Lansarea publică a proiectului COOLsound 100 – Scena virtuală a muzicii clasice româneşti

Luni, 26 noiembrie, la ora 14, va avea loc în Sala Dinu Lipatti a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti Lansarea publică a proiectului şi Simpozionul naţional de muzicologie  COOLsound 100 – Scena virtuală a muzicii clasice româneşti. Proiectul este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale în cadrul Anului Centenar.
 
COOLsound 100 – Scena virtuală a muzicii clasice româneşti – www.coolsound.roreprezintă deschiderea unei porţi virtuale pentru publicul zilelor noastre către istoria muzicii clasice şi contemporane româneşti, văzută prin cheia aniversării Centenarului României. Proiectul pune în valoare în primul rând diversitatea acestei muzici, din punct de vedere componistic, al abordărilor interpretative și al genurilor muzicale.
 
Componenta principală este Monografia virtuală a muzicii româneşti, care se deschide cu 20 de pagini biografice ce conţin acele elemente pe care le caută în primul rând un amator de cultură al zilelor noastre – video, imagine şi text, atât în română, cât şi în engleză. Elementul de unicitate şi modernitate este dat de prezenţa unor videoclipuri ilustrative pentru creaţia respectivilor muzicieni, special realizate în acest proiect.
 
O altă componentă este cea de muzicologie, care va prinde viaţă şi în Simpozionul naţional special organizat şi care conţine pagini importante de cercetare şi lexicografie privitoare la fenomenul componistic românesc de-a lungul istoriei.
 
O a treia componentă, Turneul virtual, depăşeşte zona exclusivă a muzicii româneşti şi cuprinde filmări live de recitaluri integrale ale unor muzicieni români din diferite generaţii, desfăşurate în diferite săli şi oraşe ale ţării, care poziţionează muzica românească în contextul muzicii universale, tot prin intermediul unei percepţii pornind de la imaginea în mişcare.
COOLsound 100 – Scena virtuală a muzicii clasice româneşti este o platformă deschisă. Dacă de data aceasta motivul pentru a o construi a fost Centenarul României, vom continua să căutăm noi motivații și mijloace pentru a o extinde în anii următori şi pentru a duce mai departe monografia virtuală pe care o începem astăzi. Monografie care are încă multe pagini interesante de completat.
 
Proiect finanţat de Ministerul Culturii si Identităţii Naţionale în cadrul Anului Centenar

0 comentarii: