Lansarea cartii Hartiile Masculului si concert Mes Quins



Marţi, 23 aprilie 2013, la ora 19.30, Curtea Veche Publishing îşi invită cititorii în Club Control (Strada Constantin Mille nr. 4), unde va avea loc evenimentul de lansare a cărţii Hârtiile Masculului, de Silviu Gherman, volum care a fost pentru prima dată prezentat în cadrul târgului de carte Gaudeamus 2012. De această dată, în atmosfera informală din Control, cititorii îl vor putea cunoaşte în elementul său pe Silviu Gherman, scriitor şi muzician underground care se remarcă prin excentricitatea sa şi prin umorul său de nişă. Lansarea cărţii va fi urmată la ora 21.00 de un concert al trupei de pop sintetic Mes Quins, fondată de Silviu Gherman şi Ovidiu Chihaia.

Silviu Gherman punctează că volumul Hârtiile Masculului s-a născut din “misoginism, inadecvare şi mai multe eşecuri sentimentale”, fiind o carte a unei lumi în care autorul a “trăit ani de zile şi în care nu vrea să se mai întoarcă”. Volumul a fost primit cu mare entuziasm de publicul şi fanii scriitorului, care îl cunosc deja pe Silviu Gherman în calitate de muzician şi comedian, primind în acelaşi timp şi recenzii foarte bune din partea criticilor.

 “Ficţiune postapocaliptică specistă, fantasy evoluţionist, distopie falică şi/sau gendermorfoză socială, Hîrtiile Masculului funcţionează, prin dimensiunea sa fantezist-parodică, şi ca o posibilă critică la adresa naturii umane”, cum notează Marius Chivu în recenzia cărţii.  “Masculii prezentaţi drept un gen inferior, reproductibili dar inutili reproducerii, folosiţi uneori ca instrument al orgasmului de către femeile atotputernice, superioritatea de gen trecută prin procesul reciclării organice, sexualitatea deviantă, dependenţa de tehnologie şi încrederea oarbă în ştiinţă, cruzimea faţă de animale şi natura ostilă – toate conferă acestui roman punk posibile accente filozofice. (…) Cu umor negru şi atmosferă sordidă, plin de scene ce abundă în absurd şi grotesc, construit cu o fantezie debordantă şi cu un imaginar organic à la Cronenberg, inventiv lexical şi variat stilistic (Masculul scrie, la un moment dat, scenariul falsei revoluţii sub forma unei operete), romanul lui Silviu Gherman este, de departe, cea mai stranie carte publicată anul trecut, singulară şi, mai ales, promiţătoare pentru o viitoare, mai consistentă şi mai vizibilă, nişă punk în literatura noastră.“ 

Silviu Gherman este din Braşov, unde a urmat liceul de artă. În studenţie s-a mutat în Bucureşti, unde a oscilat între o facultate administrativă şi una de actorie. Azi este actor doar cu numele şi lucrează la o corporaţie. În 2008 a înfiinţat Mes Quins, o formaţie de pop sintetic cunoscută ca „floarea undergroundului“. În acelaşi an a început să posteze regulat pe pagina sa de Youtube scurte filme comice. În 2012, cel de-al treilea său roman, Hârtiile Masculului a fost publicat la Curtea Veche Publishing.

0 comentarii: