Lărgim scena Ateneului Român: concertele și recitalurile din cadrul Concursului Enescu vor putea fi ascultate gratuit și pe un ecran amplasat în fața Ateneului



Din 16 septembrie, publicul care nu a reușit să își rezerve un loc în sala Ateneului Român se va putea bucura de concertele Semifinalelor, Finalelor de Vioară, Pian și Violoncel, precum și de un recital extraordinar din cadrul Concursului Enescu într-o transmisie live pe un ecran în fața Ateneului. Sunt disponibile 100 de locuri pe scaune
 
Cele mai frumoase concerte și recitaluri din cadrul ediției 2014 a Concursului Internațional “George Enescu”, care are loc până pe 27 septembrie la București, vor putea fi urmărite live pe un ecran amplasat în fața Ateneului Român.

“Ne-am dorit să oferim și celor care nu au reușit să-și rezerve un loc în sala Ateneului Român șansa de a putea trăi emoția concertelor și recitalurilor din Concursul Enescu prin intermediul acestei experiențe unice, într-o atmosferă de gală, în aer liber, într-unul dintre locurile simbolice ale Capitalei: chiar în fața Ateneului Român. Ne bucură interesul crescut al publicului pentru Concurs – primele 3.000 de rezervări pentru un loc în sala de concert s-au făcut în mai puțin de 24 de ore”, a declarat pentru presă Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului și Concursului Enescu.
 
Începând cu data de 16 septembrie, pe ecranul din fața Ateneului vor fi transmise în direct evoluțiile tinerilor artiști care au fost aleși de juriu pentru a intra în Semifinalele Concursului Enescu practic, o serie de recitaluri în toată regula, cu un repretoriu care include și lucrări de George Enescu. De asemenea, publicul se va putea bucura în direct de evoluțiile concurenților care vor intra în Finalele secțiunilor de Vioară, Violoncel și Pian, unde vor susține concerte alături de Orchestra Filarmonicii “George Enescu”. 
  
Un moment special pe care iubitorii de muzică clasică îl pot trăi în timp real chiar dacă nu se află în sala de concert va fi desemenarea câștigătorilor acestei ediții a Concursului Enescu care se întâmplă chiar la încheierea concertelor din Finale, după o scurtă pauză. Este momentul culminat al Concursului Enescu, cel când sunt desemnate numele de mâine din muzica clasică internațională din cei 240 de concurenți din 36 de țări înscriși la această ediție a Concursului.  Pe lângă premiile în valoare de peste 100.000 de euro, concurenții  laureați ai Secțiunii de Vioară și ai celei de Pian sunt invitați în cadrul unuia dintre cele mai importante evenimente internaționale, Festivalul de la Ravello, ediția 2015.
 
Pe 23 septembrie, va fi transmis live pe ecranul din fața Ateneului Român, și recitalul extroardinar susținut de doi muzicieni consacrați, un moment cu vlaoare de simbol: cunoscutul pianist de origine franceză Jean-Claude Pennetier, de asemenea membru în juriul Concursului Enescu de-a lungul timpului va urca pe scenă alături de pianista de origine română Mara Dobrescu, absolventă a prestigiosului Conservator din Paris.
 
Transmisiile live se vor desfășura după următorul program:
Semifinale
16 septembrie, între orele 16.00 și 22.00  – Semifinala Secțiunea Vioară
19 septembrie, între orele 16.00 și 22.00 – Semifinala Secțiunea Violoncel
24 septembrie, între orele 10.00 și 13.00, precum și între orele 17.00 și 20.00 (cu pauză de prânz) – Semifinala Secțiunea Pian
 
Recital extraordinar de pian
23 septembrie, ora 19.00 – Recital extraordinar de pian Jean Claude Pennetier și Mara Dobrescu
 
Galele Finale cu participarea extraordinară a Orchestrei Filarmonicii George Enescu
18 septembrie, între orele 19.00 și 22.30 – Finala Secțiunea Vioară; Dirijor: Daisuke Soga
21 septembrie, între orele 19.00 și 22.30 – Finala Secțiunea Violoncel; Dirijor: Ovidiu Bălan
27 septembrie, între orele 19.00 și 22.30 – Finala Secțiunea Pian; Dirijor: Frantz Justus
 
Semifinalele și finalele secțiunilor de vioară, violoncel și pian din cadrul Concursului Internațional „George Enescu” vor fi transmise în direct și pe site-ul http://festivalenescu.ro.
Concursul Internaţional George Enescu este construit ca o prelungire firească a Festivalului George Enescu, cel mai important eveniment cultural internaţional organizat de România.
La fel cum George Enescu îi sprijinea în timpul vieţii pe tinerii muzicieni – ca director onorific al Asociaţiei Muzicale Române, compozitorul român a făcut donaţii substanţiale pentru a plăti bursele acordate muzicienilor, iar în anul 1912 a susţinut un turneu în România, strângând peste o mie de lire sterline pentru a înfiinţa şi acorda un premiu naţional de compoziţie –, Concursul Enescu descoperă, susţine şi promovează tinerele talente din întreaga lume.

0 comentarii: