Bucuresti DocuArt Fest 2014 - Au fost selectate filmele din competitie



București Docuart Fest, festivalul de film documentar românesc, aflat la cea de-a treia ediție, și-a ales filmele participante care vor fi proiectate și jurizate în perioada de desfășurare a evenimentului, 1-5 octombrie 2014. Acestea au trecut deja de o primă rundă de selecție, în care trei nume sonore în lumea criticii de film - Anca Grădinariu, Mihai Fulger și Florin Barbu -  le-au vizionat și notat după criterii care promit o saptămână de pomină cu proiecții de neratat pentru orice cineast în aceeași locație ca și în anul precedent, Cinemateca Eforie.
 
Documentarele vorbesc despre personalități sau evenimente uimitoare, dar pe de-a-ntregul reale, cu substanță și încărcătură de tipul celor căutate cu adevărat de public într-o sală de cinema. Materialele video împletesc povești cu tâlc cu personaje inedite, îmbrăcate fiind de-o viziune regizorală autentică. Povești ce merită văzute, ele se disting de alte filme, după caz, printr-un subiect bine documentat istoric, prezentând nimic altceva decât realitatea prin mijloace plastice făcute să țină audiența lipită de scaune. Acestea se vor împărți în două secțiuni din cadrul festivalului, una principală și alta studențească, urmând ca în funcție de acestea să fie acordate premii în ultima zi de festival, când va avea loc decernarea așteptată. Cu ajutorul acestor filme, asociația culturală Docuart își propune să demonstreze, după cum și-a propus pentru această ediție de festival, că România nu doar poate, ci și face documentar.
 
Feedback-ul bun primit în edițiile precedente a determinat Docuart să prindă curaj și să desfășoare noi alte acțiuni interactive, paralel cu proiecțiile de filme, pe un interval mai lung de timp. Astfel, sunt așteptate 5 zile pline, cu un program generos care rămâne nedivulgat încă, cu întâlniri cu personalități cinematografice, lungi discuții plăcute și alte câteva surprize care să completeze tabloul final. Pe scurt, urmează un festival cu de toate, care să întregească experiența tuturor celor ce calcă pragul Cinematecii, prin sesiuni de masterclass, pauze prețioase de socializat, de ce nu, între cei cu interese comune, muzică, mici activități și mai ales, multe, multe filme documentare excelente. 

Filmele premiate la Docuart Fest 2014 vor pleca prin țară într-un circuit cultural, anume Caravana Docuart, în primavara lui 2015.

0 comentarii: