Urban Cinema: Dallas Buyers Club - Review

Cea mai noua productie a regizorului francez Jean Marc Vallee este reprezentata de o drama biografica indreptata impotriva greselilor sistemului medical american.

Plasata in 1985, povestea filmului il are in centru pe Ron Woodroof (Matthew McConaughey) ce este diagnostic cu HIV iar doctorii ii dau ca speranta de viata doar 30 de zile. Ron, insa, refuza acest verdict si incearca obtinerea intrarii sale intr-un program pilot pentru un medicament anti-HIV ce tocmai fusese implementat in spital. Refuzat, incearca prin contrabanda obtinerea medicamentului dar, acesta ii intensifica simptomele si se vede in fata faptului de a trebui ca ori sa isi accepte moartea ori sa caute solutii alternative.

Solutiile alternative gasite, sunt totusi in afara granitelor SUA, in Mexic mai exact. Problema ce apare este ca acestea functioneaza dar neefind acceptate de catre organismul ce reglementeaza medicamentele in SUA, FDA, sunt considerate ca fiind ilegale spre utilizare si comert.

Ideea de a face comert cu astfel de medicamente alternative apare in mintea lui Ron atat din dorinta de a-i ajuta pe ceilalti bolnavi de HIV, pentru a putea castiga bani dar si pentru a avea constant medicamentele ce ii pot prelungi viata.

Astfel, cu o conditie medicala imbunatatita, Ron incepe sa faca contrabanda cu medicamente neaprobate de catre guvernul American dar care dadeau mult mai bune rezultate decat cele pe care acestia le ofereau pacientilor. Razboiul din Ron, spital, FDA si producatorii de medicamente este absolut crunt si singurul ce isi pastreaza umanitatea pe intreaga durata a peliculei este Ron.

Filmul preia in discutie, a cata oara, faptul ca in SUA producatorii de medicamente si sistemele statului pot controla viata omului fara a-i face acestuia un bine. Lupta lui Ron cu sistemul pare uneori surda dar, asa cum va va dezvalui finalul, poate avea si sanse de castig fiind doar lupta omului care refuza moartea si face absolut orice pentru a se salva si a-si prelungi viata.

"Dallas Buyers Club" este o drama puternica ce va impresiona spectatorul si care ii va oferi, in acelasi timp, si teme de reflexie iar Matthew McConaughey reuseste unul din cele mai bune rolurile ale carierei.
Filmul a castigat 4 premii la Festivalul de film de la Roma in 2013 (incluzand regie, actor principal) precum si Marele Premiul al Festivalului de film San Sebastian. In 2014 acesta are sanse mari la Premiile Oscar si deja a primit 2 nominalizari la Globurile de Aur.
Pentru moment pelicula nu are data de intrare in cinematografele din Romania.

0 comentarii: