Monumente in miscare, la Kiev: sculpturi contemporane romanesti de mari dimensiuni in centrul orasului


Nasui Collection & Gallery la invitația Ambasadei României în Ucraina, cu sprijinul Institutului Cultural Român și în parteneriat cu Ministerul Culturii din Ucraina, Administrația de Stat a orașului Kiev și Primăria  Raionului Shevchenko  prezintă în orașul Kiev, în cadrul programului „Moving Monuments / Monumente în mișcare”, două lucrări de artă de mari dimensiuni ale artistului Bogdan Rața. Cele două lucrări au fost itinerate anterior, „Middle Way” în St. Geroge`s Hall Liverpool (sit de patrimoniu UNESCO), Piața Cetății Baia Mare (sit de patrimoniu), faleza Cascais și Casa da Musica Porto, Lisabona (repere urbane importante ale orașelor) și „View from Light” la Muzeul de Artă și Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat, Parlamentul European Bruxelles și Memorialul Gherla.
Programul „Moving Monuments / Monumente în mișcare” inițiat de Nasui Collection & Gallery în 2014 are ca scop producția, prezentarea și itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spații contemporane prestigioase din întreaga lume. Toate sculpturile au un caracter temporar, sunt neintruzive cu spațiul gazdă, sunt impactante și „se încarcă” simbolic la fiecare itinerare.

Eveniment de inaugurare pe 27 septembrie 2018:
ora 11.00: Middle Way - spațiul public, Tarasa Shevcehnko no. 3, Kiev

Nasui Collection & Gallery, organizație independentă care promovează artiști români moderni și contemporani, a lansat programul „Moving Monuments“ în 2014, dezvoltând secțiunile „Memoria Rezistenței” în 2017 și „Monumente dispărute” în 2018. La invitația Ambasadei României la Kiev, sculpturile de mari dimensiuni „Middle Way“ și „View from Light” ale artistului Bogdan Rața, itinerate anterior în orașe din România și Europa în diferite contexte diplomatice culturale, vor fi amplasate în spații publice centrale din Kiev.

„Middle Way“ - 3,5 m înălțime x 1,5 m x 0,6 m (materiale: polistiren, metal, vopsea auto) a făcut parte din Independents Liverpool Biennial 2014 și a fost amplasată până în 2016 în faţa St. George’s Hall, o clădire din insula muzeelor a centrului orașului Liverpool, ridicată în 1864 şi parte a patrimoniului mondial UNESCO. În 2016, cu ocazia sărbătoririi a 120 ani de artă la Baia Mare, sculptura monumentală a fost plasată în perimetrul centrului istoric al municipiului Baia Mare, în Piaţa Cetăţii și Ansamblul „Turnul Ştefan“ (sec. XIV), monument istoric, cel mai însemnat obiectiv din oraşul medieval. În 2017, în contextul celebrării a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între România și Portugalia, a fost amplasată pe faleza din fața primăriei Municipiului Cascais iar ulterior expusă în fața Casei da Música, creație a celebrului arhitect Rem Koolhaas și unul dintre cei mai puternici poli culturali ai orașului Porto.

La Kiev, „Middle Way” este amplasată pe spațiul public, într-o zonă reper a orașului –bulevardul Taras Shevcehnko no. 3.

„View from Light” - 260 x 60 x 80 cm (materiale: poliester, fibră, rășină sintetică, metal) este o lucrare produsă în cadrul secțiunii „Monumente în mișcare – Memoria Rezistenței” și a fost itinerată de la Memorialul Închisoarea Tăcerii Râmnicu Sărat la Parlamentul European din Bruxelles și apoi la Memorialul Gherla.

La Kiev „View from Light” este inaugurată pe spațiul Ambasadei României în Ucraina, Mihaila Kotsiubinskogo 8, la câteva minute de mers pe jos de „Middle Way”.

Parteneri: Ambasada României în Ucraina, Institutul Cultural Român, Ministerul Culturii din Ucraina, Primăria  Raionului Shevchenko, Modernism.ro
////

Nasui Collection & Gallery s-a deschis în 2010 în Bucureşti şi a co-produs proiecte naționale și internaţionale în cadrul unor prestigioase spaţii şi contexte culturale, unele dintre ele fiind: Bienala de Artă contemporană de la Moscova 2011, Bienala de la Liverpool 2012 şi 2014, Bienala de la Veneţia 2013 sau Bienala europeană de artă contemporană „Manifesta“ din Sankt Petersburg, 2014. www.cosminnasui.com

Cosmin Nasui este autor de studii și cercetări, istoric de artă, curator și colecționar, cu o experiență profesională de 20 de ani. Bogdan Rața are un doctorat în noile materiale în sculptură și predă la Universitatea de Vest Timișoara. Lucrările sale au fost expuse de Nasui Collection & Gallery în proiecte curatoriale din spații publice (St. George’s Hall Liverpool, Piața Cetății Baia Mare, faleza Cascais Portugalia, Casa da Musica Porto, Portugalia, Dealul Cărămidăriei Gherla), centre culturale, bienale (Moscow Biennale, Liverpool Biennale, Venice Biennale, Manifesta St. Petersburg) și muzee (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național de Artă Contemporană București). 
Ambasada României la Kiev asigură ansamblul funcţiilor de reprezentare a României în Ucraina și dialogul dintre instituţiile române şi ucrainene în toate domeniile de cooperare care formează conţinutul relaţiilor dintre România şi Ucraina. Echipa Ambasadei este dedicată aprofundării și dezvoltării relaţiilor bilaterale dintre România şi Ucraina, promovării valorilor europene și euro-atlanice, a imaginii românilor în Ucraina și a prezervării identității acestora, Promovarea tradițiilor, creativității și culturii românești în general reprezintă o prioritate a Ambasadei.

0 comentarii: