Povestea Războiului Rece în Cluj Napoca

Istoria cutremurătoare a Războiului Rece, a perioadei tensiunilor, conflictelor și rivalității dintre statele comuniste și Vest poate fi cunoscută vizitând expoziția Institutului Memoriei Naționale din Polonia care va fi prezentată la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei din Cluj Napoca în perioada 12-30 septembrie.
 
Expoziția „Războiul Rece. O scurtă istorie a lumii împărțite” este o călătorie în realitățile conflictului, care pentru aproape jumătate de secol de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a dominat istoria postbelică, a influențat viețile a milioane de oameni și a transformat înfățișarea lumii actuale.
 
Confruntarea dintre Est și Vest și-a lăsat amprenta asupra unor zone atât de diferite ale vieții, încât orice încercare de a o prezenta într-un singur loc și într-o singură expoziție lasă un sentiment de insatisfacție. Autorii expoziției prezentate în România la inițiativa și cu sprijinul Institutului Polonez din București propun așadar o perspectivă auctorială și totodată subiectivă asupra istoriei Războiului Rece, pe care au prezentat-o sub forma unei povești multistratificate.
 
După cum subliniază autorii expoziției, dr. Paweł Sasanka și Sławomir Stępień de la filiala  din Varșovia a Institutului Memoriei Naționale, fotografiile folosite dau forță narațiunii.
 
- Am încercat ca printre fotografiile care au devenit deja icoane ale Războiului Rece, dar și printre cele mai puțin cunoscute, care completează narațiunea, să se afle nu numai imagini care să documenteze, ci și imagini memorabile, care îndeamnă la reflecție - explică aceștia.
 
Vernisajul expoziției, cu participarea autorilor ei va avea loc pe 12 septembrie, la ora 17.00, la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei  (str. Constantin Daicoviciu nr. 2).
 
Evenimentul de la Cluj face parte din dialogul istoric polono-român prilejuit de aniversarea a 100 de ani de la recâștigarea independenței Poloniei.
 
Expoziția „Războiul Rece. O scurtă istorie a lumii împărțite” poate fi văzută la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei  în perioada 12-30 septembrie 2018, între orele 10.00-16.00 (marțea, joia, vinerea, sâmbăta, duminica) și 12.00-18.00 (miercurea).

0 comentarii: