Re:Animation Hub, noua locatie Anim'est



Împreună cu cei de la Calup, o echipă entuziastă de tineri artişti, arhitecţi şi designeri cu un portofoliu cunoscut de reactivări ale unor spaţii uitate din patrimoniul construit, Anim’est pregăteşte, anul acesta, o serie de evenimente speciale într-o nouă locație. O frumoasă casă istorică ridicată la începutul secolului al XX-lea la numărul 25, pe strada Thomas Masaryk, va deveni, pe tot parcursul celei de-a 9-a ediții a Festivalului de Film de Animație Anim’est, Re:Animation Hub. O serie de proiecţii ce vor completa programele din cinematografele Elvira Popescu şi Studio, workshopuri, master class-uri, expoziţii şi instalaţii speciale vor contribui la scenariul reanimării noii locaţii-gazdă Anim’est. 
 
Casa de pe Thomas Masaryk vine cu o istorie specială, iar firul roșu care leagă multiplele sale funcționalități și reinventări, de-a lungul timpului, sunt chiar proiecțiile de film. Construită în scop de locuire semi-colectivă, într-o perioadă de cristalizare a acestui concept nou, casa a devenit, în perioada comunistă şi în urma naţionalizării, sediul RomâniaFilm. În această perioadă i s-au adus mai multe modificări, cum ar fi amenajarea unei camere de proiecţie folosite pentru vizionăile filmelor care erau supuse cenzurii, la care se pare că participa, din când în când, şi Nicolae Ceauşescu.
 
După perioada comunistă, casa a fost folosită doar ca platou de filmare – iar în urmă cu un an, cei de la Calup au intervenit în acest spaţiu, prezentând, în tradiţia cunoscută a colectivului, posibile scenarii noi de funcţionalitate ale imobilului de pe Masaryk 25, pentru reincluderea acestuia pe harta culturală a oraşului.
 
În timpul festivalului Anim’est, spațiile ample ale casei, folosite în urmă cu aproape o sută de ani pentru serate ale aristocrației vremii, vor găzdui, cu sprijinul Jameson, toate petrecerile festivalului: nopţi tematice de muzică şi film cunoscute publicului, precum Creepy Animation Night sau Animusic Night, şi altele cu un concept nou, ce vor aduce în fiecare seară o serie de artişti fresh ai scenei muzicii electronice / tehno / experimentale.
 
Parte din amenajarea menită să integreze istoria locului şi să îi pună în valoare particularităţile, camera proiectoarelor a fost recondiționată în cadrul intervenției Calup, golurile de proiecție fiind încă vizibile. Acest spațiu va găzdui, în timpul festivalului, expoziția Animation Worksheep – platforma educațională a festivalului Anim’est – ce va oferi acces publicului la toate materialele folosite pentru realizarea spotului celei de-a 9-a ediții: schițe, storyboarduri, machete, precum și decorurile și personajele modelate.
 
De menționat, în noua locație, este și buncărul construit, cel mai probabil, în perioada comunistă și folosit, pentru mult timp, ca spațiu de depozitare a peliculelor. Aici, Anim’est va instala o altă expoziție – dark & edgy & horror  – al cărei concept va fi dezvăluit la fața locului.
--
Cea de-a 9-a ediţie Anim’est va avea loc în perioada 3-12 octombrie, la cinematografele Studio şi Elvira Popescu şi la Re:Animation Hub

0 comentarii: