NexT IFF 2012: Pe Malurile Mediteranei - marele castigator

Festivalul Internațional de Film NexT a dezvăluit sâmbătă seara câștigătorii celei de-a șasea ediții. La Gala de Închidere, spectatorii bucureșteni au umplut până la refuz cinematograful Scala, veniți să afle și să vizioneze scurtmetrajele premiate.

Juriul Festivalului NexT 2012 a fost compus din Hanna Sohlberg (directorul Festivalului Pixel, cel mai mare festival de scurtmetraj din partea de sud a Suediei), Matthijs Wouter Knol (coordonatorul programului Berlinale Talent Campus), Andrew Legge (câștigător al Premiului Publicului la NexT IFF 2011 cu scurtmetrajul “Cronoscopul”), Mihai Chirilov (director artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania și curator al Festivalului de Film Românesc de la New York, organizat de Institutul Cultural Român), și Gabriel Spahiu, unul dintre cei mai cunoscuţi actori ai noului cinema românesc.

Marele câștigător al celei de-a șasea ediții a Festivalului Internațional de Film NexT este scurtmetrajul francez “Pe malurile Mediteranei” în regia lui Olivier Py. Juriul NexT a descris scurtmetrajul ca fiind “un poem cinematografic de amploare, realizat din înregistrările video ale familiei vechi de 40 ani”. Trofeul NexT constă în 4000 de euro oferiți de Institutul Cultural Român și în peliculă și servicii de procesare în valoare de 2000 de dolari, din partea Kodak CineLabs România. Câștigătorul a fost anunțat de către Hanna Sohlberg – membru al juriului NexT 2012, Cornelia Popa – director general Kodak CineLabs România și Roxana Călinescu - din partea Institutului Cultural Român, Direcția Arte Vizuale.

Anul acesta, juriul a hotărât să acorde Premiul “Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie, în valoare de 2000 de euro oferiți de Institutul Cultural Român, ex aequo, realizatorilor Julia Ducournau (pentru scurtmetrajul “Junior” ) și Rudi Rosenberg (pentru scurtmetrajul „Aglaee”). Membrii juriului au decis să împartă acest premiu între două filme care explorează în moduri diferite acelaşi univers şi care amintesc de spiritul filmelor lui Cristian Nemescu şi ale lui Andrei Toncu. „Aglaee” surprinde lumea adolescenţilor, cu tot ce cuprinde ea, maliţiozitatea, lipsa de onestitate şi vulnerabilitatea, iar “Junior” spune o poveste cu răsturnări de situaţie, amestecând cu îndrăzneală dramatismul comic cu horror-ul cronenbergian. Dintre cei doi câștigători, prezentă la București a fost Julia Ducournau, căreia i s-a înmânat premiul de către Roxana Călinescu și Gabriel Spahiu.
Nacho Arenas, sound designer-ul filmului “Camera” (Spania, 2011) a câștigat Premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai bună coloană sonoră, în valoare de 2000 de euro și oferit de asemenea de Institutul Cultural Român. Premiul a fost înmânat de către Mihai Chirilov, membru al juriului și Roxana Călinescu, din partea Institutului Cultural Român, Direcția Arte Vizuale.

Din cele patru filme românești prezente în competiția acestei ediții, juriul a acordat producției “De azi înainte” (r. Dorian Boguță)  Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, oferit de Abis Studio, în valoare de 3500 de euro în servicii de post-producție DI.  Premiul a fost înmânat de Matthijs Wouter Knol, membrul al juriului și Dana Toader, din partea Abis Studio, regizorului Dorian Boguță, alături de care au urcat pe scenă sound designerii filmului, Ioan Filip și Marius Obretin.

Ca în fiecare an, și publicul a avut șansa să voteze pentru filmele românești și străine preferate din competiție. Scurtmetrajul “Aglaee” a fost îndrăgit atât de juriu, cât și de spectatori, câștigând Premiul publicului, în valoare de 500 de euro oferiți de Societatea Culturală NexT.
Dintre filme scurte românești, "Hello Kitty" a fost  favoritul publicului. Regizorul Millo Simulov a urcat pe scenă pentru a i se acorda Premiul publicului pentru film românesc, oferit de Cocor Media Channel și care constă în două săptămâni de promovare intensivă pe fațada media Cocor. Premiul a fost înmânat de Carmen Andrei – executive director al Cocor Media Channel.

La Gala de Închidere a Festivalului NexT au fost premiați nu numai cei care realizează filme, ci și cei care le văd și scriu despre acestea. Vodafone – partener de comunicare al NexT 2012 – a lansat în urmă cu câteva săptămâni concursul pentru jurnaliști și bloggeri: Vodafone is NexT to media. Premiul, un smartphone performant – un Galaxy Nexus, a fost acordat Oanei Mădălina Hristea de la Liternet.ro, pentru cel mai original material jurnalistic despre ediția din acest an a festivalului. Articolul câștigător va fi postat luni (2 aprilie) pe pagina de facebook Vodafone Buzz.

Festivalul Internațional de Film NexT a organizat și la această ediție concursul de critică inițiat în parteneriat cu Festivalul Internațional de Film Francofon de la Namur. Concurenții au scris cronici în limba franceză pentru filmul "Din dragoste cu cele mai bune intenții" de Adrian Sitaru iar câștigătorul a fost desemnat de un juriu alcătuit din Dana Duma – critic de film, președintele Asociației Criticilor de Film din UCIN, Florentina Ciuverca –jurnalist de film, fondatoarea site-ului de cinema filmreporter.ro și Florin Barbu – critic de film, realizator al emisiunii Cinemas și editor la revista BeWhere. Cea care va face din Juriul Tânăr Emile Cantillon este Georgiana Madin, studentă în anul III la Secția de Comunicare Audio-Vizuală din cadrul UNATC “I.L. Caragiale”.

Pentru că NexT își iubește filmele și publicul deopotrivă, 10 dintre spectatorii care au votat pentru filmul preferat au câștigat cărți oferite de Editura Trei, și DVD-uri cu filmele realizate de Cristian Nemescu și Andrei Toncu și CD-uri cu melodii compuse de Andrei Toncu.

Înainte de a invita întreaga echipă pe scena cinematografului Scala pentru tradiționala poză de grup, Ada Solomon – directorul festivalului – a ținut să mulțumească în mod deosebit, în numele întregii industrii de film din România, lui Horia Roman Patapievici, președintele Institutului Cultural Român, pentru toate activitățile întreprinse pentru ca filmul românesc să călătorească în întreaga lume și pentru promovarea remarcabilă a produselor culturale autohtone atât în țară cât și peste hotare.

Cea de-a șasea ediție a Festivalului NexT se încheie duminică (1 aprilie 2012) când spectatorii bucureşteni vor avea ocazia să urmărească pentru prima dată sau să revadă, la Cinema Studio, lungmetrajul indie „Hesher” de Spencer Susser, cu Joseph Gordon-Levitt, Devin Brochu și Natalie Portman (care e și unul din producătorii filmului). “Hesher” spune povstea unui rocker metalist, la vreo douăzeci și ceva de ani, care intră în viața unei familii îndurerate. Hesher este persoana cea mai puțin probabilă să ajute un băiat de 13 ani să-și revină după o tragedie, dar se dovedește singurul capabil să reaușească acest lucru. Filmul va fi proiectat de la ora 12.30.

Partenerul de tradiție al Festivalului NexT, prestigioasa secțiune Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes va prezenta, de la ora 15.00,  scurtmetrajele din cea mai recentă competiție a sa, printre care și filmele câștigătoare: “Blue” (r. Stephan Kang, Grand Prix Canal +) și “Alexis Ivanovitch vous êtes mon héros” (r. Guillaume Gouix, Mențiunea Specială).

Cei care au ratat programul NexT Dance, una din surprizele NexT 2012, mai au șansa să îl vadă de la ora 17:30 la Cinema Studio.

Ultima zi de NexT se va încheia, de la ora 19.30, cu proiecția filmelor premiate.


Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară și în 2012 sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.
Festivalul Internațional de Film NexT beneficiază de sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.
Un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Cu sprijinul: CNC, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național
Recomandat de Radio ZU
Partener de comunicare: Vodafone

Susținut de: UTV, Cocor Media Channel, TVR INFO, Cinemagia
Parteneri: Institutul Cultural Român, JTI, Cărturești, Stage Expert, Abis, Kodak CineLabs Romania, Cartoon Network, Noumax, HBO, UPS, Mobila Dalin, Editura Trei, UNATC, Institutul Cervantes, Goethe Institut, Ambasada Statului Israel, Ambasada Suediei, Centrul Cultural Ungar, Delegația Wallonie-Bruxelles, Institutul CAMOES, J’ai Bistrot, Turbohalle, La Fântâna, Pas Boutique

NexT Kids este un program prezentat de Cartoon Network, susținut de Itsy Bitsy și Gazeta Sporturilor și promovat de urbankid.ro și prokid.ro.
Clubul festivalului: Coyote Cafe

0 comentarii: