Centrul Ceh: Invazia se prelungeste in Romania

Expozitia „Invazie 68 Praga” de Josef Koudelka se prelungeste pana pe 23 februarie 2014.
Lucrarile cunoscutului fotograf Josef Koudelka urmeaza sa fie expuse si in Timisoara.

Programata initial pana la sfarsitul lunii ianuarie, expozitia de fotografie „Invazie 68 Praga”, de Josef Koudelka, se prelungeste cu o luna. „Recomand tuturor celor care nu au vazut aceasta expozitie sa o viziteze pana in ultima duminica din februarie. Nu este vorba doar de un fotograf exceptional, ci si despre o istorie care ii priveste si pe romani - Romania fiind singura tara membra a Pactului de Varsovia care nu a participant la invazia asupra Cehoslovaciei din 1968”, spune Rene Kubasek, directorul Centrului Ceh.

In timpul celor sapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci in varsta de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe carea reusit ulterior sa le scoata din tara, emigrand in Franta. Fotografiile lui au fost publicate de agentia Magnum Photos in 1969, in numeroase reviste internationale cu ocazia implinirii unui an de la invazie, fara a mentiona numele autorului. Josef Koudelka, care avea sa devina unul dintre cei mai importanti fotografi din lume, a fost recunoscut ca autorul fotografiilor abia in 1985, după moartea tatalui sau, care ramasese in Cehoslovacia.

„Această expozitie este despre invazia la care Romania - singura dintre tarile semnatare ale Pactului de la Varsovia - a refuzat sa participe. In plus, de Romania ma leaga si o amintire personala - am fost aici de multe ori si iubesc aceasta tara,” spune Koudelka, care a vizitat Romania inca din anii 60.

„Datorita parteneriatului cu Institutul Francez, aceasta expozitie va putea fi expusa si in tara, incepand cu Timisoara, unde o vom inaugura pe 6 martie, in prezenta lui Koudelka”, declara Rene
Kubasek.

Expozitia este organizata de catre Centrul Ceh si Institutul Francez, in colaborare cu MNAC si Magnum Photos Paris.

Parteneri principali: Air France, Apa Nova Bucuresti, Boutique Restaurant Chocolat Createur de Gout, Carrefour Romania, CEZ Romania, Orange Romania, Rigips Saint-Gobain, Staropramen.

Expozitia va fi deschisa in perioada 17.10.2013 - 23.2.2014, de marti pana duminica, intre orele 11 - 19.

0 comentarii: