Joi, 16 Februarie, 2012, ora 11:00, Anne Barlow, curatorul desemnat al BUCHAREST BIENNALE 5, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa, lista artistilor participanti, a locatiilor si noi detalii cu privire la conceptul BUCHAREST BIENNALE 5 – Bienala Internationala pentru Arta Contemporana Bucuresti.
BUCHAREST BIENNALE 5, May 25 - July 22, 2012
PREVIEW DAY: May 24, 2012
TACTICS FOR THE HERE AND NOW / TACTICI PENTRU AICI SI ACUM
In contextul actual al naturii schimbatoare a economiei, societatii si culturii—situatii care sunt adesea numite “vremuri precare” — artistii trebuie sa isi negocieze adesea pozitii riscante, teritorii contestate, ori situatii in care activitatea culturala interactioneaza sau ofera un contrapunct la conditii de flux. in cadrul acestui context, Bucharest Biennale 5 reliefeaza creatia unor artisti al caror portofoliu nu consta neaparat in situatii evidente, ci mai degraba in strategii investigative, indirecte sau informale, care poseda propria lor forma de putere.
Pentru mai multe detalii: http://bucharestbiennale.org/
PARTICIPANTI: Abbas Akhavan (IR/CA) , Marina Albu (RO), Haris Epaminonda (CY/DE), Klas Eriksson (SW), Ruth Ewan (UK), Aurelien Froment (IE/FR), Ciprian Homorodean (RO/B), Iman Issa (EG/USA), Janice Kerbel (CA/UK), Jill Magid (USA), David Maljkovic (HR), Marina Naprushkina (BY/DE), Ahmet Öğüt (TR/NL), Vesna Pavlović (Serbia), Anahita Razmi (DE), Wael Shawky (EG/FR), Alexandre Singh (FR/USA), Mounira Al Solh & Bassam Ramlawi (LB), Rinus van der Velde (B).
LOCATII:
PAVILION - centrul pentru arta si cultura contemporana
Asezat in Piata Victoriei,PAVILION - centrul pentru arta si cultura contemporana, se afla la parterul unui bloc comunist, spatiu devenit sediu de banca in 1993, si care a functionat astfel timp de 15 ani. Constructia blocului a inceput in timpul regimului comunist si a fost finalizata la 5 ani dupa caderea acestuia. “Hrusciovchi” din centrul Bucurestilor este martorul transformarilor unei societati staliniste catre o societate capitalista puternic marcata politic si social.
PAVILION - centrul pentru arta si cultura contemporana este un spatiu independent work-in-progress, un spatiu de productie si cercetare a vizualului, a discursivului si a performativului. Este un spatiu al gandirii critice si care promoveaza o intelegere implicata socio-politc a artei si a institutiilor culturale.
PAVILION - centrul pentru arta si cultura contemporana va functiona atat ca spatiu expozitional, cat si info-point al BB5.
Casa Presei Libere
Casa Presei Libere (numele original, dinainte de 1989, fiind Casa Scanteii) este o cladire localizata in nordul orasului Bucuresti si este o copie a Universitatii Lermontov. A detinut recordul de cea mai inalta structura din oras intre anii 1956 - 2007.
Cladirea a fost conceputa initial sub denumirea de Complexul Casa Scanteii. Ea a fost ridicata in 5 ani (1952 - 1957) (intre 1949 si 1954, sef de proiect a fost prof. univ. emerit ing. Panaite Mazilu), fiind destinata publicarii presei de stat si in special a ziarului Scinteia, "organ" al Comitetului Central al Partidului Muncitoresc Roman. Antena de pe aceasta cladire a sustinut pentru o vreme, incepand din 1956, emitatorul Televiziunii Romane. Dupa anul 1989, Casa Scanteii este cunoscuta sub denumirea de Casa Presei Libere.
Fostul Combinat Poligrafic "Casa Scanteii" s-a transformat si el, dupa 1989, in Regia Autonoma a Imprimeriilor "CORESI". La randul sau, regia s-a transformat in februarie 1999 in Compania Nationala a Imprimeriilor CORESI si este o companie tipografica.
Institutul de Cercetari Politice
Institutul de Cercetari Politice a fost creat in 1999, la 10 ani dupa revolutie, prin transformarea Centrului de Cercetari Politice, intemeiat in 1995 ca nucleu de cercetare al Facultatii de stiinte Politice a Universitatii Bucuresti.
Dupa inca 10 ani de la institutionalizarea activitatii de cercetare, Institutul ramane una din putinele platforme de dezbatere si analiza a mediului politic romanesc din perspectiva academica, prin mijlocirea abordarilor sociale si economice implicate in demersul politic.
Prin interventia din cadrul Institutului de Cercetari Politice, BUCHAREST BIENNALE propune si insereaza noi modalitati de a investiga, dezbate si critica contextul socio-politic.
Alert Studio
ALERT studio este un proiect independent de tip artist-run space cese doreste o platforma de cercetare si promovare a productiei artistice contemporane. Asumandu-si functia de spatiu laborator, Alert Studio propune o intalnire intre artisti, idei, directii si discursuri din zone conceptuale si spatii culturale diferite.
BUCHAREST BIENNALE a ales drept spatiu acest artist-run space pentru pozitionarea sa strategica, vis-a-vis de Universitatea de Arta Bucuresti, fiind totodata reprezentarea formei celulare a unei scene de arta contemporana.
Make a Point
Sediul principal al centrului cultural "Make a Point" se afla in incinta fostei fabrici de textile Postavaria Romana (1925-2008), pe locul sectiei de repasat, acolo unde, sub lumina slaba, tesatoarele corectau erorile din stofele finisate. "Make a Point" ofera un spatiu expozitional permanent, ideal pentru o varietate de evenimente culturale, avand o sala de proiectie cu doua ecrane si biblioteca deschisa publicului.
Pentru mai multe detalii va rugam sa vizitati site-ul BUCHAREST BIENNALE: http://bucharestbiennale.org
Partener Strategic: UniCredit Tiriac Bank
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu