Institutul Polonez: Dezvelirea picturii monumentale în București

Sâmbătă, 13 septembrie 2014, la ora 11:00, în cartierul Drumul Taberei din București va fi dezvelită o nouă pictură murală, semnată de artiști polonezi. Lucrarea, pictată pe peretele blocului de pe str. Valea Ialomiței nr. 1A, are ca temă aniversarea a 25 de ani de la căderea comunismului în Europa Centrală. În aceeași zi, la ora 17:00, la în Gradina Verona a Librăriei Cărturești va avea loc o întâlnire cu pictori care au realizat muralul, având ca subiect arta în spațiul public.

Este deja a doua lucrare de acest gen realizată în cadrul unui proiect comun al Institutului Polonez din București cu Primăria Sectorului 6.

Pictura a fost realizată de artiști ai Școlii de Pictură Murală din Gdańsk: Rafał Roskowiński, prof. Jacek Zdybel,  Magdalena Pela, Katarzyna Marcinkowska și Wojciech Woźniak. Intitulată „Macarale”, pictura va fi dezvelită în prezența Ambasadorului Republicii Polone, dl. Marek Szczygieł, reprezentanți ai Institutului Polonez, Primăriei Sectorului 6 și ai Centrului Cultural European Sector 6, pe 13 septembrie 2014, la ora 11:00 (str. Valea Ialomiței nr. 1A). Artiștii și-au propus să reprezinte siluetele unor macarale pe un fundal în culorile steagurilor naționale ale Poloniei și României. Macaralele din șantierul naval sunt un element caracteristic peisajului din Gdańsk, orașul în care s-a născut mișcarea Solidaritatea, dar, înainte de toate, simbolizează munca și muncitorii care, chiar acolo, în Șantierul Naval din Gdańsk, s-au opus regimului comunist în anul 1980. Ei au deschis drumul spre libertate în Polonia, iar protestul și solidaritatea lor au dus la colapsul sistemului autoritar și începutul schimbărilor democratice din Polonia, pe care au urmat-o și celelalte țări din zonă. Tocmai la aceste evenimente și la căderea regimului ceaușist din România se referă și inscripția „1980 – A ÎNCEPUT LA GDAŃSK, 1989 – S-A ÎNCHEIAT LA BUCUREȘTI”.


Proiectul decorării blocurilor din București cu opere de artă monumentală are drept scop revitalizarea vieții sociale și culturale a zonei, precum și promovarea artei urbane. Primăriei Sector 6 și Institutului Polonez din București, care a inițiat proiectul anul trecut, i s-au alăturat anul acesta Institutul Culturii Urbane și Școala de Pictură Murală din Gdańsk, precum și Institutul „Adam Mickiewicz” de la Varșovia. Organizatorii mulțumesc firmei Daw Bența România – distribuitorul produselor Caparol, precum și firmei Erbașu pentru sprijinul oferit.

Arta murală începe să câştige un potenţial aparte în oraşele din Europa Centrală şi de Est graţie arhitecturii specifice din cartierele de locuinţe. Un bun exemplu îl reprezintă Cartierul Zaspa din Gdańsk (Polonia), un cartier muncitoresc obişnuit, cunoscut doar pentru faptul că în anii ’80, într-unul dintre blocuri a locuit Lech Wałęsa. În urma înfiinţării Galeriei de Artă Monumentală, cartierul a devenit o atracţie culturală şi turistică a oraşului, precum şi un loc de întâlnire şi creaţie pentru artişti din diferite domenii.

0 comentarii: