru că nu există locuri sau spații relevante fără naratori sau personaje principale.
Puteți urmări un scurt montaj making of aici.
Mai multe detalii găsiți pe site-ul proiectului și pe pagina de Facebook.
Sponsori: CA IMMO, Clic, Pictorshop
Parteneri: Primăria Sectorului 4, Eco Art Garden

--
Perimetru Subiectiv este un proiect co-finanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
--
Asociaţia Elite Art Club UNESCO este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în anul 2003. Asociația promovează tinerii artiști, oferindu-le vizibilitate națională și internațională prin organizarea unor ample proiecte culturale, care expun publicului noi forme de exprimare artistică.
Asociaţia implementează proiecte în domeniile artei vizuale, muzicii dar şi proiecte educaţionale care folosesc manifestările artistice, ca un mijloc de îmbunătățire a contextului educațional.

0 comentarii: