Galeriile Artmark:Un mason nu-şi vinde niciodată şorţul


Licitația unei colecții de istorie a masoneriei
Artmark, Palatul Cesianu-Racoviță
20 septembrie 2018, ora 19.30, Online Only

Se zice că un mason nu îşi poate înstrăina în niciun fel şorţul. Şorţul a fost cea mai prezentă, folosită și importantă ustensilă a Masonilor Operativi, fiind o emblemă a lucrătorilor breslelor, un însemn al muncii onorabile şi conştiincioase. Masoneria Speculativă a continuat apoi să folosească șorțul din motive simbolice, aceasta fiind una dintre piesele din ținuta obligatorie a unui mason, de care nu se poate niciodată despărți.

Și cu toate acestea, licitația din data de 20 septembrie prezintă pentru pasionaţii de istorii secrete o colecţie uriaşă de şorţuri masonice, colane, medalii și insigne, ordine masonice din aur, mistrii, sceptre și cutii ritualice, ţinute masonice, ceasuri de buzunar, diplome de învestire, îndrumare și decodificatoare ale ceremonialelor etc. Vedeta licitației este un Ordin masonic, din aur, decorat cu diamante, 1933 şi 1966, în cutie originală, piesă excepţională, de colecție (preț de pornire: 2.000 €). Acestuia i se adaugă: "Arhitectura", de Giovanni Antonio Rusconi, ediție princeps, Veneția, 1590 (preț de pornire: 1.800 €), un Sceptru de ceremonie masonică "R.A.O.B", 1926, în cutie originală (preț de pornire: 600 €), un Inel din aur, decorat cu însemne masonice (preț de pornire: 600 €), o Sabie masonică pentru ceremonie a ordinului "Knights Templar" (preț de pornire: 500 €), o Cutie de ritual masonic, 1925 (Preț de pornire: 400 €), un Colan masonic "R.A.O.B." pentru funcţia City Tyler, al lojei "Will Shakespeare" (preț de pornire: 200 €) etc. Cei încă "neiniţiaţi" își pot achiziționa un Șorț masonic de ucenic la un preț de pornire de numai 40 €.

Sperăm ca o astfel de colecţie excepţională să nu treacă neobservată şi să ajungă în mâinile unui colecţionar inimos care să doneze piesele viitorului Muzeu al Masoneriei de la Oradea. În curs de amenajare, Muzeul Masoneriei sălăşluieşte într-o clădire care a fost construită în anii 1901-1902 şi a adăpostit în prima jumătate a secolului trecut Loja Masonică Sfântul Ladislau. Vizitatorii pot admira aici sala ritualurilor şi picturile păstrate de mai bine de 100 de ani.

0 comentarii: