Incepe competitia Festivalului Cinepolitica
După o gală de deschidere într-o sală plină, la Cinema Studio din Capitală, cu premiera peliculei „Frumoasa adormită”, de Marco Bellocchio, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica continuă cu primele titluri din competiție și programele speciale. Marți seara, actorul Victor Rebengiuc a introdus ediția de anul acesta a festivalului și a prezentat juriul competiției, care va avea de ales, pentru Trofeul Cinepolitica, între opt filme.
Astăzi, 3 aprilie, de la ora 18.00, la Cinema Studio, competiția Cinepolitica debutează cu premiera națională a unuia dintre documentarele nominalizate anul acesta la Oscar, „Cerberii”/ „The Gatekeepers”, o cutremurătoare confesiune a șase foști conducători ai Shin Bet - agenția de securitate internă a Israelului - despre acțiunile lor anterioare și metodele folosite. Filmul va fi reluat joi, 4 aprilie, de la ora 16.00, la Cinema Studio.
De la ora 20.00, tot la Cinema Studio, filmul propus de Polonia în cursă la Oscar, „80 de milioane”/ „80 milionow”, de Waldemar Krzystek, rulează în premieră în România. Cu puţin timp înainte de proclamarea legii marţiale, un grup de activişti ai Solidarităţii, urmăriți de Securitate, organizeză o acţiune-fulger de retragere a 80 milioane de zloţi din contul sindicatului, înainte ca acesta să fie blocat. Despre filmări și despre întâmplările reale care stau la baza filmului va povesti actorul Maciej Makowski, invitat special al Cinepolitica. Filmul va fi reluat joi, de la 14.00, la Cinema Studio.
Tot miercuri încep proiecțiile la Cinema Elvira Popescu, cu cele două titluri din programul special Drumul libertății: de la ora 18.00, „Ilegal” (r. Olivier Masset-Depasse), propunerea Belgiei la Oscar pe 2010, drama unei mame rusoaice și a fiului ei, emigrați în Occident, și, de la 20:00 – „Noaptea fără lună”, povestea unor albanezi care încearcă să fugă peste hotare, regizată de Artan Minarolli, membru al juriului competiției.
Joi, 4 aprilie, la Cinema Elvira Popescu se va vorbi despre rolul papalității în societatea contemporană și despre alegerea noului Papă. Dezbaterea, la care vor participa Michel Kubler, fostul redactor șef pe probleme religioase al publicaţiei „La Croix”, și Adrian Niculescu, profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA, va avea loc după proiecția documentarului „Martor al speranţei: Viaţa lui Karol Wojtyla, Papa Ioan Paul al II-lea”, în regia lui Judith Dwan Hallet, programată la ora 19.00.
Competiția continuă joi, 4 aprilie, cu alte două titluri de neratat: povestea uluitoare a unui tânăr născut și crescut într-un lagăr de prizonieri politici din Coreea de Nord, care a reușit să fugă la 23 de ani, din „Lagărul 14: Zonă de control total”/ „Camp 14: Total Control Zone”, în regia lui Marc Wiese (Cinema Studio, 18.00), și ancheta unui procuror care investighează dispariția unei formațiuni paramilitare care acționa în Croaţia, Bosnia şi Kosovo din „Calea izbăvirii”/ „Redemption Street”, de Miroslav Terzić (Cinema Studio, 20.00).
Programul complet poate fi consultat aici: http://www.cinepolitica.ro/ro/program
Biletele s-au pus în vânzare la Cinema Studio și Cinema Elvira Popescu – fiecare cinematograf vinde tichete doar pentru proiecțiile sale - la prețul de 10 lei. La Cinema Studio, pentru elevi și studenți, tariful este 7 lei.
Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internațional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul este sprijinit de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC).
Ne găsiți pe: www.cinepolitica.ro
Facebook: http://www.facebook.com/cinepolitica.filmfestival
Parteneri media: Realitatea TV, Radio Guerilla, Șapte Seri, Realitatea.net, Ziare.com, Cinemagia.ro, CinemaRx.ro, Port.ro, Hotnews.ro, Studentie.ro, Ziarul Ring, Observator Cultural, Liternet.ro, Urban.ro, Filmreporter.ro, KoolHunt.ro, Orasulm.eu, Cinefan.ro, Chestii urbane, Cooperativa Urbana, BlogdeCinema.ro, Cărturești, Spectacular Media.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu