Boyhood - Cel mai bun film al anului 2014



Boyhood - Cel mai bun film al anului 2014
Filmul prezentat în închiderea TIFF 2014 va primi Marele Premiu FIPRESCI în cadrul Festivalului de la San Sebastian
 
Fenomenul Boyhood, în regia lui Richard Linklater, a fost desemnat drept cel mai bun film al anului de către membrii Federației Internaționale a Criticilor de Film, FIPRESCI. Conform tradiției asociate acestui premiu, Boyhood va avea o proiecție specială la Festivalul de Film de la San Sebastián, care începe pe 19 septembrie.
 
Filmul lui Richard Linklater a fost prezentat în premieră în România în închiderea celei de-a 13-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Proiectat în aer liber în Piața Unirii, Boyhood a fost unul dintre cele mai răsunătoare succese de public din istoria festivalului, strîngînd doar într-o singură proiecție peste 2000 de spectatori. Linklater a filmat timp de 12 ani și cu aceeași distribuție (din care fac parte Ethan Hawke si Patricia Arquette) evoluția reală a personajului său, Mason, interpretat de Ellar Coltrane care la începutul turnajului avea 6 ani.
 
Boyhood e un experiment unic în istoria cinematografului și un film profund universal despre maturizare, familie și trecerea timpului, în care un copil crește literalmente sub ochii noștri. E pur și simplu un film atins de grație, crud și emoționant, despre esența umană”, declară directorul artistic TIFF Mihai Chirilov.
 
Sondajul “FIPRESCI Grand Prix 2014 - Cel mai bun film al anului” a adunat voturile a 553 de membri din întreaga lume. Într-o primă fază, participanții la vot au nominalizat filmele de lungmetraj ce au avut premiera mondială începând cu data de 1 iulie 2013. Acest lucru a dus la o rundă finală între patru finaliști: Boyhood (regia Richard Linklater), Ida (regia Pawel Pawlikowski), Grand Budapest Hotel (regia Wes Anderson) și Winter Sleep (regia Nuri Bilge Ceylan). Boyhood a câștigat detașat de ceilalți candidați.
 
Este prima dată când un film de Richard Linklater primește Marele Premiu FIPRESCI, trofeu acordat, în cei 16 ani de când a fost înființat, unor regizori precum Michael Haneke, Paul Thomas Anderson, Jafar Panahi, Pedro Almodóvar, Jean-Luc Godard sau Nuri Bilge Ceylan.
 
Cea de-a 14-a ediție TIFF va avea loc în perioada 29 mai – 7 iunie 2015.

0 comentarii: