A doua zi NexT IFF 2013



Joi este prima zi de seminarii NexT 2013
Seminariile prezentate de JTI vor începe la ora 10:00 la Cafe Verona Cărturești. Prima zi este dedicată marketingului și distribuției de film și criteriilor de selectare a unui scurtmetraj în competiția Academiei Americane de Film. Ultima discuție a zilei va începe la 13:30, când Valentina Miu, reprezentantul Media Desk Romania va vorbi despre liniile de finanțare oferite de Programul MEDIA profesioniştilor din industria cinematografică europeană.

Prietenii festivalului își dau întâlnire la Cinema Corso
De la 17:30, vor fi proiectate 7 filme, urmate de o sesiune de Q&A cu realizatorii participanți în această secțiune. Și în acest an, Festival Friends este un program susținut de HBO România și își propune să aducă în fața publicului cele mai recente scurtmetraje semnate de tineri cineaști. Publicul prezent la proiecție va putea urmări în premieră cel mai recent scurtmetraj al regizorului Andrei Georgescu, „Dialoguri terapeutice”, filmul israelian realizat de tânărul Eti Tsicko, intitulat „Dog Leash” („În lesă”). Proiecția va continua cu „Reuniune de familie” al tinerei absolvente UNATC, Florina Dumitrache, urmat de scurtmetrajul Catalinei Molina - „Florida”. În program mai figurează „The Doorman” („Santinela”) în regia lui Pau Camarasa, „Tizi” al regizorului Mircea Nestor și „The Doge’s Palace”, realizat de Julia Groszek.

Seara de comedie la NexT
Highlight-ul zilei la NexT este programul special Comedy Night.  Evenimentul este programat de la ora 20:30 la Cinema Corso. Comedy Night reunește, în 2 ore, 12 scurtmetraje din România, Canada, Franţa, Australia, Germania, Marea Britanie şi Spania, majoritatea prezentate în premieră în România, ce reprezintă mai multe tipuri, forme și tradiții de comic cinematografic și promit să ofere o seară memorabilă publicului spectator.

Competiția NexT 2013 continuă la Cinema Studio
Juriul se va reuni din nou joi pentru al doilea și al treilea program din Competiția NexT, pentru a urmări 12 scurtmetraje din selecția oficială a festivalului. Primul calup de filme va debuta la ora 17:00 și propune o selecție puternică. Pornind de la  filmul neo-zeelandez „Tura de noapte” (r: Zia Mandviwalla) care prezintă un realism social de esență tare, programul continuă cu „Ovo” (r: Eva Pervolovici), un film supraprealist plin de gag-uri vizuale freudiene pe tema maternității. Al treilea film este „Fetița cu dădaca mecanică” (r: Andrew Legge) – un SF retro irlandez, după care va fi proiectat scurtmetrajul lui Liviu Săndulescu, „Betoniera” (selecționat la Clermont Ferrand în 2013) – o felie de viață în tradiția Noului Cinema Românesc. Proiecția continuă cu „Mister” (r: Chema Garcia Ibarra), „Și vii plâng” (r: Basil da Cunha), care a făcut parte din selecția oficială a festivalului de la Cannes, unde a și câștigat Mențiunea Specială a Juriului. Primul program de Competiție se încheie cu scurtmetrajul croat „Sunt o femeie independentă” (r: Sonja Tarokic) – un exemplu strălucit de „cinema la feminin”.

Competiția III va debuta la ora 20:00 cu un SF fashion spaniol, intitulat „Marion” (r: Julian Zuazo), urmat de un kung-fu porno de neuitat, „Pălmuiala” (r: Jean-Baptiste Saurel), scurtmetraj din selecția oficială Semaine de la Critique a festivalului de la Cannes (2012). Proiecția continuă cu „În timp de flăcările se înălțau” (r: Joao Rui Guerra da Mata), cel mai nou scurtmetraj al lui Tudor Cristian Jurgiu „În acvariu” și se încheie cu SF-ul „Kaiser  & Konig” (r: Timon Modersohn). Accesul la programul Competiție III este interzis minorilor.

Filmele alese in Competiție se vor lupta pentru Trofeul NexT, acordat pentru cel mai bun scurtmetraj, Premiul “Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie, Premiul „Andrei Toncu” pentru cea mai bună coloană sonoră (toate trei oferite de ArCuB), Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc (oferit de ShortsTV și Abis Studio), Premiul publicului pentru film străin (oferit de Sony) și Premiul publicului pentru film românesc (oferit de Cocor Media Channel).

Juriul NexT 2013 este format din Chris Tidman (UK, Shorts International), Roar Skau Olsen (Suedia, sound designer), Michèle Driguez (Franţa, Festival du Film Méditerranéen), Hervé Le Phuez (Belgia, Festival du Film Francophone de Namur) şi Radu Jude (România, regizor de film).

Biletele și abonamentele pentru proiecțiile Festivalului de Film NexT pot fi achiziționate online de pe www.eventbook.ro şi de la Libraria engleză Anthony Frost dar şi de la casele de bilete ale cinematografelor Studio, Corso şi Patria.

Festivalul Intenaţional de Film NexT  este un eveniment organizat de Societatea Culturală NexT.

Festivalul Internaţional de Film NexT se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Alteței sale Regale Principesa Margareta a României. Activităţile Societăţii Culturale NexT se încadrează în “Viziunea pe 30 de ani pentru România” a Casei Regale.

Cu sprijinul: Centrului Naţional al Cinematografiei şi Uniunii Cineaştilor din România.

Sponsori : JTI, HBO, Farmaciile Catena

Parteneri: Romtelecom, ArCuB, Cărtureşti, Stage Expert, Abis, Cinelabs Romania, Digital Cube, Chainsaw, Noumax, Sony, F64, UNATC, Media Desk Romania, Mobila Dalin, Osho Primaverii, Anca Fronescu - Romanian Film Supporter, Illy, La Fântâna, Mediatrust, Ambasada Spaniei, Institutul Cervantes, Goethe Institut, Ambasada Suediei, Ambasada Portugaliei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul Balassi

NexT Kids este un program susţinut de Itsy Bitsy şi promovat de urbankid.ro şi prokid.ro

0 comentarii: