Conferință internațională despre violența împotriva copiilor, în sânul familiei - 20 noiembrie 2018, ora 14.30, Institutul Francez din Bucuresti


Ambasada Franţei în România organizează conferinţa „Suntem cu toţii responsabili să acţionăm împotriva maltratării copiilor în familie”, în data de 20 noiembrie, la ora 14.30, la sala Elvire Popesco a Institutului Francez din Bucureşti (Bulevardul Dacia 77), cu ocazia Zilei internaţionale a Drepturilor Copilului.
 
Conferinţa va fi deschisă de doamna Michèle Ramis, Ambasadorul Franţei în România. În cadrul evenimentului, va lua cuvântul şi domnul Andrew Noble, Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Conferinţa va beneficia, de altfel, de prezenţa mai multor ambasadori acreditaţi la Bucureşti.
 
Doi medici francezi de renume vor interveni pe parcursul acestei întâlniri: doamna Céline Raphaël, victimă a unor abuzuri în copilărie şi autoare a cărţii „La Démesure. Soumise à la violence d’un père” (Excesul. Îndurând violenţele tatălui), şi domnul Daniel Rousseau, pedopsihiatru şi specialist în domeniul protecţiei copilului.
 
Vor lua de asemenea cuvântul: domnul Ioan Gânfălean, Avocatul Copilului, doamna Adina Codreş, consilier în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, doamna Laura Andrei, judecător la Curtea de Apel Bucureşti, şi doamna Raluca Zaharia, responsabil de comunicare pentru schimbarea socială UNICEF.
 
Peste tot în lume, violenţa împotriva copiilor este un fenomen cu o amploare mult mai mare decât s-ar putea crede – numeroase astfel de abuzuri nu ajung niciodată în atenţia opiniei publice, deoarece rămân ascunse intenţionat în spatele uşilor închise. Cele mai multe violenţe împotriva copiilor se petrec în sânul familiei. Specialiştii vorbesc de abuzuri care se petrec în cel mai mare secret, de o cruzime greu de imaginat şi pe care societatea le neagă, de obicei.
 
Fidel obiectivului său de a facilita conştientizarea fenomenului şi informarea profesioniştilor şi a publicului larg asupra modelelor de bună practică în domeniu, evenimentul le propune participanţilor să abordeze această temă sensibilă din două perspective: 1/ identificarea şi semnalarea cazurilor de rele tratamente aplicate copiilor, 2/ adaptarea modului de preluare a copiilor victime ale abuzurilor în funcţie de specificităţile fiecărui caz.
 
Céline Raphaël (Greco) este o victimă a violenţelor familiale pe care le povesteşte în cartea sa „La Démesure. Soumise à la violence d’un père” (Excesul. Îndurând violenţele tatălui), care va fi tradusă şi publicată în limba română, în 2019, cu sprijinul Institutului Francez din România. Medic în cadrul Serviciului de îngrijiri paliative al spitalului Necker de la Paris, doamna Raphaël este membră a Consiliului Naţional pentru Protecţia Copilului (Franţa) şi fondatoarea grupului de lucru „sănătatea infantilă în cadrul protecţiei copilului”.
 
Pedopsihiatru şi specialist în domeniul protecţiei copilului, Daniel Rousseau lucrează în cadrul unei creşe a Serviciului de Asistenţă socială pentru copii de la Angers. Este autorul lucrărilor „Les grandes personnes sont vraiment stupides” (Adulţii chiar nu au minte - 2012) şi „Pouvoir des bébés” (Puterea bebeluşilor - 2016), despre capacitatea copiilor de vârste foarte mici de a se lega afectiv de alte persoane adulte, dacă parinţii lor nu le satisfac nevoile.
 
Evenimentul este deschis publicului, cu înscriere prealabilă la adresa de email: ana-maria.boghean@diplomatie.gouv.fr

0 comentarii: