UNDERCLOUD 2018


Stabat Mater, spectacol de dans contemporan, o producție Linotip, și În doi, performance regizat de Alexandru Nagy, sunt marii câștigători ai Festivalului Internațional de Teatru Independent UNDERCLOUD 2018, care a reunit peste 41 de evenimente artistice în perioada 22-31 august la ARCUB-Gabroveni, în București.

Secțiunea Concurs a numărat 17 spectacole realizate de unii dintre mai tineri și mai talentați artiști independenți români. Juriul festivalului a fost format din patru personalități ale teatrului românesc: actrița Rodica Mandache, regizorul și actorul Emanuel Pârvu, scenografa Iuliana Vîlsan și criticul de teatru Octavian Saiu.

„Stabat Mater" a fost desemnat Cel mai bun spectacol, în timp ce „În doi” a obținut trei premii din cele zece categorii ale secțiunii Concurs. Celelalte două spectacole nominalizate la această categorie au fost „Produse Domestice” (regia Ioana Păun) și „În umbra marelui plan” (Catinca Drăgănescu).

Spectacolul care a obținut cele mai multe premii este „În doi”, un performance regizat de Alexandru Nagy (producție a Teatrului Independenților Profesioniști), după un text de Matei Vișniec.
„În doi” a câștigat premiile pentru: Cea mai bună regie - Alexandru Nagy, Cea mai bună actriță - Alina Chinie și Cel mai bun actor - Dani Ionescu. Alături de el, actorii Andi Vasluianu și Lari Giorgescu au fost nominalizați pentru rolurile din spectacolele „Când timpul stă pe loc”, respectiv „Eine Kleine Nachtmusik” (producție Unteatru).

La categoria Cea mai buna actriță, juriul a desemnat-o ex aequo pe Mihaela Sîrbu pentru producția „Când timpul stă pe loc” a Teatrului de Artă. Alături de cele două câstigătoare, actrița Isabela Neamțu a fost nominalizată pentru rolul din spectacolul „Grounded” (producție Doctor’s Studio).

Premiul pentru Cea mai bună scenografie a fost câștigat de spectacolul „Complet Alb” (Iași), un performance de Octavian Jighirgiu în care spectatorii sunt legați la ochi pentru a experimenta timp de câteva zeci de minute cum este să fii nevăzător.

„MaRo” (producție Teatrul Yorick Târgu-Mureș), în regia lui Andi Gherghe, a primit Premiul Juriului pentru un spectacol care arată cu umor bizareriile relaţiilor româno-maghiare. 

Paul Cimpoieru a fost distins cu Premiul pentru Concept, Regie și Interpretare pentru spectacolul „Homo Love”, un performance one-man-show de teatru non-verbal, producție Teatrul Luni de la Green-Hours.

„Produse domestice”, în regia Ioanei Păun, a primit Premiul UNDERCLOUD. Spectacolul este bazat pe o poveste reală și pe investigația sistemului de plasare a forței de muncă în România.

The Excellence Award UNDERCLOUD 2018 a avut anul acesta două distincții: premiul Spirit Independent de Orice în anii ‘80 i-a fost oferit lui Dinu Săraru, fost director al Teatrului Mic și al Teatrului Foarte Mic (1977-1990) și fost director Teatrului Național din București (2001-2004); cel de-al doilea premiu i-a fost acordat lui Tang Shu-wing, renumitul regizor din Hong Kong, recunoscut ca „alchimistul teatrului minimalist”. Shu-wing a susținut în cadrul UNDERCLOUD și un workshop în care a prezentat artiștilor profesioniști tehnici fizice (respirație, fortifiere), dar și de improvizație.

Premiul UNDER ANY CLOUD, care se acordă pentru susținerea teatrului liber, independent, a fost oferit actriței Maia Morgenstern, pe care ați văzut-o anul acesta la UNDERCLOUD în spectacolele „Care dintre noi” și „Cu ce vă servesc?”.

Distincțiile au fost oferite de Dior, Radio Guerrilla, Ibis, President, Editura Trei, Alouette, Synergy Duo Plus și Mirela Trăistaru, iar Gala de premiere a fost urmată de o petrecere, ce a strâns laolaltă artiști, organizatori, parteneri și prieteni.

Ediția de anul acesta marchează o evoluție a festivalului de la zona de teatru la cea de artă independentă. În acest an au fost introduse oficial cele două secțiuni noi (de dans și performance), au fost selectate spectacole din afara Bucureștiului și a avut loc primul concert de muzică live din istoria festivalului, susținut de trupa The Mono Jacks.

În cadrul UNDERCLOUD 2018 au avut loc peste 40 de spectacole artistice care au inclus spectacole de teatru, spectacole-lectură, dans, performance, muzică live, workshop-uri, dialoguri, lansări de carte și expoziții de fotografie. Evenimentele selectate au fost atât din țară, cât și din Anglia, Hong Kong, Franța, Israel, Polonia și Portugalia.

Despre UNDERCLOUD
UNDERCLOUD a fost creat în 2008 și este primul festival de teatru independent din România, care continuă să se întâmple an de an la finalul verii, în București. Din 2014 se desfășoară sub egida programului „Europe for Festivals. Festivals for Europe”, un important certificat internațional atribuit de Comisia Europeană şi Asociaţia Festivalurilor din Europa.

UNDERCLOUD este un eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București prin ARCUB.

Eveniment cultural co-finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Sponsorii ediției 11: Raiffeisen Bank, Staropramen, Kinder, Samsung, Santal, Aqua Carpatica, President.

În parteneriat cu: Ambasada Israelului la București, Hotel Ibis, Hotel Ambasador, Editura Trei, Alouette, Classin, și Agenția de creație Propaganda.

Promovat de: Adevărul, Dilema Veche, Euromedia, National Geographic, IQads, Agerpres, BIZ, Liternet.ro.

Aplaudat de Radio Guerrilla din 2008.

UNDERCLOUD este creat și organizat de Asociația UNDERCLOUD.

0 comentarii: